Robertson Winerys försök att få strejkledarna i vinarbetarstrejken fängslade misslyckades. I stället sköts huvudfrågan på framtiden och den sydafrikanska arbetsdomstolen förklarade strejken för en ”nationell angelägenhet”. Det innebär att statliga medlare nu kommer att träda in och medla mellan fack och arbetsköpare. Från fackets sida välkomnar man beskedet.
– Det känns otroligt bra. Ett av våra problem har varit att företaget vägrat förhandla. Det här innebär att vi kommer att ha seriösa förhandlingar. Det är ett stort steg mot en lösning av konflikten, säger Trevor Christians, generalsekreterare i CSAAWU, en av de som hotats av fängelsestraff.
Domstolen beordrar nu parterna att, under statlig medling, förhandla under tre på varandra följande dagar med start i dag, onsdag. Det sätter press på båda parter att försöka hitta en lösning.
Även om Trevor Christians betraktar utfallet som en seger vill han inte uttrycka för långtgående förhoppningar. Men att facket säger att de är beredda att sitta nätterna igenom om det kan leda till en lösning. Parterna har redan träffats kort för att diskutera formen.
– Det är uppenbart att det nationella och internationella trycket på Robertson Winery ökat. Det är också uppenbart i deras attityd mot oss, som blivit mindre arrogant, redan när vi möttes förra veckan. Jag är väldigt positiv inför förhandlingen, men vi kommer att öka trycket ytterligare, säger han.
Arbetsdomstolens beslut gör strejken på Robertson till en av tre strejker de senaste tio åren som förklarats vara en ”nationell angelägenhet”. De andra är lantarbetarstrejken 2012 och gruvarbetarstrejken i Marikana samma år.
Dick Forslund på människorättsorganisationen Aidc satt med i den kommission som utredde massakern i Marikana. Han tror att domstolens beslut skett på uppmaning av regeringen och att denna gjort bedömningen att den stora internationella uppmärksamheten på sikt kan skada sydafrikansk vindustri.
– Detta ökar pressen på en uppgörelse. Än är det inte klart om medlingen kommer att vara underlättande eller fungera som en skiljenämnd, säger han.
Detta ökar pressen på en uppgörelse.
Dick Forslund på människorättsorganisationen Aidc
Men beslutet innebär inte att domstolen avskriver ärendet, utan skjuter på förhandlingarna i två veckor. Det är dock uppenbart, menar Dick Forslund, att domstolen ser fallet som en del i en större kontext.
– Tas fallet upp igen kommer det inte bara vara en utan fem domare närvarande. Domaren sade också att om parterna når en lösning kommer fallet inte åter tas upp. Det fungerar lite som en påtryckning på CSAAWU att komma till en uppgörelse, säger han.
I sin stämning av CSAAWU krävde arbetsköparen att domstolen förklarade strejken olaglig och att dess ledare skulle fängslas. Anledningen var att man ansåg att facket brutit mot arbetsdomstolens uppmaning till CSAAWU att genomföra strejken utan att bryta mot lagen.
Enligt Robertson Winery ska fackmedlemmar ha sjungit hotfulla sånger och bilder på strejkande arbetare med traditionella protestkäppar ska ha publicerats i sociala medier. De ska också ha befunnit sig för nära fabriksgrinden och ha hotat strejkbrytare. Facket bestrider att några medlemmar ska ha begått något olagligt.
– Med stämningen ville Robertson sätta maximal press på oss. De vet att vi inte har pengar att driva frågan i långbänk. De försöker använda domstolen för att få facket att gå under ekonomiskt och organisatoriskt, genom att fängsla dess ledare. Men deras försök har slagit tillbaka på de själva, säger Trevor Christians.
Reinette Jordaan, personaldirektör på Robertson Winery, skriver till Arbetaren att bolaget anser det viktigt att poängtera att domstolsärendet är uppskjutet, inte avslutat. Parterna hade också förvarnats om domstolens beslut gällande utnämnandet av konflikten till ”nationell angelägenhet” två dagar innan.
– Den här tvisten har alltid varit en nationell angelägenhet med tanke på CSAAWU-kravens extrema natur. Men också på grund av de våldsamma handlingar och hot som följde dem under strejkens första halva. Men även det faktum att det tagit så lång tid att lösa tvisten är skäl att kalla det så, skriver hon.
Den här tvisten har alltid varit en nationell angelägenhet med tanke på CSAAWU-kravens extrema natur.
Reinette Jordaan, personaldirektör, Robertson Winery
Varför anser ni att fackledarna bör fängslas?
– Vår stämning för domstolstrots ger vid handen att om rätten finner fackföreningen CSAAWU skyldiga till brottet finns det olika åtgärder domstolen kan vidta: fängslande, böter, eller ersättande av ekonomisk skada är några av dem.
Vad är det för våldsamma handlingar ni anser att de begått?
– De våldsamma handlingarna och hoten finns redovisade i rättshandlingarna och jag har inte möjlighet att diskutera dem.