Ett ökat skydd av journalister och åtgärder mot straffrihet ingår i FN:s nya hållbara utvecklingsmål, eftersom journalistiken ses som en förutsättning för att allmänheten ska få den information de har rätt till samt som ett skydd för de grundläggande rättigheterna.
Pressfrihetsorganisationen Kommittén till skydd för journalister, CPJ, har i sin nya årsrapport listat de länder i världen där flest journalister dödats under de senaste tio åren, utan att någon förövare ställts till svars. De fem länder som toppar listan är Somalia, Irak, Syrien, Filippinerna och Sydsudan.
– Dessa fem länder står bakom 40 procent av de olösta morden på journalister i världen, säger Courtney Radsch vid CPJ.
– Mord på journalister är ofta beställda, utförda mot betalning och planerade. 40 procent av journalisterna får först motta hot.
Det är oerhört svårt att få fram information om journalister som har försvunnit.
Courtney Radsch, vid CPJ
Samtidigt finns det också flera fall där journalister försvunnit spårlöst i konfliktområden. Men dessa finns inte med i statistiken över antalet dödade journalister, berättar Courtney Radsch.
– Stora resurser går till att utreda dessa fall, men det är oerhört svårt att få fram information om journalister som har försvunnit, säger hon.
Irina Bokova, chef för Unesco, säger att FN:s medlemsländer måste anstränga sig hårdare för att ställa förövare inför rätta – i enlighet med internationella lagar och resolutioner.
– Straffrihet föder straffrihet.
Om ingen utredning genomförs sprider det en känsla av att våld accepteras som något naturligt för en journalist, eftersom det är ett farligt yrke.
Frank La Rue, biträdande kommunikationschef för Unesco
I en paneldiskussion om journalisters säkerhet, vilken nyligen hölls vid FN:s högkvarter i New York, fastslog Greklands FN-ambassadör Catherine Boura att lokala reportrar, kvinnliga journalister och frilansare tillhör de mest utsatta journalisterna.
– Att bara ett av tio mord på journalister blir löst innebär nästan en total straffrihet för förövarna, sade hon.
Unescos biträdande kommunikationschef Frank La Rue betonade att våld mot journalister alltid måste utredas.
– Om ingen utredning genomförs sprider det en känsla av att våld accepteras som något naturligt för en journalist, eftersom det är ett farligt yrke. Den felaktiga bilden måste bekämpas. Varje enskilt land som är medlem i FN måste genomföra åtgärder för att stärka säkerheten för journalister, sade han.
Journalister utsätts även för våld i länder där det inte råder väpnade konflikter, men särskilt allvarlig är situationen just nu i krigets Syrien. Bara i år har nio journalister dödats i landet.
Vid paneldiskussionen deltog de två prisbelönta syriska journalisterna Mazen Darwish och Abdalaziz Alhamza, för att diskutera den mycket svåra situation som råder för reportrar i hemlandet.
– Alla parter i konflikten i Syrien känner att de kan attackera journalister eftersom de vet att ingen kommer att ställa dem till svars, sade Mazen Darwish.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr