I september fick en video som spelats in av en medelålders zimbabwisk man en snabb digital spridning i landet. I filmen vänder sig mannen till den 92-årige Robert Mugabe och säger att 90 procent av befolkningen i landet är arbetslösa, eftersom presidenten inte har lyckats skapa tillräckligt med arbetstillfällen.
– Du angriper barn eftersom de uttrycker sin uppriktiga besvikelse över ditt vanstyre. Vi är trötta på det, säger mannen och kritiserar även korruptionen bland landets elit, orättvisorna och polisvåldet.
Sedan frågar han presidenten:
– Du bär glasögon, ändå kan du inte se. Hur många par glasögon behöver du för att kunna se att du förstör landet?
Bristen på fria medier i Zimbabwe har i allt högre grad börjat ersättas av sociala medier. Utvecklingen påskyndades efter att pastorn Evan Mawarire i våras publicerade en video där han med den zimbabwiska flaggan runt halsen kritiserade regeringen för dess ekonomiska politik. Filmen ledde till en kampanj på sociala medier under hashtaggen #ThisFlag, där tusentals zimbabwier deltog. Den kom att uppmärksammas i stora delar av världen – till Robert Mugabes förtret.
Den svåra ekonomiska situationen i landet har lett till flera stora protester mot den forna frihetshjälten Mugabe och hans regering. Även om det saknas pålitliga siffror anses arbetslösheten vara skyhög. I juli i år genomfördes stora protester i landet, och sedan dess har kritiken mot regeringen fortsatt att sprida sig.
Många zimbabwier har insett att internet gett dem en möjlighet att relativt riskfritt kunna kritisera regeringen. Samtidigt har landets myndigheter anklagats för att blockera sociala medier som Facebook och WhatsApp för att förhindra att människor kallas samman till nya protestaktioner.
Zimbabwe har ända sedan självständigheten 1980 styrts av president Mugabe och hans parti Zanu-PF. De senaste president- och parlamentsvalen ledde inte till några våldsamheter, men trovärdigheten i resultaten är ifrågasatta.
Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW, bryter den zimbabwiska regeringen systematiskt mot de mänskliga rättigheterna. Godtyckliga gripanden, tortyr, trakasserier samt begränsningar av yttrandefriheten är vardag i landet, enligt HRW.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr