Orkanen Matthews härjningar i börjar av oktober ledde till över 500 människors död på Haiti och många tusentals människor blev av med sina hem samtidigt som stora åkermarker gick förlorade.
Närmare en femtedel av befolkningen, motsvarande 2,2 miljoner människor, har påverkats av orkanen och över 12 procent av landets tio miljoner invånare beräknas vara i behov av akuta hjälpinsatser, i synnerhet i landets södra delar.
FN har gått ut med en begäran om 119 miljoner dollar i akutbistånd som ska användas för livsuppehållande insatser för 750 000 människor under de kommande tre månaderna. Detta vid sidan av de 194 miljoner dollar till humanitära insatser som begärdes tidigare i år.
Förstörelsen efter orkanen blev dock inte alls lika stor i Haitis grannländer. Från Dominikanska republiken rapporterades endast fyra dödsfall och från Kuba inga dödsfall alls. På frågan om varför katastrofen drabbade just Haiti så hårt svarar professor David Sanderson:
– I grunden handlar problemet om att Haiti är så fattigt, säger Sanderson som är verksam vid University of New South Wales och forskar om humanitära insatser.
Haiti har sedan länge fört en kamp mot den extrema fattigdomen, efter att landet från början hade stora skulder till den forna kolonialmakten Frankrike. Samtidigt har de biståndsinsatser som gjorts kritiserats för att vara ineffektiva, otillräckliga och i vissa sammanhang till och med kontraproduktiva.
FN har slagit fast att fattigdom och dödsfall i samband med katastrofer har ett starkt samband. De flesta av de 1,35 miljoner människor som dödades i samband med naturkatastrofer mellan 1996 och 2015 bodde enligt FN i låginkomstländer.
Haiti är det fattigaste landet i den västra hemisfären och över en fjärdedel av landets invånare lever i extrem fattigdom. Dessutom har politisk instabilitet och korruption sedan länge varit stora problem i Haiti och den svaga statsmakten har inte genomfört de åtgärder som krävts för att öka katastrofberedskapen.
Enligt en rapport från American Institute of Architects finns det inga nationellt gällande byggnadsregler samtidigt som efterlevnaden av de byggregler som finns inte kontrolleras.
Den stora jordskalvet 2010, som krävde över 200 000 människors liv och gjorde 1,5 miljoner människor hemlösa, försvagade statsmakten ytterligare. Trots att sex år har gått sedan den katastrofen finns det fortfarande 60 000 människor som är hemlösa.
Det handlar inte bara om att myndigheterna inte vill göra vissa saker, utan också om att de saknar den kapacitet som krävs.
France Francois, biståndsarbetare
Samtidigt finns det också andra bedömare som menar att det internationella biståndssamhället bär sitt ansvar för Haitis oförmåga att hantera katastrofer.
– Myndigheternas svaghet är en biprodukt till hela det internationella utvecklingsarbetet, säger France Francois, som tidigare arbetade med biståndsinsatser efter det stora jordskalvet.
Han menar att det inte räcker med att bara anklaga de haitiska myndigheterna för ett bristande arbete.
– Man måste titta på den större bilden. Det handlar inte bara om att myndigheterna inte vill göra vissa saker, utan också om att de saknar den kapacitet som krävs, säger han.
Haiti har förvandlats till en republik av ickestatliga organisationer, där dessa organisationer har skapat en parallellregering som alltid kringgår den haitiska regeringen.
Jocelyn McCalla, haitisk-amerikansk utvecklingskonsult
Den haitisk-amerikanska utvecklingskonsulten Jocelyn McCalla påpekar att det internationella biståndet inte varit tillräckligt inriktat på att ge haitierna själva de resurser som krävs för att ta ansvar för återuppbyggnadsarbetet.
Enligt kontoret för FN:s särskilda sändebud till Haiti mottog de haitiska myndigheterna mindre än 1 procent av det bistånd som gick till landet efter jordbävningen 2010. Resterande 99 procent gick till olika humanitära och internationella biståndsorganisationer. När det gäller de mer långsiktiga satsningarna gick 15 procent till Haitis myndigheter.
Denna brist på samarbete med de lokala myndigheterna skapar, enligt Jocelyn McCalla, en ”ond cirkel” där landets befolkning blir beroende av organisationer som de själva inte kontrollerar.
– Haiti har förvandlats till en republik av ickestatliga organisationer, där dessa organisationer har skapat en parallellregering som alltid kringgår den haitiska regeringen, säger Jocelyn McCalla.
David Sanderson är en av författarna till årets upplaga av World Disasters Report, som ges ut av Rödakors- och Rödahalvmånerörelsen. Enligt honom går endast en mycket liten del av det globala utvecklingsbiståndet till katastrofförebyggande arbete.
– Betydligt mer pengar borde satsas för att se till att katastrofer aldrig ens inträffar, säger han.
Jocelyn McCalla påpekar att det är av högsta vikt att Haiti nu inte drabbas av en ny koleraepidemi, vilket skedde efter jordskalvet 2010. Över 10 000 människor dog i epidemin, som enligt bedömare fördes till landet av utländska FN-soldater.
Flera experter understryker behovet av att involvera lokalbefolkningen i uppbyggnadsarbetet.
– Att ställa haitierna åt sidan och säga att vi tar hand om allting är förödmjukande, säger Jocelyn McCalla.
France Francois menar att de internationella organisationerna i högre grad borde anlita och utbilda lokalbefolkningen, både för att skapa bättre relationer, men också för att visa att man vill satsa på befolkningen.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr