Trots att det gått flera dagar sedan regeringen lade fram ett förslag om halverade statsbidrag för hiv-preventivt arbete är det fortfarande oklart vad det kommer få för konsekvenser. Både Folkhälsomyndigheten och landstingspolitiker överraskades av förslaget och menar att det inte förts någon dialog kring förändringen. Frivilligorganisationer står lika frågande och har hamnat i en situation där de kanske inte kommer veta hur deras anslag påverkas förrän till våren.
– Folkhälsomyndigheten måste ju fatta beslut om varje ansökan om bidrag som de får in, och det kommer de kunna göra först göra i december, när den nya budgetpropositionen antagits. Då får vi i värsta fall inte veta hur det ser ut för oss förrän så sent som i februari eller mars, säger Lena Nilsson Schönesson till Arbetaren.
Vi vet i nuläget inte i vilken utsträckning våra anslag och därmed vårt arbete kommer påverkas av det här.
Lena Nilsson Schönesson, Riksförbundet Noaks Ark
Hon är ordförande för Riksförbundet Noaks ark, som i år firar 30 år av arbete med hiv-frågor. Sedan 1986 har förbundet jobbat med bland annat prevention, opinionsbildning och psykosocialt stöd för personer som lever med hiv, och deras närstående. Även om det skett stora förändringar medicinskt är stigmatisering alltjämt ett allvarligt problem, säger Lena Nilsson Schönesson.
– Det är absolut ett arbete som behöver fortsätta. Men vi vet i nuläget inte i vilken utsträckning våra anslag och därmed vårt arbete kommer påverkas av det här, säger hon.
Kristina Ljungros, förbundsordförande för RFSU, säger att förbundet länge efterfrågat en höjning av statsbidragen, eftersom de legat på samma nivå i många år. Hon berättar också att en nationell strategi för arbete med hiv-prevention förväntas komma i vår och är förvånad över att regeringen föreslagit en budgetförändring innan den hunnit presenteras. Nu försöker RFSU följa upp vad förslaget kan få för effekter på lokal nivå och uppvakta politiker inför riksdagens budgetbeslut i december.
– Sverige har varit framgångsrikt på det här området. Det är mycket som har fungerat väl och nu riskerar man att dra undan mattan för det arbetet, säger Kristina Ljungros.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr