Filmfestivalen arrangerades av International Association of Women in Radio and Television, IAWRT. Organisationen arrangerade samtidigt en konferens som lockade till sig fler än 500 medlemmar från över 50 länder.
– En av den här organisationens styrkor är att vi kommer från så många olika länder. När vi sitter ned tillsammans har vi så mycket att lära av varann, säger IAWRT:s ordförande Gunilla Ivarsson, som kommer från Sverige.
Under konferensen diskuterades bland annat säkerhetsfrågor för kvinnliga journalister samt hur man ska kunna öka jämställdheten inom branschen.
Mötet avslutades med filmfestivalen, och organisationen står även värd för en liknande festival i Indien för att uppmärksamma kvinnliga filmare.
Förra året publicerades en rapport av organisationen Women’s Media Center som innehöll en granskning av de 250 mest inkomstbringande filmer som gjordes i USA året innan. Den visade att hela 83 procent av alla regissörer, producenter och manusförfattare för dessa filmer var män. Rapportförfattarna påpekade samtidigt att ingen av de 100 mest inkomstbringande filmerna år 2013 hade en svart kvinnlig regissör.
Sara Chitambo, som är ordförande för Sydafrikas avdelning inom IAWRT, menar att filmfestivalen fyller ett mycket viktigt syfte.
– Det är jätteviktigt att människor får möjlighet att samarbeta efteråt och att de får känna att de det finns många andra kvinnor som ställts inför liknande utmaningar när de velat få fram sina berättelser, säger hon.
Om jag trodde att svarta kvinnor var på det sätt som de framstår på tv så skulle jag vara illa ute.
Nefertite Nguvu, författare och filmregissör
Flera deltagare vid festivalen hävdade att kvinnors underrepresentation i medierna och i filmvärlden lett fram till att det råder brist på berättelser om kvinnors verklighet.
Den amerikanske författaren och regissören Nefertite Nguvus film In the Morning var en av dem som visades på festivalen.
– Om jag trodde att svarta kvinnor var på det sätt som de framstår på tv så skulle jag vara illa ute, säger hon.
Nefertite Nguvus film handlar om nio vänner och deras relationer och den utspelas under ett dygn i New York. Hon säger sig vara trött på att svarta bara förekommer i förhållande till konflikter i många filmer, så hon valde i stället att göra en film om ”vanliga människor”.
Ett dussintal filmer visades vid festivalen, som syftade till att lyfta fram afrikanska kvinnliga regissörer, eller kvinnor som har en afrikansk bakgrund.
– Våra berättelser har alltid förts fram av andra. Det finns mängder av fantastiska kvinnliga berättare i världen, men det tycks inte finnas något utrymme där de kan uppskattas, säger Sara Chitambo.
Ett av bidragen kom från Jennifer Shinta Ayebazibwe som är medlem av en lesbisk filmgrupp i Johannesburg som kallar sig Straightup Media. Hon är med och producerar en serie kallad Pink Shorts, som publiceras på Youtube, och görs endast med hjälp av en mobilkamera.
– Det finns inte mycket queer-serier i Afrika. Det är underbart att få det här utrymmet och allt stöd och uppmuntran, säger Jennifer Shinta Ayebazibwe.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr