”Kvinnorna här beskriver att det är rätt riktning på utvecklingen för kvinnors möjligheter på arbetsmarknaden. Det är klart att det finns, liksom hemma i Sverige, hinder för kvinnor. Bristande fungerande äldreomsorg gör att kvinnor går ner till deltid och slutar arbeta också i Sverige. Det finns på båda sidor hinder för kvinnors deltagande. Men det måste respektive land ta i med.”
Statsminister Stefan Löfvens uttalande i Expressen om saudiska respektive svenska kvinnors villkor, fällt under hans besök i Saudiarabien i helgen, har rönt rättmätig kritik från såväl höger som vänster.
Kvinnors rättigheter är som bekant extremt kringskurna i det saudiska samhället. Landet styrs i enlighet med den mycket konservativa sunniislamiska riktning som kallas wahhabismen. Alla kvinnor måste ha en manlig förmyndare och får inte resa fritt utan dennes tillåtelse, inte köra bil och inte arbeta i befattningar där de kommer i kontakt med män. Varje form av relativisering av detta utstuderade samhälleliga förtryck är absurd, och en jämförelse som Löfvens direkt skrattretande.
Sverige har bland annat sålt ett radarsystem samt pansarvärnsvapen till den saudiska regimen.
Bakgrunden till Stefan Löfvens försonliga tongångar är dock ännu mer beklämmande. Svenska regeringar har under många år haft goda relationer med det västallierade Saudiarabien. Sverige har bland annat sålt ett radarsystem samt pansarvärnsvapen till den saudiska regimen. I Sveriges Radios Dagens Eko avslöjades 2012 något som slog den mest cyniske bedömare med häpnad: Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och regimen i Riyadh bedrev, under namnet Projekt Simoom, ett hemligt samarbete i syfte att bygga en vapenfabrik i landet.
I mars förra året sades samförståndsavtalet med Saudiarabien upp, enligt uppgift under hot från regeringspartnern Miljöpartiet om att lämna regeringen om så inte skedde.
Samtidigt hade Utrikesdepartementet att hantera den saudiska upprördheten över att utrikesminister Margot Wallström kallat landet för en diktatur. Saudiarabien kallade hem sin ambassadör i Sverige och slutade utfärda affärsvisa. Det svenska näringslivet gick å sin sida i taket – 30 direktörer skrev på DN Debatt och varnade för att Sverige kunde uppfattas som en opålitlig partner, något som riskerade att drabba svenska företag som vill göra affärer med saudierna.
Saudiarabien har till sina tidigare meritlistepunkter kunnat lägga bombandet av Jemen till total mänsklig ruin.
Ett och ett halvt år har gått sedan dess. Saudiarabien har till sina tidigare meritlistepunkter kunnat lägga bombandet av Jemen till total mänsklig ruin. Det har blivit dags att vända blad.
Med sig till Riyadh hade Stefan Löfven två tunga näringslivsföreträdare – vice Inverstorordföranden, tillika försvarskoncernen Saabs ordförande, Marcus Wallenberg och Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare.
”Saudiarabien är i tydligt behov av vapen och olika krigsföringssystem, en handelsdelegation från Sverige passar väl i deras önskelista”, kommenterade Saudiarabienkännaren Abdulhadi Khalaf Saudarabien vid Sociologiska institutionen vid Lunds universitet för Sveriges Radio.
Vi vet inte vad utfallet av Stefan Löfvens saudiska resa kommer att bli. En stor del av skadan är hur som helst redan skedd. Varje sådant här besök blir en fjäder i hatten för den saudiska diktaturen och ett pr-nederlag för de människorättskämpar som behöver allt stöd de kan få.
Kanske toppas det hela också av att Sverige på nytt, i en eller annan form, blir delaktiga i att beväpna bombmonarkin.
Mot den svenska utrikespolitikens våldsbejakande mittfåra finns tyvärr ingen nationell samordnare – där är det, när allt kommer omkring, endast profitintresset som styr.