Vid tretiden är jag trött i benen. I åtta timmar har jag moppat golv, skurat toaletter, lyft varukartonger och plockat upp flaskor på butikshyllorna. Det ska bli skönt att sitta ned i kassan under arbetsdagens sista timmar, men när jag går bort till kassabåset upptäcker jag till min förvåning att stolen är borta. Vad är det som har hänt?
Chefen förklarar att hennes chef kommit på besök. Chefens chef har gått förbi butiken, tittat på arbetet en stund och kommit fram till att det ser slött ut när vi sitter ned framför kunderna. Han har därför beordrat att kassastolarna ska tas bort. Chefen förklarar att det är bra för oss att stolarna försvinner. Kroppen mår bättre av att stå upp. Sedan berättar hon att det nu är det förbjudet med mobiltelefoner på jobbet. Mobilerna ska läggas i personalfacken och får bara hämtas på rasterna.
Jag blir arg och kan inte hålla tyst. Om det är så bra för kroppen att stå upp så borde vi väl ta bort stolen på chefens kontor? Har vi inte ett arbetsmiljöproblem om vi inte kan stanna upp i femton sekunder och läsa viktiga sms, till exempel från familjen eller ens andra arbetsköpare?
Först känns det bra att ha bitit ifrån. Sedan blir jag inkallad till chefens kontor. För att undvika en skriftlig varning måste jag göra avbön och be om ursäkt för mitt oacceptabla beteende.
Vad hände egentligen med arbetarrörelsens strävan efter ekonomisk demokrati – en av 1900-talets största politiska frågor?
Med få undantag råder diktatur på svenska arbetsplatser. Vi väljer inte våra chefer. Vi tar inte del av vinsten. Vi får inte kritisera företaget offentligt. Vi bestämmer inte hur eller när vi ska jobba. Vi övervakas av olika digitala system.
Varför finner vi oss i att lämna demokratin när vi går till jobbet? Varför tycker vi att det är så viktigt och rationellt med demokratiskt inflytande i kommunerna där vi bor, men inte i företagen där vi jobbar? Varför ser vi det som möjligt och legitimt att förvalta hela staten enligt demokratiska principer, men inte produktionen av varor och tjänster? Vad hände egentligen med arbetarrörelsens strävan efter ekonomisk demokrati – en av 1900-talets största politiska frågor?
Inom arbetarrörelsen har anarkister och frihetliga socialister alltid haft demokratiska arbetsplatser som första prioritet, men även den statsbärande socialdemokratin har strävat efter ekonomisk demokrati.
Åtminstone fram till 1980-talet hette det att socialdemokratin skulle byggas i tre steg. Via reformer skulle man först skapa politisk demokrati (allmän rösträtt och demokratisk förvaltning av staten), sedan social demokrati (utvecklad välfärd tillgänglig för alla) och sedan ekonomisk demokrati (demokratisering av företagen), men den sista delen verkar fullständigt ha stannat av. Arbetsplatsdemokratin har blivit till en ickefråga för både S och LO. Varför blev det så?
Bo Rothstein är professor i statsvetenskap. I boken Tillsammans: En fungerande ekonomisk demokrati pekar han på två bidragande faktorer till att sossarnas ekonomiska demokrati kom av sig. Enligt Rothstein tog det stopp framför allt på grund av bristen på tillgängliga modeller. Det skapades aldrig någon praktisk stödverksamhet. Det fanns ingen som kunde erbjuda färdiga organisationspaket att använda för den som ville demokratisera sitt företag. Detta inte minst på grund av den andra bidragande faktorn: fackens ointresse.
Rothstein ville ta tempen på frågan i dag och kontaktade samtliga fackförbund i LO, TCO och Saco och frågade om de skulle hjälpa medlemmar som ville och kunde driva exempelvis en vårdcentral eller en verkstad i egen regi enligt demokratiska principer. Svaret var i samtliga fall blankt nej.
Sossarna och de stora facken tycks alltså ha gett upp sin strävan efter demokrati på jobbet. Hur har näringslivet hanterat frågan? Sedan början av 1990-talet har arbetsfilosofin förändrats. Det talas om att det har gått en sorts ”kapitalismens nya anda” genom HR-avdelningarna. Lite tillspetsat kan det beskrivas så här: Tidigare hanterades arbetskraften genom konkreta styrmedel som arbetsmiljö, löner, fackföreningars inflytande och chefers maktutövning. I dag hanteras arbetskraften framför allt genom bearbetning av normer och upplevelser. Moderna personalvetare arbetar intensivt med attitydpåverkan. De skapar prestationsmiljöer, formulerar visioner, bygger team, etablerar normer och lyfter fram inspiratörer. Vad innebär det för demokratin på jobbet?
”Företagsdemokratin” av i dag består oftast av enkäter och regelbundna små möten där ledningen först frågar personalen vad de tycker och sedan berättar hur det kommer att bli.
De moderna företagskulturerna följer färdiga mallar och har ungefär samma mål. De anställda ska osjälviskt, med gott humör och ”av fri vilja” jobba på för att tjäna kunden. Det är den individuella upplevelsen av verkligheten (och hur den kan förändras genom sociala manipulationer) som är i fokus, inte verkligheten självt. Det har därför blivit ännu mindre viktigt hur mycket personalen har att säga till om. Det viktiga är hur mycket personalen känner att de har att säga till om. ”Företagsdemokratin” av i dag består oftast av enkäter och regelbundna små möten där ledningen först frågar personalen vad de tycker och sedan berättar hur det kommer att bli. De anställdas attityder bearbetas genom ett evigt tjat om positivt tänkande och personligt ansvar för den egna arbetsmiljön. Därmed tenderar eventuellt missnöje att vändas tillbaka till avsändaren. Det är en minst sagt auktoritär kultur.
Samhällsdebatten myllrar av vältaliga demokrater som förfäktar åsiktsfrihet och självbestämmande, men de flesta av dem verkar ointresserade av diktaturen i de svenska storföretagen. Handlar det om klass? När jag pratar med välbeställda vänner om stressen och övervakningen på mitt jobb får jag ofta höra: ”Vilket skitjobb. Du förtjänar bättre. De borde byta.” Förtjänar bättre än vem? Arbetet måste trots allt göras av någon.
Vilka är de egentligen, skitmänniskorna som förtjänar alla dessa skitjobb?
Vilka är de egentligen, skitmänniskorna som förtjänar alla dessa skitjobb? Är det för att det mest drabbar oss på golvet som det är så tyst i debatten om de nya auktoritära företagskulturerna?
Tvång och vanmakt är starka krafter. En vanlig psykologisk effekt av att inte kunna påverka sin egen tillvaro (vilket jag själv känt av) är att man till slut tappar förmågan att tvinga sig själv. Man vet inte längre vad man vill, bara vad man inte vill. Friheten förlorar så att säga sin frihet.
Som om inte värdighet, psykisk hälsa och fria tankar vore nog argument så finns det också andra viktiga fördelar med arbetsplatsdemokrati. Det är till exempel effektivt. Det visar studier av arbetarstyrda företag, inte minst i Argentina, där många företag togs över av de anställda i början av 2000-talet. De har varit minst lika ekonomiskt framgångsrika som kapitalstyrda motsvarigheter.
Det är deprimerande att tänka sig att arbetarrörelsen (SAC Syndikalisterna och några andra små organisationer undantagna) släppt frågan om arbetarstyrda företag. Det kan låta som att det bästa är att stoppa huvudet i sanden, men så är det ju inte. För även om ingen kämpar för att reformera hela arbetsmarknaden på en gång så finns det massor av lokala initiativ, fackliga och utomfackliga, för att utvidga det demokratiska rummet på jobbet. Vi kan fortfarande tänka själva, snacka ihop oss, bilda gemensamma normer och agera i enlighet med våra åsikter. Det är ju just därför näringslivet satsar så oerhört mycket pengar på att försöka kontrollera våra attityder.
Samma dag som jag blev inkallad till min chef på det där disciplinerande samtalet pratade jag med några kollegor i vår fackklubb i SAC. De backade upp mig med några korta kommentarer till chefen och det räckte för att vi skulle få behålla både stolar och mobiler. Mitt ensamma utbrott ledde ingenstans, men tillsammans har vi fortfarande makt att påverka, trots uppgivna sossar och manipulativa HR-konsulter.
Frågan är bara hur vi ska förvalta den makten.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr