Det blev inget av den nyanställningsblockad som Kommunal varslat för de privatanställda personliga assistenterna. Inte heller blev det något av kraven på förbättringar av anställningstryggheten.
Det ettåriga avtal som nu undertecknats av Kommunal och Almega Vårdföretagarna innebär bara en förlängning av tidigare avtal, med en uppskrivning av lönen. Löneökningen följer årets övriga avtal på industrimärkets 2,2 procent. Men Kommunal är nöjda ändå.
– Det blev bra för vi fick det vi begärt på 2,2 procent och som vi från början inte skulle få enligt Vårdföretagarna, säger Jesper Petterson, pressekreterare på Kommunal.
Vi tar nya tag, men så här blev det nu.
Jesper Petterson, pressekreterare på Kommunal
Innan sommaren släppte Kommunal rapporten ”Arbete på samma villkor som andra – Dags att styra upp den personliga assistansen!”. Att ta fram en rapport inför avtalsrörelsen brukar vara fackens sätt att lägga kraft bakom sina krav och mycket tydde då på att förbundet förberedde en efterlängtad satsning på yrkeskategorin.
Innan förhandlingarna inleddes fokuserade också fackets krav på förbättringar i anställningstryggheten. Bland annat krävde facket tydligare regler vid uppsägning, minst en månads uppsägningstid även för visstidsanställda, samt garanterad lön även om anställningen avslutas i förtid.
Men trots att avtalet tecknades innan varslet om anställningsblockad lösts ut, blev det ingen ökad trygghet.
– Nu går vi på samma villkor som i det tidigare avtalet fast med löneökningarna. Sedan har vi en ny avtalsrörelse som startar i vår och då får vi adressera de frågor vi hade på bordet i den här avtalsrörelsen. Vi tar nya tag, men så här blev det nu, säger Jesper Pettersson.
Det är klart att jag tycker att man skulle ha låtit varslet lösa ut om man menade allvar. Gör man det inte måste man ju få något som gör att det inte behövs.
Freddy Wallin, personlig assistent
Freddy Wallin är privatanställd personlig assistent i Göteborg. Han säger att han är besviken på avtalet, men att han inte är förvånad.
– Det största problemet som hela tiden varit anmärkningsvärt med den här branschen är just brist på anställningsskydd. Därför är det en besvikelse att man inte tar tag i det fastän man har påstått sig ha sådana ambitioner, säger han.
Han ställer sig också frågande till upphöjandet av att landa på 2,2 procent till en seger. Att avtalet följer märket är väl bara självklart, resonerar han. Att hamna under, närmare 0,8 procent som Vårdföretagarna föreslagit, hade naturligtvis varit en stor förlust, men det gör inte märket till en seger.
Freddy Wallin tycker att man borde gjort verklighet av varslet.
– Förvånad är man kanske inte, men det är märkligt. Det är klart att jag tycker att man skulle ha låtit varslet lösa ut om man menade allvar. Gör man det inte måste man ju få något som gör att det inte behövs. Som det är nu ser jag inte det skälet. Så vitt jag vet har de inte motiverat det heller, säger han.
Arbetaren tar med sig frågan om inte varslet kunde ha lösts ut till Kommunal.
– Då hade risken varit att vi inte fått igenom ens 2,2 utan hamnat i en långdragen konflikt eller helt avtalslöst tillstånd. Det var inte självklart att vi skulle få ens 2,2, men det fick vi och på så sätt är det en seger, säger Jesper Pettersson.
Det var inte dags att styra upp än?
– Som sagt det är en förhandling som vi har haft. Nu fick vi det här och det är vi nöjda med nu. Men vi måste naturligtvis gå vidare.
Almega Vårdföretagarna är inte helt nöjda med avtalet. Enligt Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör på Almega Vårdföretagen, motsvarar inte de 2,2 procenten den höjningstakten av assistansersättningen från kommunerna. Nu riskerar vårdföretagen att gå en svår ekonomisk framtid till mötes, menar hon.
– Dessutom har man tagit bort ungdomsrabatten, undantaget i arbetsgivaravgiften och 25 procent av våra anställda är ungdomar. Det har också slagit hårt, säger hon.
Däremot säger hon att den siffra om 0,8 procent som Kommunal angett varit Vårdföretagarnas krav inte stämmer. Enligt Inga-Kari Fryklund föreslog arbetsköparna en rad föreslagna förbättringar i anställningstryggheten. Enligt deras sätt att beräkna avtalsvärdet skulle slutresultatet ändå ha blivit i enlighet med märket.
Låg de förändringar ni föreslog i anställningstryggheten i linje med Kommunals krav?
– Vi kan inte kommentera förslag som vi inte gått vidare på. Det vi kan säga är att vi diskuterat olika lösningar. Det finns inte längre på bordet. Vi försökte hitta en sådan lösning, men den blev inte av.