Unionen, majoritetsfack på Systembolaget, har hållit låg profil i stormen kring bolaget och strejken hos leverantören Robertson Winery i Sydafrika. Men i slutet av förra veckan tog fackets personalförening på Systembolaget, SPF, avstånd från de strejkandes vädjan om bojkott av företagets produkter.
Debattartikeln får nu skarp kritik både från fackligt håll och bland de egna leden.
– Man kan ha den ståndpunkten. Men om det är det enda man säger, då tycker jag att man inte behöver säga något. Deras hållning är att de tycker att Systembolaget kan sköta den fackliga internationella solidariteten själva, säger Johan Torgå, klubbordförande för Livs på Orkla Foods i Örebro.
I debattartikeln skriver Maria Nilsson, ordförande för SPF: ”En bojkott av Robertsons viner löser inte de anställdas problem. Var de än vänder sig ser situationen ungefär lika illa ut. Den erfarenhet som den svenska fackföreningsrörelsen har visar att varaktig förändring måste få ta tid.”
Formuleringen väckte starka känslor hos de fack som varit engagerade i solidaritetsarbetet.
– Man undrar om Unionen är emot hela strejken. Om villkoren inte räcker för livets nödtorft ska man nog dra sig för att läxa upp dem som kämpar för bättre villkor, säger Emil Boss, arbetsplatsombud för syndikalisterna på Systembolaget, DFSA.
Som fackförening är det otroligt häpnadsväckande att ta ställning emot ett annat fack och för en arbetsgivare utan dialog med de berörda.
Emil Boss, arbetsplatsombud för syndikalisterna på Systembolaget, DFSA
I debattartikeln kallar SPF:s ordförande strejken för ”desperat”. I stället för den snabba omvälvande förändringen förespråkar SPF:s ordförande ett långsiktigt arbete. Maria Nilsson ger sedan sitt stöd till Systembolagets etiska arbete, som under hösten fått motta skarp kritik och kallats för ”tandlöst” och till och med ”kontraproduktivt”.
– Som fackförening är det otroligt häpnadsväckande att ta ställning emot ett annat fack och för en arbetsgivare utan dialog med de berörda. Det är underligt att i en debattartikel föra fram förslag på lösningar utan att nämna fackliga strategier, bara tala om storföretagens roll som aktör för allas bästa, säger Emil Boss.
Men kritiken finns också bland de egna medlemmarna. Arbetaren har pratat med en Unionenmedlem som arbetar på en av Systembolagets butiker i Stockholm. Han vill vara anonym, men vi kallar honom Adam Andersson. Han håller inte med om sin ordförandes hållning.
– Som jag förstått det har inte Unionen något samarbete med sydafrikanska fack. Det känns ju som en ganska vettig grej att göra att stötta varandra fackliga organisationer emellan och inte underminera varandras kamp, säger han.
Det finns ju väldigt akuta problem just nu, vi pratar om människors liv. Att man blint litar på Systembolaget är farligt.
”Adam”, Unionenmedlem som arbetar på Systembolaget
Kravet på tillfälligt säljstopp under för Robertson Winerys produkter framfördes först av DFSA i början av månaden. Sedan dess har det kravet plockats upp och framförts även av Livsmedelsarbetarförbundets ordförande Hans-Olof Nilsson.
Men medan ordföranden för Unionens personalförening tar avstånd från bojkotten, så ger Adam Andersson sitt stöd för ett tillfälligt köpstopp.
– Så länge det finns oklarheter kring arbetsvillkoren är det klokt att inte handla de varorna, säger han.
Adam Andersson delar dock ordförandens åsikt att det måste till en långsiktighet i förändringsarbetet. Men det får inte innebära att man avstår från att göra något nu.
– Det är inte en solidarisk inställning. Det finns ju väldigt akuta problem just nu, vi pratar om människors liv. Att man blint litar på Systembolaget är farligt. Då har man ingen som granskar, säger han.
Arbetaren har sökt Maria Nilsson för en kommentar, som meddelar att hon inte har tid innan denna artikels publicering. Hon lovar dock att återkomma.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr