Ett vinsttak på 7 procent plus statslåneränta på investerat kapital. Det är enligt läckor till SVT vad regeringens utredning om vinstbegränsning i välfärden kommer att föreslå på tisdag.
Beskedet har skapat upprörda känslor i alla läger i den infekterade debatten. Tobias Baudin, Kommunals ordförande, menar att 7 procent är orimligt mycket och föreslår i stället 1 procent.
– Att ta ut höga vinster ska inte vara drivkraften i skola, vård och omsorg, säger Tobias Baudin till Arbetaren.
FAKTA Senaste opinionen om vinster i välfärden
På onsdagen publicerade SVT en undersökning utförd av Sifo. Enligt undersökningen anser:
53 procent att vinstuttag bör begränsas, medan 27 procent anser att det bör förbjudas. 10 procent vill inte begränsa vinsterna.
Bland socialdemokratiska väljare vill 37 procent helt förbjuda vinster och 51 procent begränsa vinstuttaget.
Även bland moderatväljare är stödet för begränsning stort. 62 procent är för begränsning och 9 procent är för ett förbud.
Bland Sverigedemokraternas väljare är 52 procent för begränsning och 26 procent för ett förbud.
Källa: SVT/Sifo
Stefan Löfven har tidigare uttalat sig om att ett totalförbud inte är aktuellt och Välfärdsutredningen leds också av socialdemokraten Ilmar Reepalu. Trots att ledande socialdemokrater och facktopparna tycks gå på försiktighet är diskussionen om att helt förbjuda vinster i välfärden fortfarande livaktigt både bland både fackliga och socialdemokratiska gräsrötter.
Carola Andersson, S-märkt avdelningsordförande för IF Metall i södra Västerbotten är en av dem som anser att partiet bör ”kasta förslaget i papperskorgen”. Hon är för en strikt återinvestering i verksamheten, det vill säga ingen utplockad vinst.
– Jag tycker inte att det här förslaget är en väg att gå. Jag hade hellre sett att partiet stakar ut vägen och tydligt visat att det här inte är okej. Det kan hända att vi som är på en annan nivå, som har de här diskussionerna, märker av vad folk faktiskt tycker, säger hon.
Carola Andersson rubbas inte i sin hållning av den tydliga S-märkningen i förslaget.
– Jag bryr mig inte om det är en S-märkt, vänster, liberal eller moderat utredning. Jag står för min hållning och jag tycker inte om vinster i välfärden, säger hon.
Från näringslivet har reaktionen på 7-procentstaket varit lika starkt, om än med en helt annan ingång. Redan när förslaget tycktes vara 8 procent kallade Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne det för ”ett orimligt och omotiverat ingrepp i den privata äganderätten.” Det är en hållning hon nu upprepar.
– Det är bedrövligt om man faller i fällan och går till lagstiftning som är ett djupt ingrepp i den privata äganderätten. Det angriper inte alls de problem som finns i vård och skola, säger Carola Lemne till Dagens Industri.
Vi har kommit överens med regeringen om att ta bort vinstjakten i välfärden. I det sammanhanget är 7 procent högt.
Jonas Sjöstedt, ledare för Vänsterpartiet
Utredningen som anses vara en eftergift till Vänsterpartiet, som tidigare förespråkat totalförbud, faller inte heller partiledaren Jonas Sjöstedt på läppen.
– Vi har kommit överens med regeringen om att ta bort vinstjakten i välfärden. I det sammanhanget är 7 procent högt, säger han.
Däremot avvisar han inte tanken på att en liknande lösning är tänkbar, även om han inte vill nämna några procentsatser.
– Det som utredningen ska ta fram är att man sätter tak så att man kan få tillbaka egna pengar och låg ränta, att man inte ska kunna göra vinst på skattepengar. Lyckas vi med det räknar vi med att vinstjägarna kommer att dra sig ur branschen, säger Jonas Sjöstedt.
Sedan utredningens start förra året har uppgifter gradvis kommit ut, enligt bedömare för att sondera terrängen. Men trots att det förslag som nu ska presenteras på tisdag nästa vecka har testats för gångbarhet, verkar chanserna små att få det igenom riksdagen.
Efter avslöjandet om att Svenskt Näringsliv fått Sverigedemokraterna att svänga i frågan, talar allt för att allianspartierna och SD kommer att fälla alla förslag på vinstreglering. Detta trots att det, enligt en nyligen publicerad Sifo-undersökning, finns en absolut majoritet för vinstbegränsning bland deras väljare.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr