Dialysavdelningen på Vrinnevisjukhuset i Norrköping har under 2016 fått ta emot fler och fler patienter, samtidigt som personalen blivit färre och färre. Personalen mår, enligt skyddsombudet på avdelningen, allt sämre för att de känner att de inte kan ge patienterna den vård de behöver.
– Det är många som upplever en etisk stress. De säger: tidigare kunde man göra ett ordentligt jobb, nu kör man bara dialys. Då känner man att man inte gör ett bra jobb, vilket skapar frustration, säger Annki Svedberg, skyddsombud för Vårdförbundet.
Arbetsmiljöverket besökte avdelningen redan i våras, men enligt personalen har inte situationen förbättras. Vårdförbundets ombud vände sig därför till cheferna i en särskild skrivelse där de begärde en handlingsplan och påtalade åter den etiska stressen hos personalen. Arbetaren har tagit del av chefernas svar:
”För att minska den etiska stressen som nämns i Vårdförbundets skrivelse kan man med fördel använda Sjukhuskyrkan eller gå via företagshälsovården för extern professionell handledning.”
Annki Svedberg säger att personalen inte visste om de skulle skratta eller gråta när de fick svaret.
– Det var skrattretande och sorgligt på samma gång. Vi har påtalat problemet sedan innan årets början. Gruppen hade önskat att man tog det på allvar och att det fanns konkreta långvariga lösningar som hjälpte oss, inte bara kortsiktiga på ytan, säger hon.
Någon konkret handlingsplan för avdelningens personalsituation upplever inte Annki Svedberg att svaret gav. Hon anser inte att vare sig kyrkan, eller företagshälsovården – båda individuella lösningar – kan råda bot på vad som är ett strukturellt problem. I stället har facket nu valt att gå vidare med ytterligare anmälan till Arbetsmiljöverket.
Men Monica Hagman, närsjukvårdsdirektör på Region Östergötland och den högsta av de tre chefer som undertecknade svaret, förstår inte de anställdas reaktion.
– Vi använder sjukhuskyrkan i de här sammanhangen. Jag ser inget konstigt i det rådet. Vi har ju också en företagshälsovård som vi också kan koppla in. Det här är bara ett första svar, säger hon.
Tar man illa upp är det väldigt allvarligt för vi har från ledningen jobbat väldigt hårt för att hitta lösningar.
Monica Hagman, närsjukvårdsdirektör på Region Östergötland
Hon säger att hon inte ser möjligheten att ge god vård som ett individuellt problem. Hon säger också att kyrkorekomendationen ska ses som en del i flera åtgärder man planerar att genomföra från ledningshåll. Framför allt gäller det att lyckas anställa och utbilda sjuksköterskor för att fylla de vakanta platserna.
Däremot delar Monica Hagman personalens känsla av att kommunikationen lämnat en känsla av sorg, fast lite från ett annat perspektiv.
Hur ser du på att personalen tagit illa vid sig av rådet?
– Det tycker jag är allvarligt. Tar man illa upp är det väldigt allvarligt för vi har från ledningen jobbat väldigt hårt för att hitta lösningar. Det är sorgligt, tycker jag.
Monica Hagman önskar att det kunde läggas större vikt vid det positiva i det ökande patientantalet.
– Jag vill framhålla att det är glädjande att våra patienter kan leva längre med sin njursjukdom, men det ställer till problem med bemanningen. Men ur patientens perspektiv är det bra att vi kan erbjuda god vård, säger hon.
Men det anser ju personalen att ni inte kan.
– Det är ju det att vi har problem med bemanningen och rekryteringen.