Hur kan man vara en självständig konstnär och människa i ett land som bygger på apartheid-liknande förtryck av vissa invånare? I Sverige är det ofta möjligt att leva som om förutsättningarna vore lika för alla. I Israel syns repressionen överallt, murar hejdar och hindrar och militär bevakar, stoppar, trakasserar och förminskar livet för vissa, stigmatiserade invånare.
[FILM] Mr Gaga
Regi Tomer Heyman, 2016
Den israeliske dansaren och koreografen Ohad Naharin ifrågasätter en klassiskt normativ värld, pratar gärna om rasismen som galenskap, bejakar den i den moderna dansvärlden ofta queer-positiva miljön. Och ändå…
Tomer Heymans biografiska film Mr Gaga – där titeln syftar på det ”body language”, Gaga, som Naharin utvecklat – berättar om en egensinnig konstnär och dansentusiast sedan tidig ålder som inte kompromissar. Länge följer kameran, också i korniga återblickar, privatliv och en profession som är lustfylld men krävande. Han arbetar i New York under en tid innan han 1990 återkommer till Tel Aviv som konstnärlig ledare för världsberömda Batsheva Dance Company, grundat 1964 av bland andra Martha Graham.
Naharin vägrar tillmötesgå maktens krav på censur.
Naharin gestaltar i sina verk landets erfarenheter av krig och konflikter, men det är när 50-årsfirandet av staten Israels grundande ska firas 1997 som han visar sin integritet, konstnärligt – och politiskt. Ett ifrågasättande av dansarnas kostymer från den religiösa eliten sätter bollen i rullning.
Naharin vägrar tillmötesgå maktens krav på censur, han får tillfälle att offentligt säga vad han anser om bristen på demokrati, och säger upp sig från vad som är ett av landets mest prestigefyllda jobb. Dansarna ansluter sig till honom och snart växer protesterna till att synas på gator och torg.
Firandet utvecklar sig till en skandal i stället för det glada och ”opolitiska” jubileum det var tänkt – och Ohad Naharin arbetar kvar än idag. Man är glad över denna politiska palaver, för i övrigt går det då bra att njuta av den skönhet som det fysiskt hårda arbetet kan resultera i när det är gjort utan fallskärmar och med stor konstnärlig vilja och kreativitet.
Inte minst i utövandet av Gaga-filosifin tillsammans med handikappade barn där de lyckliga lyfter av kroppens möjlighet och rätt till eget uttryck.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr