– Berätta för min pappa att de håller mig här, sade Maximiliano Gordillo Martínez till sitt resesällskap i samband med att han greps av migrationspoliser i den sydmexikanska staden Chablé, i delstaten Tabasco.
Det var den 7 maj i år och sedan dess har ingen hört av honom. 19-åriga Maximiliano Gordillo Martínez hade tillsammans med sin vän lämnat hembyn i delstaten Chiapas för att bege sig till turistorten Playa del Carmen för att söka arbete, en resa på närmare 100 mil.
Men de hann bara halvvägs innan de blev stoppade av migrationspoliser som beslutade sig för att gripa Maximiliano Gordillo Martínez med hänvisning till att de trodde han kom från Guatemala. Detta trots att 19-åringen, som tillhör ursprungsbefolkningen, kunde visa upp ett ID-kort som visade att han var mexikansk medborgare.
Min sons försvinnande har slitit mycket hårt på oss. Det har varit oerhört smärtsamt och jag önskar inga andra föräldrar att bli förödmjukade och skadade på samma sätt av myndigheterna.
Arturo Gordillo, pappa till en försvunnen 19-åring
När resesällskapet försökte hjälpa sin vän blev han hotad av poliserna som sade att de kunde gripa även honom och anklaga honom för att bedriva trafficking. Mannen, som inte vill bli citerad med sitt namn, blev livrädd och flydde från platsen. När han kom hem igen berättade han för Maximiliano Gordillo Martínez pappa, Arturo Gordillo, om vad som hänt.
Sedan dess har det gått över tre månader och familjens sökande efter Max, som de kallar honom, har inte gett några resultat. Förra veckan begav sig familjen, med stöd av människorättsorganisationer, till huvudstaden Mexico City, i hopp om att få hjälp att hitta honom.
Max hade aldrig tidigare varit så långt från sin hemby i kommunen Socoltenango, där fyra av tio invånare lever i extrem fattigdom, medan resterande sex klassas som fattiga, enligt den officiella statistiken.
– Min sons försvinnande har slitit mycket hårt på oss. Det har varit oerhört smärtsamt och jag önskar inga andra föräldrar att bli förödmjukade och skadade på samma sätt av myndigheterna, säger Arturo Gordillo.
– Deras hjärtan är hårda, säger han med hänvisning till landets migrationsmyndigheter, medan hans hustru Antonia Martínez sitter bredvid och gråter.
Enrique Vidal vid organisationen Voces Mesoamericanas säger att fallet med Maximiliano Gordillo bara är ett av 150 där människor från delstaten Chiapas försvunnit spårlöst längs de vägar genom landets som migranter använder sig av.
Dessutom tillkommer de många tusentals centralamerikaner som försvunnit i Mexiko under det senaste decenniet. Organisationer som arbetar för migranternas rättigheter menar att många av dessa fallit offer för poliser och andra myndighetsföreträdare som gripit och lämnat över människor till kriminella grupper som på olika sätt utnyttjar migranterna.
De enda officiella siffrorna som ger en inblick i omfattningen är en rapport från Nationella människorättskommissionen som slog fast att 21 000 migranter hade blivit kidnappade bara under år 2011.
Kan ni bröder och systrar prata med myndigheterna och be att de lämnar tillbaka vår son, för de har honom, de tog honom ifrån oss.
Arturo Gordillo, pappa till en försvunnen 19-åring
Men det är inte bara migranter som drabbas. Enligt en rapport skriven av den internationella organisationen Open Society Justice Initiative tillsammans med fem lokala människorättsorganisationer pågår det “omfattande och systematiska” illegala bortföranden i Mexiko. Enligt rapporten begås en del av brotten av militärer och federala och statliga företrädare.
Nyligen publicerade organisationen Comité Cerezo México en rapport där man dokumenterat elva fall där människorättsförsvarare försvunnit spårlöst mellan juni 2015 och fram till i maj i år. Héctor Cerezo som arbetar för organisationen menar att det inte går att tala om Mexiko som en demokrati med rättssäkerhet, med tanke på hur många människor som försvinner spårlöst.
Tidigare i år uppmanade Interamerikanska människorättskommissionen, IACHR, de mexikanska myndigheterna att öppet erkänna den kris som pågår i landet. Organet beskriver i en rapport det “alarmerande” höga antalet försvinnanden där myndighetsföreträdare varit involverade.
Den mexikanska regeringen har vid upprepade tillfällen slagit ifrån sig kritiken från internationella organisationer.
I fallet med Maximiliano Gordillo Martínez har statens särskilde åklagare, som hanterar fall av påtvingade försvinnanden, inte krävt att de lokala myndigheterna i Tabasco ska utreda fallet. Migrationsmyndigheterna förnekar samtidigt att man ens gripit honom, men vägrar samtidigt att lämna ut uppgifter om vilka som hållits gripna i det häkte där Maximiliano Gordillo Martínez sist sågs till. Förra veckan fyllde han 19 år.
– Vi är så ledsna över att han inte är här med oss. Födelsedagen var bara så sorglig, fylld av smärta, säger Arturo Gordillo.
Samtidigt fortsätter familjens jakt. Arturo Gordillo går från organisation till organisation med samma vädjan:
– Kan ni bröder och systrar prata med myndigheterna och be att de lämnar tillbaka vår son, för de har honom, de tog honom ifrån oss, säger pappan.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr