Frilansjournalisten Stella Paul kommer från nordöstra Indien och var nyligen en av tre journalister som fick motta årets upplaga av utmärkelsen Courage in Journalism Award, som delas ut av organisationen International Women’s Media Foundation.
I motiveringen hyllas Stella Paul för att hon trots olika former av hot har fortsatt att skriva om i synnerhet kvinnor i mycket utsatta situationer.
Hela dagen fick de arbeta i gruvan och på nätterna tvingade män dem att utföra sexuella tjänster. Det var en form av dubbelt slaveri.
Stella Paul, indisk journalist
Stella Paul berättar om en av de hotfulla situationer som hon utsatts för, i samband med att hon befann sig i sydöstra Indien för att rapportera om kvinnor som blivit exploaterade vid en illegal gruva. Kvinnorna hade tidigare blivit hårt utnyttjade i gruvan, men hade nu fått möjlighet att gå i skolan och börja bygga upp sina liv igen.
När Stella Paul intervjuade kvinnorna, som var daliter, pratade de om att de eventuellt skulle få tillgång till en riktig toalett, tack vare en statlig satsning.
– Då kommer det en man och tar tag i håret på en av kvinnorna och börjar släpa bort henne samtidigt som han sparkar på henne, berättar Stella Paul.
Samtidigt dyker det upp fler våldsamma män och även Stella Paul blir misshandlad. Enligt henne ansåg männen att kvinnorna inte ens hade rätt att tala om sina behov av toaletter, eftersom de var daliter – den grupp som befinner sig på botten av den hinduiska sociala hierarkin.
Kvinnorna som Stella Paul intervjuade hade tvingats arbeta utan lön i den illegala gruvan.
– Hela dagen fick de arbeta i gruvan och på nätterna tvingade män dem att utföra sexuella tjänster. Det var en form av dubbelt slaveri.
Stella Paul lyfter ofta fram daliterna, de ”oberörbara”, en grupp som förblivit svårt diskriminerad i Indien.
– Som oberörbar är ditt liv inte bättre än en hunds. Du anses kunna sköta dina behov ute i det fria, eftersom det alltid har varit så och alltid ska förbli så, säger hon.
Hon menar att de mest exploaterade kvinnornas berättelser sällan bevakas av andra journalister, men att hon lärt sig mycket av sitt eget arbete.
– När man väl börjat möta dessa människor så kan du inte längre bli en bitter och cynisk människa som ser ned på de fattiga, säger Stella Paul.
Enligt henne är kvinnliga reportrar särskilt utsatta i Indien, i synnerhet för olika former av sexuella trakasserier. Samtidigt är ett av problemen med att skriva om bristen på jämställdhet eller könsbaserat våld att många myndighetsföreträdare anser att dessa ämnen är oviktiga.
– Om inte dessa frågor blir lösta kommer ingen verklig utveckling att ske – så vi måste rapportera om dem. Men när man möter personer som anser att de inte spelar någon roll känner man sig verkligen ensam.
Stella Paul hade tur som överlevde sin egen barndom. När hon var två år gammal insjuknade hon i difteri och delar av hennes egen familj tyckte inte att det var värt att satsa på att ge henne vård – eftersom hon var en flicka. Hon överlevde tack vare att hennes mamma kämpade för henne.
Att pojkar har högre status än flickor i Indien har lett till en situation där det numera går 919 flickor på 1 000 pojkar, enligt den senaste folkräkningen.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr