När Systembolaget först tog emot de strejkande sydafrikanska vinarbetarfackets krav på att säkra fackliga rättigheter på Robertson Winery ifrågasatte bolaget fackets uppgifter. Men efter facklig aktion från de egna anställda och mediarapportering ändrar de nu tonen och lovar att särskilt granska vinproducenten och dess högprofilerade underleverantör vingården La Colline.
– Vi gör nu tredjepartsrevisioner av Robertson och vingården La Colline. Vi gör ett ganska stort arbete kring just Robertson för att gå till botten med allting, säger Ida Ingerö, biträdande presschef på Systembolaget.
Men däremot är Systembolaget inte villiga att gå de strejkande till mötes gällande kravet på facklig representation vid dessa kontroller. Inte heller är det aktuellt att gå med på syndikalisterna i DFSA:s krav på tillfälligt säljstopp av Robertsons viner tills granskningen är över. Personalens invändning att Systembolaget tidigare i våras stoppade det turkiska Yeni Raki av etiska skäl anser inte Ida Ingerö är jämförbart.
– Det är en helt annan situation. Det som hände var att de sade nej till en revision. Men så länge vi upplever tydligt framåtskridande anser vi att det är bättre att fortsätta handla, säger hon.
Den sydafrikanska strejken handlar om även om löner och ett av de krav som DFSA ställer för att avbryta sina stridsåtgärder är att Systembolaget i sin etiska leverantörskod kräver vad man kallar ”levnadslöner”, en lön som går att leva på. I dag är koden formulerad med krav att lönerna minst ska uppgå till landets lagstadgade minimilön. Enligt en uträkning genomförd av organisationen Afrikagrupperna räcker inte minimilönen till mer än 61 procent av näringsriktig kost. Därför kräver facket att koden måste bli skarpare.
Det finns stora problem inom jordbruket och vinproduktionen. Det är uppenbart att de arbetande är i en tuff situation. Vi gör bedömningen att det är bättre att påverka genom handel.
Ida Ingerö, biträdande presschef på Systembolaget
Emil Boss, arbetsplatsombud på Systembolaget för DFSA, säger att de är glada över att Systembolaget nu säger sig vilja lyssna på facken och genomföra granskningen. Men efterfrågar fortfarande att bolaget ändrar i den etiska koden, från att ”rekommendera levnadslön” till att kräva en lön som går att leva på. Han säger att så länge de fackliga kraven inte tillmötesgås kommer stridsåtgärderna att fortsätta.
– Det naturliga vore att stoppa all försäljning av vinet medan granskningen pågår. Det sätter oss personal i en konstig situation när vi har instruktionen att lyfta Systembolagets etiska märkning och därigenom riskerar dölja ett akut mänskligt lidande, säger han.
Vi tar frågan med oss till Systembolaget.
Kan ni förstå de anställdas situation att det känns svårt att tala om det etiska arbetet när lönerna inte räcker till mat?
– Det är ju deras känsla. Den kan inte jag ta ifrån dem. Men jag vill vara väldigt tydlig med att Systembolaget är märkesneutrala och förutsätter att våra anställda ställer upp på den principen, säger Ida Ingerö.
Om den etiska kodens krav bara räcker till 61 procent av näringsriktig kost, är då inte kraven för lågt ställda?
– Det är därför vi säger att vi vill se en strävan efter levnadslön. Sydafrika är ett extremt fattigt land. Det finns stora problem inom jordbruket och vinproduktionen. Det är uppenbart att de arbetande är i en tuff situation. Vi gör bedömningen att det är bättre att påverka genom handel. Sedan går det inte snabbt, det gör det inte, säger hon.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr