Sedan i augusti har medlemmar av ursprungsbefolkningen Standing Rock Sioux tillsammans med tusentals anhängare varit samlade i North Dakota för att protestera mot den planerade närmare 190 mil långa oljeledningen.
Motståndarna till projektet, som samlats under namnet #NoDAPL, har även fått stöd från mängder av aktivister från olika delar av världen.
Bakom mångmiljardprojektet står oljebolaget Energy Transfer Partners och tanken är att oljeledningen ska kunna transportera stora mängder olja till Illinois. Ledningen ska enligt planerna gå under ett flertal vattentäkter, däribland Missourifloden, i närheten av Standing Rock Sioux reservat.
Allt som binder samman ursprungsfolken med markerna har man struntat i.
Cannupa Hanska Luger, konstnär
Kritiken har varit hård, bland annat eftersom marker som anses vara heliga och kulturellt viktiga skulle förstöras.
– I bygget av oljeledningen tas ingen som helst hänsyn till oss, man har helt struntat i våra gravplatser och våra andliga platser. Allt som binder samman ursprungsfolken med markerna har man struntat i, säger konstnären Cannupa Hanska Luger, som själv tillhör den utsatta ursprungsbefolkningen.
Det finns även risker för att lokalbefolkningens viktigaste vattenresurs ska utsättas för läckor från oljeledningen. Cannupa Hanska Luger säger att behovet av rent vatten är mycket stort i området, i synnerhet eftersom så många är beroende av jordbruket.
– Det finns alternativ till olja. Men för levande varelser på denna planet finns det inga alternativ till vatten. När den sista floden blivit förorenad är livet över, säger Cannupa Hanska Luger.
Enligt federala uppgifter är läckande oljeledningar ett återkommande problem i USA. Mellan 2010 och 2013 rapporterades nästan två tusen fall av oljeläckage.
Men trots dessa risker menar kritiker att planerna på den nya oljeledningen godkändes av den federala myndigheten USACE utan att miljöriskerna granskades ordentligt.
Myndigheten har å sin sida hävdat att en mer rigorös miljökonsekvensanalys hade gjorts om de första analyserna visat några påtagliga risker. Tidigare fick dock en annan sträckning av oljeledningen avslag, eftersom myndigheten ansåg att riskerna för andra vattentäkter var för stora.
– Då valde man att ta bakvägen via ursprungsbefolkningen marker, något som alltid är en utväg vid alla stora projekt som handlar om utvinning av fossila bränslen, säger Krystal Two Bulls vid lägret Red Warrior Camp.
Detta är Keystone under ett annat namn.
Beth Hill, aktivist
Lägret är ett av de största som satts upp i närheten av Missourifloden som ett skydd mot det planerade bygget av oljeledningen.
Aktivisten Beth Hill, som samlar in och levererar förnödenheter till dem som lever i lägren runt floden, menar att detta projekt är mycket likt en annan kontroversiell oljeledning i USA.
– Detta är Keystone under ett annat namn.
Den långa oljeledningen Keystone XL var tänkt att transportera olja från Kanada till USA, men stoppades av president Barack Obama av miljöskäl efter långa kontroverser.
– Amerika är numera en global ledare när det handlar om verkliga åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna. Och ett godkännande av detta projekt hade ärligt talat underminerat detta ledarskap, sade presidenten.
Även FN:s specialrapportör för urfolks rättigheter, Victoria Tauli-Corpuz, har uppmanat den amerikanska regeringen att sätta stopp för projektet och inleda konsultationer med de lokala befolkningarna.
USA:s justitiedepartement uppmanade tidigare till ett tillfälligt stopp av delar av utbyggnaden, medan myndigheterna skulle gå igenom tidigare beslut kring projektet, samt fram till att formella konsultationer med de berörda ursprungsbefolkningarna hade hållits.
Vi kommer inte att ge upp förrän våra marker, folk, vatten och heliga platser får ett permanent skydd mot denna destruktiva oljeledning.
Dave Archambault II, ledare för Standing Rock Sioux
På måndagen kom dock beskedet att en federal domstol upphäver detta beslut. Många kritiker uttrycker stor besvikelse över beskedet, men Dave Archambault II, ledare för Standing Rock Sioux, understryker att striden inte är över.
– Vi kommer inte att ge upp förrän våra marker, folk, vatten och heliga platser får ett permanent skydd mot denna destruktiva oljeledning, sade han.
Aktivisten Kandi Mossett påpekar samtidigt att oljebolaget ännu inte har fått det tillstånd som krävs för att bygga oljeledningen under Missourifloden.
– Vi är på plats och vi kommer att fortsätta vara här om de fortsätter att bygga, säger hon.
North Dakota-senatorn John Hoeven var däremot mycket nöjd med domstolens beslut.
– Energiinfrastruktur är avgörande för landets ekonomi och nationella säkerhet, och den kan byggas på ett säkert sätt, sade han.
Det har förekommit flera konfrontationer mellan poliser och aktivister. På måndagen greps ett 30-tal aktivister som protesterade mot domstolens beslut.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr