Kritiken ökar mot USA:s och Storbritanniens direkta inblandning i Jemenkriget. Enligt tidningen The Guardian har båda länderna höga militära representanter närvarande i koalitionens ledningscentral i den saudiska huvudstaden Riyadh och tillgång till koalitionens lista över mål.
Men båda länderna har också omfattande pågående vapenhandel med det krigförande Saudiarabien. The Guardian skriver att sedan de saudiledda luftattackerna inleddes har Storbritannien sålt vapen för motsvarande närmare 40 miljarder svenska kronor. Vapen som enligt Amnesty International använts för angrepp på civila mål, däribland Läkare utan gränsers sjukhus. Amnesty har sedan i februari uppmanat världens länder, med Storbrittanien och USA särskilt utpekade, att upphöra med vapenhandeln.
– Det är skandalöst att stater fortsätter förse den saudiledda koalitionen med vapen, bland annat målsökande bomber och stridsflyg, trots otvetydiga bevis på att de vapnen används för att attackera sjukhus och andra civila mål, säger Philip Luther, kampanjdirektör på Amnesty International.
Det är skandalöst att stater fortsätter förse den saudiledda koalitionen med vapen.
Philip Luther, kampanjdirektör på Amnesty International
Men kritiken kan också riktas mot Sverige, som bland annat haft på gång att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien. SR:s Ekot avslöjade 2014 att den svenska kontrollmyndigheten för vapenexport, ISP, gav klartecken till affären 2010, trots att Saudiarabien redan var inblandat i blodiga strider i Jemen.
– Allt detta strider definitivt mot syftet med det svenska förbudet mot vapen till länder som är i krig helt enkelt, sade professor Said Mahmoudi, professor i Internationell rätt vid Stockholms universitet, till SR.
I mitten av förra månaden visade en granskning av storbankernas investeringar, genomförd av biståndsorganisationen Diakonia, att de sju största bankerna samtliga investerat i företag som säljer vapen till Saudiarabien. Vapen som sedan använts i kriget.
– Det är ett väldigt flagrant exempel på investeringar i kontroversiell vapenexport som bankerna inte borde ha. Saudiarabien leder den här koalitionen och genomför militära bombningar som bryter mot krigets lagar och inte respekterar den humanitära rätten, säger Penny Davies, policyrådgivare på Diakonia.
Penny Davies anser att Sverige och de svenska bankerna måste ta ansvar för sin roll i konflikten.
– Bankerna borde ta fram fungerande riktlinjer mot den här typen av kontroversiell vapenexport, något de in har idag. I de fall där det finns har de i flera fall brutit emot dem. Men den svenska lagstiftningen kring vapenexport måste också skärpas så att vapen inte exporteras till diktaturer och länder som bryter mot mänskliga rättigheter, och där är Saudiarabien ett exempel, säger Penny Davies.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr