En basketplan i den lilla staden Caluco i västra El Salvador har på senare tid fungerat som en flyktingförläggning för över 20 familjer. De har tvingats bort från sina hem av rädsla för de kriminella gängmedlemmarna i hembyn El Castaño.
– Jag är helt förkrossad. Jag har förlorat min pappa och nu flyr vi med familjen, som om det var vi som hade gjort något fel, säger en 41-årig kvinna vid det tillfälliga lägret.
Jag har förlorat min pappa och nu flyr vi med familjen, som om det var vi som hade gjort något fel.
41-årig kvinna vid det tillfälliga flyktinglägret i Caluco
Liksom alla andra på platsen vill hon förbli anonym, av rädsla för att drabbas av repressalier. Hennes pappa mördades nyligen av medlemmar i gatugänget Barrio 18, som sedan hotade att döda även resten av familjen.
Barrio 18 och Mara Salvatrucha är de två gäng som pekas ut som huvudskyldiga till den våldsvåg som plågar El Salvadors 6,3 miljoner invånare.
Förra året mördades 103 personer per 100 000 invånare i landet, vilket innebär att landet var det våldsammaste i världen, om man undantar länder där det råder krig.
Under presidenten Mauricio Funes tid vid makten förhandlades 2012 ett vapenstillestånd fram mellan de två gatugängen, som ledde till att antalet mord i landet snabbt minskade.
Efter att hans efterträdare, den forna gerillaledaren Salvador Sánchez Cerén, kom till makten 2014 avbröts dock vapenvilan och mordstatistiken sköt direkt i höjden igen.
– Vi lämnade åkrarna hemma i El Castaño, där min pappa odlade majs och bönor och jag tvingades överge min kycklinguppfödning, säger den 41-åriga kvinnan i Caluco.
Hon befinner sig i det tillfälliga tältlägret tillsammans med sin man och sina två barn och många av de familjer från byn El Castaño som tvingades på flykt för fyra veckor sedan då våldsamheterna från Barrio 18 plötsligt stregrades.
Enligt byborna har gängmedlemmarna sedan länge trakasserat lokalbefolkningen och genomfört rån, våldtäkter och utpressningar. Vittnen berättar om hur gängmedlemmar kräver beskyddarpengar av befolkningen, där de fått tre dagar på sig att betala, alternativt bli dödade eller tvingas på flykt.
Polis och militär har nu trängt undan gängmedlemmarna från byn, och nyligen kunde en grupp bybor återvända för att under några timmars tid, under polisbevakning, arbeta med sina odlingar och ta hand om sin boskap.
De flesta byborna har sökt skydd hos anhöriga i närheten.
– Jag känner mig bortkommen men även lugn, eftersom det inte finns några beväpnade personer runt mig här, berättar en 64-årig bybo som nu bor hos en vän en mil från El Castaño.
Han har lämnat sitt familjejordbruk bakom sig och måste nu hitta ett annat sätt att försörja sig.
– Jag får se hur jag ska kunna se till att få mat på bordet, säger han.
Mannen har redan sålt sina sex kor.
Regeringen har försökt undvika att erkänna problemen med internflyktingar.
Nelson Flores, medborgarorganisationen Fespad
Det som drabbat byborna från El Castaño är inget nytt fenomen i landet. Men tältlägret i Caluco belyser problemen med att människor tvingas bort från sina hem på grund av kriminella grupper.
En färsk rapport från en lokal organisation bedömer att 146 sådana fall rapporterades mellan augusti 2014 och december förra året. Men endast i ett fåtal fall har brotten anmälts. Enligt rapporten beror detta på att offren oroar sig för repressalier och misstror myndigheterna.
– Regeringen har försökt undvika att erkänna problemen med internflyktingar, säger Nelson Flores vid medborgarorganisationen Fespad.
Osvaldo López vid anglikanska kyrkan i El Salvador menar att hela problematiken omgärdas av tystnad. Kyrkan är en av de organisationer i landet som granskar det gängrelaterade våldet. Och Osvaldo López menar att myndigheternas tystnad kring frågan hänger samman med att de inte vill medge att man förlorat kontrollen över situationen.
Samtidigt väntar de boende på basketplanen på att förhoppningsvis kunna återvända hem igen snart. Detta efter att myndigheterna beslutat att installera en permanent polisstation i El Castaño.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr