För att få stopp på det ökande antalet inhyrda sjuksköterskor införde region Gotland ett ”stopp” i våras. Vissa verksamheter, till exempel akutsjukvården, undantogs dock och redan nu har inhyrningen slagit förra årets rekord.
– Från att ha varit en västanfläkt har det blivit tornadostyrka på hur många hyrsjuksköterskor vi kallar in, säger Ann-Kristin Forsman, som sköter bokningen av inhyrda sjuksköterskor i regionen, till Hela Gotland.
Även om det just varit de undantagna sektorerna, vilka också inkluderar psykiatrin, barnsjukvården och nattpersonalen, som ökat mest har även andra avdelningar fått ansöka om dispens från stoppet.
Den uteblivna effekten av åtgärden bekräftar Vårdförbundets invändningar mot beslutet. Bland annat kritiserade facket avsaknaden av en handlingsplan för att ersätta de inhyrda.
– Att vara tvungna att använda hyrsjuksköterskor är ett misslyckande, men det gick lite väl fort. Man behöver handlingsplaner och idéer om hur man möter situationen också. Att bara sätta tvärstopp löser inget, säger Ann Svedberg, ombudsman på Vårdförbundet med ansvar för Gotland.
Jag antar att det var starka påtryckningar för att klara en budget som är problematisk. Då är det väl starka incitament för ett snabbt beslut.
Ann Svedberg, ombudsman på Vårdförbundet
Enligt regionens egna beräkningar kostar en hyrsjuksköterska det dubbla mot en heltidsanställd. Den höga inhyrningen förklaras också som bidragande orsak till att regionens hälso- och sjukvårdsnämnd gick 123 miljoner back förra året.
Underskottet tror Ann Svedberg har varit en viktig faktor till att ”stoppet” inte förberetts mer noggrant.
– Jag antar att det var starka påtryckningar för att klara en budget som är problematisk. Då är det väl starka incitament för ett snabbt beslut, säger hon.
Enligt Ann Svedberg behöver regionen anlägga ett längre perspektiv för att lyckas med sin satsning. Den onda cirkel som uppstått där regionen inte kan behålla personal, som ersätts av hyrsjuksköterskor, som i sin tur ytterligare ökar pressen på befintlig personal, måste brytas.
Framförallt handlar det om att komma åt den personalbrist som råder. Sjuksköterskorna måste få en anledning att vilja söka sig till regionsjukvården. Då spelar lön, men framför allt arbetsmiljö en viktig roll.
– Hela organisationen måste ses över, den är både hierarkisk, centralistiskt och gammaldags. Den innebär både omoderna arbetstider och låg utvecklingsmöjlighet. Gotland borde gå i bräschen för att vara en bra arbetsgivare, säger Ann Svedberg.
Vi har ett jättestort ansvar att kunna erbjuda en bättre arbetsmiljö.
Stefaan de Maecker, miljöpartistiskt regionråd
Stefaan de Maecker är miljöpartistiskt regionråd och ordförande för regionens hälso- och Sjukvårdsnämnd. Han säger att stoppet inneburit att vårdenheter ”genom dialog” inte behövt ta lika många inhyrda.
Att det totala antalet inhyrda ändå ökat beror, enligt honom, på att de är fast i samma hyrberoende som övriga riket. Han håller med om att något måste göras åt arbetsmiljön för att öka attraktionskraften.
– Vi har ett jättestort ansvar att kunna erbjuda en bättre arbetsmiljö. När det gäller lön kan vi inte konkurrera med de löner som hyrsjuksköterskorna får i dag, säger han.
Om nu en inhyrd sjuksköterska kostar regionen det dubbla, hade man inte kunnat använda de pengarna till högre löner?
– Vi har de senaste åren avsatt extra pengar till kvinnodominerade yrken. I år hade vi inte möjlighet att prioritera det, men tidigare har vi avsatt 0,5 procent av regionbudgeten till extra löneutrymme. Vi är inte bättre än de andra regionerna, men vi är inte heller sämre.