Många kvinnor inom handelsbranschen tvingas förlita sig på den så kallade inkomstrelaterade pensionen eller helt enkelt sätta sina förhoppningar till en eventuell partner för att klara sig ekonomiskt efter 65. Det visar den undersökning av pensioner som Handelsanställdas förbund låtit genomföra med hjälp av Statistiska Centralbyrån, SCB.
”Man får lära sig leva på det man har”, som rapporten heter, är dyster läsning för dem inom den starkt kvinnodominerade branschen. Där visar nämligen statistiken att handelsanställda kvinnor endast får ut i genomsnitt 9700 kronor före skatt i månaden från det allmänna pensionssystemet.
– Det är oacceptabelt. Väldigt få klarar att leva på den summan, säger Elisabeth Brandt Ygeman, andra vice förbundsordförande på Handelsanställdas förbund, till Arbetaren.
Heltid måste bli norm. Som det är i dag vill många av våra medlemmar arbeta mer.
Elisabeth Brandt Ygeman, andra vice förbundsordförande på Handelsanställdas förbund
Anledningen till de låga pensionerna är den höga graden av deltidsarbete och de låga inkomsterna inom branschen. Det är, enligt facket, en spegling av det ojämställda arbetsliv som råder inom speciellt handelsbranschen och den offentliga sektorn där majoriteten av de anställda är just kvinnor.
Därför kräver förbundet nu åtgärder.
– Heltid måste bli norm. Som det är i dag vill många av våra medlemmar arbeta mer, säger Elisabeth Brandt Ygeman.
Samtidigt poängterar hon att handelsbranschen är slitsam och att flera anställda inte orkar heltidsarbete. Något som till stor del, enligt facket, beror på det oavlönade hemarbetet vid sidan av jobbet där kvinnor oftast tar det största ansvaret.
Handels säger också att de kräver ökad jämställdhet i löner och bättre arbetsmiljö för sina medlemmar. Just att många arbetar deltid påverkar situationen för dem med full sysselsättningsgrad.
– De med trygga anställningar blir väldigt påverkade när arbetsgivarna tar in timanställda. Det blir påfrestande eftersom de då gång på gång måste ta ett större ansvar och kanske lära upp de nya på arbetsplatsen, säger Elisabeth Brandt Ygeman.
Vi kan inte fortsätta att odla fler pensionärer som inte kan leva på sin pension och därför måste vi börja jobba mer för att vända opinionen för heltid som norm.
Elisabeth Brandt Ygeman, andra vice förbundsordförande på Handelsanställdas förbund
Enligt den nya undersökningen behöver hela 63 procent av de kvinnor över 65 år som arbetat inom främst detaljhandeln någon form av garantipension för att klara sig ekonomiskt. Motsvarande siffra för män är 11 procent. Garantipensionen är tänkt som ett grundskydd för den som haft liten eller ingen arbetsinkomst alls under livet.
Handels menar nu att dagens system med påtvingade deltidsarbeten skapar morgondagens fattigpensionärer. En grupp som efter ett ofta hårt arbetsliv får vända på varenda krona för att få tillvaron att gå ihop.
– Om man endast har 9700 kronor i månaden innan skatt är det svårt att kunna sätta någon som helst guldkant på tillvaron. Vi kan inte fortsätta att odla fler pensionärer som inte kan leva på sin pension och därför måste vi börja jobba mer för att vända opinionen för heltid som norm, säger Elisabeth Brandt Ygeman.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr