Som Arbetaren tidigare rapporterat greps förra veckan elva parlamentsledamöter för landets tredje största parti, HDP, vid en rad polisräder runt om i landet. Bland dem partiledarna Selahattin Demirtas och Figen Yüksekdag. Den officiella orsaken är att de vägrat att vittna om terrorrelaterade brott, men allt fler experter varnar nu för utvecklingen där president Erdoğan och hans AKP-regim gör allt som står i deras makt för att tysta all form av opposition i det allt mer auktoritära landet.
Efter gripandena, som bara är några i raden av tusentals där politiker, människorättsaktivister och journalister arresterats de senaste åren, kom försiktig kritik från bland annat EU. Sveriges utrikesminister Margot Wallström kallade till exempel upp den turkiske ambassadören i Stockholm för ett möte, men fortfarande har inget annat än ord märkts från omvärlden.
Helin Sahin är Turkietexpert vid Olof Palmes internationella center och hon beskriver det nuvarande läget som ett hårt slag mot demokratin.
– Situationen har eskalerat i helt fel riktning. Arresteringarna av de folkvalda politikerna är ett hån mot HDP:s sex miljoner väljare, säger Helin Sahin till Arbetaren.
Samtidigt har HDP beslutat om åtgärder för att protestera mot den senaste tidens händelser.
– Efter diskussioner med vår parlamentsgrupp och vår centrala styrelse har vi beslutat att upphöra med våra lagstadgade insatser med tanke på allt som hänt, sade partiets talesperson Ayhan Bilgen i ett uttalande utanför partikontoret i den kurddominerade staden Diyarbakir, där många av gripandena den senaste tiden ägt rum.
Beslutet innebär att HDP framöver kommer att bojkotta mötena i parlamentet, där de har sammanlagt 59 röster. Något Helin Sahin förstår.
– Vi får väl se vad det här innebär, men det turkiska parlamentet är redan verkningslöst idag så det spelar nog inte sådan stor roll, säger hon.
Det sker grova inskränkningar i yttrandefriheten och den senaste tiden har det också kommit rapporter om att AKP-anhängare fått det betydligt lättare att få ut vapenlicenser.
Helin Sahin, Turkietexpert vid Olof Palmes internationella center
Flera experter menar att president Erdoğan och regeringspartiet AKP nu tagit flera avgörande steg för att starta ett inbördeskrig i landet i och med upptrappningen mot både den kurdiska gerillan PKK och samtliga oppositionella. Helin Sahin är mycket orolig för utvecklingen.
– Det sker grova inskränkningar i yttrandefriheten och den senaste tiden har det också kommit rapporter om att AKP-anhängare fått det betydligt lättare att få ut vapenlicenser. Det sker alltså ett slags beväpning och under en otroligt växande nationalism och rasism som Erdoğan spelar på.
Det finns ingen hejd på Erdoğans angrepp och jag tror tyvärr att det kommer att bli värre. Det är politiska och inte juridiska beslut som ligger bakom gripanden.
Keya Izol, ordförande i Kurdiska riksförbundet i Sverige
Keya Izol är ordförande i Kurdiska riksförbundet i Sverige och han följer utvecklingen i Turkiet noga.
– Det finns ingen hejd på Erdoğans angrepp och jag tror tyvärr att det kommer att bli värre. Det är politiska och inte juridiska beslut som ligger bakom gripandena och jag tror att AKP-regimen gör det för att vinna nationaliströster och inom kort kunna genomföra ett extraval som ett sätt att förändra landets författning, säger han.
Han, precis som många andra, oroas också över att Erdoğan allt mer tycks nonchalera omvärldens visserligen försiktiga fördömanden.
– Allt tyder på att det som nu händer kommer att utvidgas. Erdoğan struntar fullkomligt i alla internationella överenskommelser landet tidigare skrivit under, säger Keya Izol till Arbetaren.
Vid sidan av de många gripandena av HDP:s parlamentariker greps också en av de sista oberoende mediernas chefredaktörer för någon vecka sedan. Detta efter att den turkiske polisen utfärdat efterlysningar på minst 13 journalister på den sekulära och vänsteroppositionella tidningen Chumhuriyet, inklusive chefredaktören Murat Sabuncu. Efter sommarens misslyckade statskupp i landet har fler än 100 mediebolag stängts och tiotusentals statsanställda tjänstemän gripits och blivit av med sina jobb.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr