Den av USA och Ryssland framförhandlade vapenvilan i krigets Syrien har ingett både hopp och mötts av skepsis i omvärlden. Bara några timmar efter att solen gått ned och vapenvilan börjat gälla kom uppgifter om strider på vissa håll i landet.
New York Times hänvisar till källor på plats inne i den hårt drabbade staden Aleppo som vittnade om hur helikoptrar från den syriska regimen bombat rebellkontrollerade områden och brittiska The Guardian skriver om attacker i flera andra städer.
Enligt förhandlingsöverenskommelsen ska vapenvilan gälla under sju dagar i alla områden som inte kontrolleras av Islamiska staten, IS, eller av Jabhat Fateh al-Sham, tidigare al-Nusra-fronten. Men den påstådda överenskommelsen mellan Assadregimen och de oppositionsgrupper som funnits med i förhandlingarna beskrivs av allt fler experter som väldigt skör.
Oppositionen i landet är starkt splittrad där flera olika grupper sedan länge strider för egna intressen och redan under vapenvilans första timmar uppgav en av de största rebellgrupperna i landet, Ahrar al-Sham, att de förkastade uppgörelsen och därför inte kommer att lägga ned sina vapen.
Dygnen innan vapenvilan inleddes präglades av flera häftiga strider med hundratals dödade. Något många menar varit ett sätt för både regimen och de tungt beväpnade rebellgrupperna i landet att försöka flytta fram sina positioner innan vapenvilan.
Leif Stenberg är Syrienexpert och chef vid centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet. Han säger till Arbetaren att situationen i landet är värre än någonsin.
– Allt har försämrats drastiskt under 2016. Det finns mindre mat, vatten, mediciner och sjukvård nu än tidigare så en vapenvila har aldrig varit viktigare.
Hur ser du på läget inför de kommande dagarna?
– Som bäst kan man väl vara försiktigt optimistisk. Men det viktigaste just nu är att hjälpsändningarna når in i de värsta drabbade områdena.
Omkring en halv miljon människor har dödats sedan kriget utbröt 2011 och över 11 miljoner människor är på flykt undan vad som beskrivits som ofattbart grymma strider.
Om vapenvilan skulle hålla under de planerade sju dagarna är samarbetet mellan Ryssland och USA tänkt att gå in i nästa skede. Då ska nämligen de bägge länderna börja samordna sina attacker mot terrorgrupperna IS och Jabhat al-Sham – men även där ser läget ut att kunna bli ytterst komplicerat. Flera andra mindre rebellgrupper i landet har nämligen samarbetat med Jabhat al-Sham under tiden de kallade sig al-Nusra-fronten och misstänksamheten mellan de många lokala stridande grupperna i landet är stor.
Följs vapenvilan når vi ett nytt läge. Det problematiska då blir att flera av rebellgrupperna är inbäddade i samma nätverk.
Leif Stenberg, Syrienexpert och chef vid centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet
– Följs vapenvilan når vi ett nytt läge. Det problematiska då blir att flera av rebellgrupperna är inbäddade i samma nätverk. Dessutom kan regimen då börja vädra morgonluft när ännu fler splittringar börjar dyka upp mellan de olika oppositionsgrupperna, säger Leif Stenberg.
Vilka är de största hoten mot den tillfälliga vapenvilan?
– Det är att man inte litar på varandra och i stället väljer att försöka flytta fram sina positioner ännu mer för att ta de chanser man har. Ett eldupphör ses av många grupper som ett sätt att ge upp, för efter vapenvilan vet man aldrig vad som händer.
Om vapenvilan fullföljs och USA och Ryssland börjar samarbeta i attackerna mot IS – vad skulle det innebära?
– IS skulle naturligtvis sättas under ännu större press och säkert försämras som militär kraft, men däremot inte som en väldigt farlig terrorsekt.
Syriens president Bashar al-Assad meddelade i ett uttalande strax innan vapenvilan att hans regim skulle fortsätta att strida till dess att hela Syrien är fritt från terrorister. Även det oroande uppgifter, enligt flera säkerhetspolitiska bedömare, då regimen under hela kriget kategoriserat alla som slåss mot dem som terrorister.
Ryssland har sedan de gick in i Syrien stöttat Bashar al-Assad medan USA och president Barack Obama förklarat att en fred inte är möjlig så länge han sitter kvar vid makten.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr