Det gamla kollektivavtalet på Samhall har redan löpt ut. Trots detta har parterna LO-förbunden och Almega Samhallförbundet ännu inte enats om ett nytt. Förhandlingarna har brutit samman ett flertal gånger och medlarna har gett upp och lämnat uppdraget eftersom parterna inte kunnat enas. Nu tas dock förhandlingarna upp igen.
– Vi ska lyssna på Samhalls argument och förslag. Sedan får vi se vad som händer, säger Fastighets förhandlingsrepresentant, Joakim Oscarsson, till tidningen Fastighetsfolket.
Förhandlingarna som sker mellan sju LO-förbund, däribland Fastighets och IF Metall, och arbetsköparorganisationen Almega har hittills inte kommit närmare avtal. Uppgifterna från parterna om vad som hänt innanför förhandlingsrummets dörrar har varit minimala. Men till LO:s tidningen Arbetet kommenterar IF Metalls representant Leena Kyhlroos fackens krav om höjd OB-ersättning, ledighet för mammografi, begravning av barnbarn och bättre arbetsmiljö.
– Till en början sa arbetsgivarna nej till praktiskt taget allt, säger hon till Arbetet.
Men enligt uppgift i tidningen Hotellrevyn är en av knäckfrågorna de så kallade utvecklingsanställningarna. Enligt facken har Samhall systematiskt missbrukat anställningsformen, vilket fått LO-förbunden att säga upp det särskilda avtal där den regleras.
– Vi i de sju LO-förbunden anser att man inte har skött de här anställningarna från arbetsgivarens sida. Så därför har vi sagt upp det här avtalet, säger Hotell- och restaurangförbundens representant Kent Johansson till Hotellrevyn.
Många får jobba lika mycket som ordinarie personal men till en lön som är lägre än för oss andra. Därför måste villkoren ses över.
Fredrik Andersson, klubbordförande för Fastighets på Samhall i Tranås
Anställningsformen riktar sig till personer under 30 år med funktionsnedsättning. Den ger cirka 7 000 kronor mindre än lägstalönen i kollektivavtalet, ingen semesterrätt och ska vara handledd. 25 procent av arbetstiden ska också utgöras av utbildning.
En central fråga för facket när anställningsformen infördes 2013 var att den inte skulle tränga undan reguljära anställningar. Men under avtalsperioden har rapporter om bristerna blivit fler och fler. Bara mer än hälften av de utvecklingsanställda har varit under 30, vissa har inte fått vare sig utbildning och handledning. Till Fastighetsfolket vittnar en anonym anställd om att denne dessutom, på den lägre lönen, arbetat som arbetsledare.
– Många får jobba lika mycket som ordinarie personal men till en lön som är lägre än för oss andra. Därför måste villkoren ses över, säger Fredrik Andersson, klubbordförande för Fastighets på Samhall i Tranås.
Till tidningen Arbetet medger Åsa Ramel, förbundsdirektör vid Almega Samhallförbundet, att misstag har begåtts. Hon säger dock att det inte är Samhall som avgör vilka som får utvecklingsanställning utan Arbetsförmedlingen.
– Utvecklingsanställningarna är väldigt viktiga för oss. De har fungerat bra, och de allra flesta har fått utvecklingsinsatser på minst 25 procent av arbetstiden, säger Åsa Ramel till tidningen.
Parterna har förhandlingstillfällen inbokade den 4 och 7 oktober. Från fackets sida leds förhandlingarna av LO:s Ann-Marie Stenberg Carlsson. Avtalet gäller totalt sju förbund Fastighets, IF Metall, GS, Seko, Hotell- och restaurangfacket, Handels och Kommunal.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr