Under helgen, bara några dagar efter det att vapenvilan brutit samman, flygbombade både den syriska regimens och den ryska arméns stridsplan Aleppos östra rebellkontrollerade delar. Bombningarna ska, enligt flera människorättsorganisationer, ha orsakat stor förödelse och resulterat i minst 45 döda. Samtidigt befarar många att siffran kan komma att stiga betydligt då flera kroppar fortfarande inte hittats under de många sönderbombade byggnaderna.
Fruktansvärda rapporter strömmar också in till nyhetsbyråer runt om i världen som talar om ett levande helvete med 300 000 instängda människor sedan striderna mellan regimen och rebellgrupper i staden blossat upp på nytt. Himlen, beskrivs av ögonvittnen på plats, vara full av bombplan och inga människor törs ge sig ut på gatorna ens för att försöka få tag i mat. Tillfälligt uppsatta vårdinrättningar fylls snabbt av svårt skadade civila, varav över hälften rapporteras vara barn.
Samtidigt ser läget mellan USA och Ryssland, som var med och förhandlade fram vapenvilan, återigen låst ut. Under helgens extrainkallade möte i FN:s säkerhetsråd kallade USA:s FN ambassadör Rysslands agerande för barbari och fick medhåll av bland annat generalsekreterare Ban Ki-moon som varnade för att användandet av tunnbomber som släppts över östra Aleppo kan röra sig om krigsbrott.
Ryssland å sin sida försvarade bombningarna med att de slåss mot terrorister och att de försöker minimera antalet civila skadade.
Staffan de Mistura, som är FN:s specialsändebud i Syrien, sade i ett uttalande efter att striderna blossat upp igen att den enda vägen till fred är genom politisk förhandling. Han kallade också den senaste tidens blodbad för en av de värsta veckorna i det nästan sex år långa kriget. Och från brittiskt håll meddelade, FN-ambassadören Matthew Rycroft att säkerhetsrådet nu måste stå i beredskap då ”USA:s och Rysslands försök till fred i Syrien är mycket mycket nära slutet”. Det rapporterar finska public service-bolaget Yle.
Men trots det upptrappade våldet nådde internationell nödhjälp under söndagen fyra städer som varit belägrade i ett halvår. Sammanlagt 71 lastbilar med förnödenheter till omkring 60 000 hårt drabbade människor tog sig, enligt Internationella Röda korset-kommittén, till de rebellkontrollerade Madaya och Zabadani och till de av regimen kontrollerade städerna Foah och Lefraya.
Efter förra veckans attacker mot en hjälpkonvoj där minst 12 personer dödades stoppade FN all nödhjälp till Syrien under 48 timmar då riskerna ansågs för stora.
På tisdagseftermiddagen kom uppgifter om att syriska regimstyrkor inlett en omfattande markoffensiv mot östra Aleppo, där det enligt nyhetsbyrån AFP nu endast ska finnas ett trettiotal läkare kvar bland de 300 000 instängd personerna.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr