Arbetaren har tidigare skrivit om hur det sydafrikanska vinarbetarfacket Csaawu krävt att Systembolaget uttalar sitt stöd för fackets kamp för fackliga rättigheter. Facket säger att de inte blir insläppta på vingårdarna för att prata med arbetarna som bor på godsägarnas mark, något de anser är ett brott mot Systembolagets etiska kod för leverantörerna.
– Vi vill inte att Systembolaget ska föra vår kamp, men de har en plikt att stödja rätten till fri facklig organisering. Det borde falla sig naturligt att stödja alla krav som syftar till denna mänskliga rättighet, sade Trevor Christians, generalsekreterare på CSAAWU till Arbetaren för nästan två veckor sedan.
Nu besvarar Systembolagets biträdande presschef, Ida Ingerö, uppmaningen i ett mejl till Arbetaren: ”Vi tar inte ställning i strejken så länge båda parter agerar respektfullt och följer sydafrikansk lag”, och fortsätter: ”Systembolaget tar väldigt tydligt ställning för rätten att organisera sig fackligt, vilket framgår av vår uppförandekod”.
Enligt Ida Ingerö grundar sig fackets organiseringsproblem på att de inte, i enlighet med sydafrikansk arbetsrätt, på förhand ber om tillåtelse från arbetsköparen att få tillträde till arbetsplatsen. Facket skriver dock i ett brev till Systembolaget, som Arbetaren tagit del av, att bolaget ger en förenklad och förledande bild av situationen.
De skriver att de, efter inbjudan av vinarbetare, försökt besöka dem i deras hem, efter arbetstid. Men att vingårdarnas ägare ansett att eftersom husen ligger på deras mark har de kört bort de fackliga representanterna, eller ringt polisen. Att få ta emot vem de vill i sitt hem är, skriver fackföreningen, en mänsklig rättighet oavsett om facket bett markägaren om tillåtelse eller ej.
När vi försöker organisera företag som inte har avtal, där uppstår problem med organiseringsrätten.
Hilton Witbooi, Bawusas generalsekreterare
Men Ida Ingerö hävdar också i sitt svar på Arbetarens frågor att den bild som Csaawu ger av situationen inte stämmer. Enligt henne ska lantarbetarfacket Bawusa gett en kontrasterande bild när Systembolagets besökte landet.
”Vi träffade då även bland annat den fackliga organisationen Bawusa, en av minst åtta fackliga organisationer som vi förstår, som enligt egen uppgift representerar flest arbetare i Kapprovinsen inom denna näring, och de upplevde inga problem kring föreningsfrihet”, skriver hon.
Men när Arbetaren kontaktar Bawusas generalsekreterare Hilton Witbooi, bestrider han uppgiften.
– Det var inte vad jag sade. Jag sade att vi har problem, men inte på de företag vi har avtal. När vi försöker organisera företag som inte har avtal, där uppstår problem med organiseringsrätten, säger Hilton Witbooi och tillägger att han inte betvivlar att Csaawu stöter på liknande hinder.
Systembolaget skriver också i sitt svar att anledningen till att de inte ville följa med Csaawu och besöka gårdarna berodde på tidsbrist, inte ointresse.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr