I dag bor 85 procent av Sveriges befolkning i tätorter. För 200 år sedan var siffran 10 procent.
Under 1930-talet var det ungefär lika många som bodde i städerna som på landsbygden och fram till i dag har kurvan för inflyttning till städerna pekat brant uppåt. Under en mycket kort period mattades kurvan av – det är under den så kallade gröna vågen i början av 1970-talet. Under den tiden minskade inflödet till de tre storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Efter en kort period var det slut på avvikelsen och dräneringen av landsbygden fortsatte.
Länge handlade inflyttningen om de allra största städerna som Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. Inflyttningen till mindre städer har under de senaste decennierna ökat något, men stora delar av landet är i dag mycket glest befolkat. Det är på landsbygden som sjukvården, skolan, kulturen, jobben, bostäderna och annan kommunal service blir allt mindre och allt dyrare.
Journalisten och författaren Po Tidholm är själv ett barn av gröna vågenavvikelsen i 1900-talets enorma strukturomvandling. Hans föräldrar flyttade från Stockholm till Hälsingland och här föddes deras barn, som växte upp bland skogar och lantbruk. De flyttade som unga till storstaden, men i dag är Po Tidholm tillbaka i Hälsingland. Där växer hans egna barn nu upp i en by där man skapat former för kultur och gemenskap med ett byalag som bland annat samäger fastigheter, som till exempel Ica-handlarens hus. Det finns också ett gemensamt brandvärn och man tillhandahåller billig el – en del av sådant som är en självklarhet för en stadsbo utan eget engagemang.
Under hösten sänder SVT Resten av Sverige, en serie i tre avsnitt som Po Tidholm gjort om den svenska landsbygden och människorna som bor här. Po Tidholm har i många år skrivit om landsbygden, framför allt de 60 procent av Sveriges yta som ligger i den norra delen av landet – med drygt en miljon invånare, färre än bara Storstockholms befolkning.
2013 kom hans uppmärksammade bok Norrland ut, där han samlat essäer om Norrlands historia och utveckling, och reportage från resor han gjort längs glesbygdens långa vägsträckor norrut.
Han har också rest i och gjort jämförelser med bland annat USA och Norge, där förutsättningarna ser helt annorlunda ut.
Situationen för glesbygden och människorna där är på många sätt liknande i hela landet. Det finns enklaver som fungerar bra, som Österlen i Skåne och Gotland till exempel.
Po Tidholm
Efter att på nytt ha gjort flera resor sitter Po Tidholm vid tiden för denna intervju i Stockholm och klipper sin reportageserie dag och natt.
Gör tv-serien avstamp i dina tidigare texter och reportage?
– Delvis gör den det förstås, men det är inte en serie om Norrland utan om landsbygden. Situationen för glesbygden och människorna där är på många sätt liknande i hela landet. Det finns enklaver som fungerar bra, som Österlen i Skåne och Gotland till exempel. Annars får landsbygden försöka leva på stadens villkor – då satsar man på upplevelser, turism, vackra vyer, golf och sådant som lockar, men landet får sällan leva för sin egen skull.
Hur står sig städer som till exempel Gävle och Sundsvall i förhållande till landsbygden norrut? Räknar du in dem i de områden som är eftersatta?
– På sätt och vis har de blivit det – inte ens Umeå går så bra nu. Jämför till exempel med Uppsala. Trots satsning på högskola och kultur är det fortfarande jord och skog som dominerar, och det finns ingen tillväxtpotential. I Sverige är landsbygdens problem att produktiviteten inte avspeglar sig lokalt. Skattesystemet gör att de stora företagens verksamhet inte kommer glesbygdsbefolkningen till godo. Amerikanska counties, till exempel, lever på det lokala näringslivet. Det är på gott och ont med denna autonomi förstås – de kan till exempel lite ifred ägna sig åt miljöfarlig verksamhet, säger han.
– Bor du i Stockholm tar du saker som ambulans, skola och bredband för självklara. Om du bor i Pajala betalar du 12 000 kronor mer per år i kommunalskatt för en sjukstuga.
Hur är det med jobbsituationen? Underlättas den inte av dator- och nätutvecklingen till exempel?
– Det handlar också om var man vill bo, vad som lockar. Det har länge varit ett problem att rekrytera läkare på grund av statusen, livsstilen och boendet. Nu har vi kommit till sjuksköterskor, nästa steg blir lärare, fritidspedagoger och tjänstemän. Sedan återstår de gamla arbetarjobben – men när det inte finns vård och offentlig service… Ett av de stora jobben på landsbygden är lastbilschaufför. Om tio år har vi kanske chaufförslösa lastbilar.
Vilka är det som stannar?
– De som blir kvar är de med specialintressen som jakt, fiske och skog. Identitetsmässigt blir det ju komplicerat, det blir så tydligt polariserade livsmiljöer.
– Jag tror väldigt mycket har att göra med värderingar. Om man bortser från ekonomi och logistik – vilket förstås är livsviktigt när det gäller möjligheten att kunna starta och underhålla skola och lanthandel till exempel – så är det ytterst en fråga kring hur vi värderar livet utanför storstaden.
Det är klart att de fysiska, logistiska förutsättningarna måste finnas för att det ska fungera. Men det är en allmän rättvisa som måste till.
Po Tidholm
Skulle det vara möjligt att vända strömmen?
– Under rekordåren under 1970-talet var det en bred folkrörelse att flytta ut, och Centerpartiet fick 26 procent. Det fanns dock inget statligt stöd för glesbygdsboende och vid mitten av 70-talet tog det plötsligt slut. Det fanns helt enkelt inte de ekonomiska förutsättningarna – snarare tvärtom.
– Det fanns också en våg i slutet av 1800-talet kring Carl Larsson, Ellen Key och andra, då man svärmade för lantlivet, men som inte blev bestående. Om det skulle vända igen skulle det kanske inte vara primärt för att vinden vänder utan för vad landsbygden faktiskt har att ge. Det är klart att de fysiska, logistiska förutsättningarna måste finnas för att det ska fungera. Men det är en allmän rättvisa som måste till.
Det har funnits engagemang i perioder för landsbygden, bland andra organisationen Hela Sverige ska leva. Vad tycker du om dem?
– Hela Sverige ska leva sprider en falsk bild, det är en dum strategi att gå på pepp och bara prata om positiva exempel som de gör. Som politiskt obundna kan de inte gå in i problemen och göra strukturanalyser. Jag tror mer på att prata om problemen och försöka lösa dem.
– Jag tror att man ska bråka.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr