Under söndagen avsattes 28 valda borgmästare, varav 24 tillhörande det prokurdiska vänsterpartiet HDP, på order av den turkiska regeringen. 12 av de avsatta borgmästarna har också arresterats. Oppositionen kallar det en ”regeringsledd kupp”. HDP liknar tillslaget vid terrorism.
”Det är ingen skillnad mellan mentaliteten att bombardera parlamentet, den valda folkviljan, och mentaliteten att storma kommunala myndigheter skrikandes att man nu har ’tagit makten’. Det är att hindra den lokala folkviljan”, skriver HDP:s partistyrelse på sin hemsida.
Enligt inrikesminister Süleyman Soylu är tillslaget en aktion mot korrupta borgmästare som finansierar terrorism. Enligt ministern har HDP-borgmästarna kopplingar till den terrorstämplade kurdiska gerillan PKK. Avsättandet skedde, säger han, med stöd i undantagstillståndslagarna, KHK, vilka trätt i kraft efter kuppförsöket.
– Men stöd i KHK kommer inte 28 lokala myndigheter längre vara i händerna på terrorister. De kommer framgent att ledas av människor som har den turkiska flaggan i sina hjärtan, säger han till turkiska Hürriyet Daily News på söndagen bara två dagar innan gripandet av Alp Altinörs, HDP:s vice ordförande, i dennes hem i Ankara.
Enligt Ami Hedenborg, talesperson för Amnesty International Sverige, ska händelserna ses i kontext av den våg av massarresteringar och avskedanden som skett efter kuppförsöket i juli.
– Det vi har sett efter försöket till statskupp är hur hela civilsamhället, rättssamhället och yttrandefriheten är under attack. Det är inte längre en fungerande demokrati. Recep Tayyip Erdoğan vill bli envåldshärskare, man kan inte tyda det på annat sätt, säger hon.
Regeringen har börjat tysta alla oppositionella, från liberaler till kurdisk opposition.
Helin Sahin, handläggare på människorättsorganisationen Palmecentret
Helin Sahin, handläggare på människorättsorganisationen Palmecentret, säger det är tydligt att regeringens åtgärder inte längre bara är riktade mot anhängare av Gülenrörelsen som anklagats för att ha legat bakom statskuppen. Hon påminner också om de terroranklagelser som riktats mot 50 av 59 HDP-ledamöter i parlamentet. Åtta av dem har nu blivit delgivna åtal.
– Det är en väldigt negativ utveckling vi ser nu. Regeringen har börjat tysta alla oppositionella, från liberaler till kurdisk opposition. Det återstår att se vad som händer med de HDP-ledamöter som förlorat sin parlamentariska immunitet.
Hon säger också att det är väldigt oklart vad som hänt med Alp Altinörs, som är en av HDP:s grundare. Enligt ett uttalande från HDP har han inte fått träffa advokater och ska ha utsatts för misshandel i fångenskapen. Anklagelserna som riktats mot honom är att han har deltagit på en begravning.
– Det är väldigt otydligt varför han är arresterad. Han anklagas för att ha deltagit vid en persons begravning och det är oklart hur det är ett brott i sig. Det har inte heller kommit någon ytterligare förklaring från regeringen, säger Helin Sahin.
Jag blir upprörd över tystnaden som EU och Sverige visar, bara för att EU:s länder vill ha den här flyktinguppgörelsen.
Ami Hedenborg, talesperson för Amnesty International Sverige
Enligt Ami Hedenborg följer gripandet av Alp Altinörs ett mönster som tydliggjorts efter militärkuppförsöket.
– Det vi ser är att människor inte får veta varför de är gripna eller att det inte är för sådant som är brott enligt internationell lag. Alla som begår en kupp ska förstås ställas inför rätta, men måste samtidigt bli anklagade för något reellt. Du kan inte bara spärra in människor. Det här låter lite som hittepåanklagelser, säger hon.
Hon är samtidigt väldigt kritisk till hur både EU och Sverige bemöter den senaste tidens hastiga utveckling i Turkiet.
– Jag blir upprörd över tystnaden som EU och Sverige visar, bara för att EU:s länder vill ha den här flyktinguppgörelsen. Hade det hänt för några år sedan hade det blivit protester. Nu ser och hör de inget, säger Ami Hedenborg.