Vårdarbetsköparna har hittills varit hårdnackade motståndare till Vårdförbundets krav på extra kompensation för tio timmars nattpass. Men nu har, i personalkrisens spår, ett av de första genombrotten skett lokalt. I Region Kronoberg utgår nu fyra timmars extra ledighet för de som varvar dag- och nattarbete, efter ett ingripande från politiskt håll.
– Om politikerna kommer med uppdrag till arbetsgivaren krävs det fortfarande en överenskommelse med facket. Det har vi inte kunnat teckna tidigare. Men trots det är vi ändå glada över att ha fått till ett avtal, säger Anna Seiborg Kidell, ordförande för Vårdförbundets avdelning i Kronoberg.
Avtalet innebär att för tio timmars nattpass får den arbetande fyra timmars extra ledighet, en utökning från tidigare två timmar. Nattpass på tio timmar är standard inom vården och Vårdförbundets hållning är att alla nattarbetande borde kompenseras på samma sätt. Men enligt avtalet med regionen, som börjar gälla från den 1 november i år, kompenseras enbart de som arbetar omväxlande dag- och nattpass.
– Jag tycker fortfarande att kompensationen för nattarbete behövs till alla. Men just nu är jag glad och lättad att vi kommit så här långt. Det är gött. Jag hoppas att det kan bilda ringar på vattnet till andra arbetsgivare, säger Anna Seiborg Kidell.
Jag tycker fortfarande att kompensationen för nattarbete behövs till alla. Men just nu är jag glad och lättad att vi kommit så här långt.
Anna Seiborg Kidell, ordförande för Vårdförbundets avdelning i Kronoberg
För ett år sedan kallade Vårdförbundets lokala organisationer samfällt arbetsköparna till förhandling om kompensation vid nattarbete. Detta sedan ingen uppgörelse kunnat träffas i centrala kollektivavtal. Men arbetsköparna nekade då även på denna nivå, enligt Anna Seiborg Kidell, med hänvisning till att det var en central fråga. Att det nu introduceras i Region Kronoberg beror dock inte på att arbetsköparen ändrat sig, utan som ett direktiv från regionpolitikerna.
– Jag är jättestolt över att vi nu äntligen kan visa flera steg för att bli bättre arbetsgivare. Jag är övertygad om att dessa satsningar kommer att leda till bättre arbetsmiljö och patientsäkerhet, och därmed också en bättre ekonomi, säger Anna Fransson, S, regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.
Jag är övertygad om att dessa satsningar kommer att leda till bättre arbetsmiljö och patientsäkerhet, och därmed också en bättre ekonomi.
Anna Fransson, S, regionstyrelsens ordförande, Region Kronoberg
Med överenskommelsen hoppas Anna Seiborg Kidell kunna öka trycket för att äntligen få in ökad kompensation i det centrala kollektivavtalet. Just nu pågår förhandlingar mellan Vårdförbundet och arbetsköparorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, om en principöverenskommelse för nattarbete. Om inte detta är på plats innan den sista november i år finns möjlighet att säga upp avtalet vid årskiftet.
– Det finns inget alternativ till att någon lösning måste komma. Något annat är helt oacceptabelt. Jag är förhoppningsfull att det ska vara något på plats, men det är inte Vårdförbundet det hänger på, säger Johan Larsson, Vårdförbundets vice ordförande.
Att lämna så mycket som möjligt öppet i centrala avtal är en återkommande strävan från arbetsköparhåll. De lokala förhandlingarna lämnar också större möjlighet för arbetsköparen att köra över facket, eftersom de sker under fredsplikt. Hur långtgående den centrala överenskommelsen blir och hur tvingande den kommer att vara är fortfarande höljt i dunkel och inget Johan Larsson vill kommentera i nuläget. Men den formulering förbundets förhandlingschef Annelie Söderberg ger till tidningen Vårdfokus tycks öppna för lokala avvikelser.
– Det är nödvändigt med lokala avtal samtidigt som förhandlingarna med SKL fortsätter. Det är svårt att hitta en lösning som är helt rätt för alla, därför behövs även överenskommelser som är anpassade till de lokala verksamheterna, säger hon till tidningen.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr