Arbetaren har flera gånger rapporterat om den allt sämre arbetsmiljön för landets socialsekreterare. Nu reagerar även Arbetsmiljöverket, som i en pågående nationell granskning redan hunnit med att stolpa upp en lång rad brister.
Bland annat beskrivs arbetsbelastningen som allt för tung, vilket lett till både höga sjukskrivningstal och omfattande personalomsättning. Även beredskapen för hotfulla och våldsamma situationer, som många socialsekreterare flera gånger vittnat om, är bristfällig och nyutexaminerade socialsekreterare tilldelas allt för ofta komplexa ärenden utan handledning.
Det här visar situationens allvar. Nu krävs omedelbara åtgärder.
Heike Erkers, ordförande, Akademikerförbundet SSR
I Arbetsmiljöverkets pågående granskning ska situationen på hälften av landets alla socialkontor inspekteras. Hittills har omkring 80 arbetsplatser granskats och situationen beskrivs i ett pressmeddelande som allvarlig.
– Det här visar situationens allvar. Nu krävs omedelbara åtgärder, säger Heike Erkers som är ordförande för Akademikerförbundet SSR till Arbetaren.
Hon framhåller bland annat att kommunerna genast måste ta sitt ansvar som arbetsgivare och avsätta de resurser som krävs för att få ordning på arbetsmiljön.
Facket har flera gånger de senaste åren talat om att den allt sämre arbetsmiljön påverkar inte bara personalen utan även de som är i behov av kontakt med socialtjänsten. Bland annat har krav lyfts på färre ärenden per socialsekreterare och introduktion för alla som kommer nya till jobbet.
Arbetaren kunde redan sommaren 2014 berätta hur de många utförsäkringarna från socialförsäkringen resulterat i kraftigt ökad arbetsbelastning för socialsekreterarna. I flera fall, förklarade de vi pratade med, ledde det till att socialtjänstlagen bröts och att människor med sociala problem och psykiska svårigheter inte fick den hjälp de behövde. Något Heike Erkers känner väl igen från samtal med fackets medlemmar.
– Det som Arbetsmiljöverket nu säger i rapporten bekräftar bara den bild vi länge varnat för. Det är en verksamhet helt under isen och det är oacceptabelt. Men det handlar egentligen om år av försyndelse som vi sett i takt med att villkoren i a-kassan och försörjningsstödet försämrades. När samhällets sista skyddsnät brister händer det något. Hot och våld är naturligtvis aldrig acceptabelt, men det har sina orsaker och många medborgare känner sig frustrerade, säger Heike Erkers.
Den obalans vi ser mellan krav och resurser för yrkeskåren är allvarlig.
Eva Karsten, projektledare för Arbetsmiljöverkets pågående granskning
Enligt Arbetsmiljöverket måste arbetsköparna bland annat stärka mentorskapet för nyutexaminerade socialsekreterare och kommunernas lönestrategier bör ses över för att få fler att stanna inom yrket.
– Den obalans vi ser mellan krav och resurser för yrkeskåren är allvarlig. Det krävs mer stöd för att kompensera den tunga psykiska belastning det innebär att hjälpa de mest utsatta i samhället. Obalansen förklarar antalet sjukskrivna och att så många går till andra arbetsplatser, säger Eva Karsten som är projektledare för Arbetsmiljöverkets pågående granskning.
Akademikerförbundet SSR vill förutom praktiska åtgärder i arbetsmiljön höja lönerna i den kvinnodominerade branschen.
– Det här är välutbildade människor och lönerna motsvara på inget sätt det kvalificerade yrke de utför, säger Heike Erkers.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr