Minst 12 av de 15 sjuksköterskor som sagt upp sig i protest från neonatalavdelningen på Helsingborgs lasarett har nu tagit tagit tillbaka uppsägningarna.
– Vi har fått någon sorts förslag på hur man ska komma på fötter. Nu gäller det för arbetsgivaren att leverera, annars tror jag en efter en kommer att droppa av ändå, säger Anna Gibrand, sjuksköterska och facklig förtroendevald för Vårdförbundet på avdelningen.
I flera år försökte sjuksköterskorna både kräva genom facket och skicka öppna brev till ledningen om att det är ohållbart med 200 övertimmar om året, indragna semestrar och utebliven återhämtning. I september sade 15 – närmare hälften – av de sjuksköterskor som arbetar på avdelningen upp sig i protest.
Den annalkande krisen fick sjukhuset och regionen att agera och tillsätta en krisgrupp. Med löften om konkreta åtgärder, patientreducering och ökad bemanning väljer nu de flesta av dem att stanna kvar. Detta trots att det arbetstidsförkortningsavtal för nattarbete som arbetsköparen ensidigt sade upp 2010, efter sex års förhandlingar med Vårdförbundet, ännu inte har kommit på plats.
– Det lönetillägg som övriga avdelningar fått är fortfarande inte aktuellt för oss. Inte heller blev det tal om arbetstidsförkortning. Vi återgår, men förtroendet för politiker och arbetsgivare är helt tappat, säger Anna Gibrand.
Vi tycker att det är orimligt att behandla personalen som de gjort under så många år. Hur rimligt tycker de att det är att vänta på ett avtal i sex år.
Anna Gibrand, sjuksköterska och facklig förtroendevald för Vårdförbundet
Under tiden som uppsägningarna var aktuella har sköterskorna både fått ta emot hot om personliga böter, men böteshot har även riktats mot Vårdförbundet. Detta för att ledningen har valt att betrakta uppsägningarna som en olovlig facklig stridsåtgärd. Under en presskonferens i förra veckan kallade Henrik Fritzon, socialdemokrat och regionstyrelsens ordförande, sjuksköterskornas val att säga upp sig för ”orimligt”.
– Det är i grunden ett orimligt sätt att agera på arbetsmarknaden, att mobilisera till massuppsägningar för att driva frågor om arbetstagarens villkor, sade han, rapporterade Sydsvenskan.
Han sade då också att ”Vi måste komma tillbaka till en situation där alla sjuksköterskor uppfattar att det är via sitt fackförbund som de ska driva frågor”.
– Vi tycker att det är orimligt att behandla personalen som de gjort under så många år. Hur rimligt tycker de att det är att vänta på ett avtal i sex år. Vi har försökt driva frågorna på fackligt vis i två års tid, men bara fått nej. Hur lång tid är det rimligt att hålla på med det? säger Anna Gibrand.
Hon beskriver uppsägningarna som en sista desperat åtgärd och säger att det väl ändå måste vara upp till personalen att avgöra om de vill sluta eller inte.
– Vi orkar inte längre jobba dubbelpass och på våra lediga dagar, året runt. Än så länge finns det väl inte tvångsarbete i det här landet? Även vi inom vården borde få välja var man vill jobba någonstans.
Nu avvaktar de för att se om våra försök att leda och styra upp gör det tillräckligt attraktivt att arbeta hos oss på lång sikt.
Mats Molt, regional chefsläkare i Region Skåne
Mats Molt är regional chefsläkare i Region Skåne och den som utsetts att försöka lösa krisen på avdelningen. Han säger att han är medveten om att vad som erbjöds personalen inte motsvarade vad man egentligen begärt. Han säger också att han är medveten om att sjuksköterskorna i huvudsak valde att återvända ”för barnens skull”.
– Vi har ju egentligen inte gett något direkt erbjudande som matchar ersättning i pengar eller tid. Det vi har jobbat med är att försöka hitta avlastning. Nu avvaktar de för att se om våra försök att leda och styra upp gör det tillräckligt attraktivt att arbeta hos oss på lång sikt, säger han.
Han säger att han tagit intryck av protesthandlingen. Men när det gäller frågan om arbetstidsförkortning och lönetillägg hänvisar han, likt Henrik Fritzon, till de pågående förhandlingarna mellan SKL och Vårdförbundet.
Men även om neonatalavdelningens anställda nu återvänder är den skånska barnsjukvården fortfarande i kris. Ytterligare 15 sjuksköterskor har sagt upp sig från andra avdelningar och i Malmö har flera barnmorskor också valt att lämna anställningen.
Arbetaren har sökt Henrik Fritzon, regionstyrelsens ordförande, utan resultat.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr