– Donald Trump kommer inte kunna stoppa mig från att ta mig till USA, säger 35-årige Juan, som kommer från Nicaragua.
Juan, som inte vill uppge hela sitt namn, påbörjade sin resa mot USA i mitten av september. Då lämnade han sitt liv som gatuförsäljare, liksom sin hustru och son.
– Jag blev orolig när jag fick veta att Donald Trump hade vunnit valet. Men det kommer inte att stoppa mig, det har aldrig varit enkelt att ta sig in i USA, men det är möjligt.
Här i Mexiko har han mött samma problem som många tusentals andra migranter i jakten på den amerikanska drömmen. Han lyckades smita förbi fyra säkerhetskontroller i södra Mexiko, fly undan gränspoliser och gick till fots i timme efter timme. Dessutom blev han rånad på pengar, kläder och skor i den sydmexikanska delstaten Oaxaca.
Den senaste månaden har han bott på ett härbärge som drivs av katolska kyrkan i Oaxaca, med förhoppningen att få ett visum på humanitära grunder som ger honom rätten att resa vidare genom landet.
– Jag vill ta mig till USA och sedan vill jag arbeta där i runt tre års tid för att sedan kunna resa hem igen, säger Juan som hoppas få hjälp av två vänner som bor i Illinois i USA.
Vi vet inte vad Trump kommer att göra, men situationen kommer att förvärras.
Alberto Donis, arbetar vid härbärget Hermanos en el Camino
Frågan är vilken framtid som väntar alla papperslösa migranter som redan finns i USA, eller som är på väg dit, efter att Donald Trump intagit Vita huset den 20 januari nästa år. Nästan hälften av de elva miljoner migranter som han tidigare lovat att deportera är mexikanska medborgare.
Efter att han vunnit valet meddelade Donald Trump att han planerar att deportera upp till tre miljoner migranter som begått brott i USA.
– Trumps politik skulle förvärra situationen för migrationen, säger Alberto Donis, som arbetar vid härbärget Hermanos en el Camino, där Juan är en av närmare 200 papperslösa migranter.
De flesta som bor på härbärget kommer från Guatemala, Honduras och El Salvador.
– Vi vet inte vad Trump kommer att göra, men situationen kommer att förvärras. De som inte lyckas ta sig över gränsen kommer att bli kvar i Mexiko. Och vad kommer Mexiko att göra? Gripa och deportera dem, säger Alberto Donis.
Den nuvarande presidenten Barack Obamas administration har samtidigt satt rekord i antalet deportationer. Sedan 2009 har två miljoner människor tvingats ut ur landet, främst till Mexiko och Centralamerika.
Bara under förra året deporterades drygt 146 000 mexikaner, vilket var en kraftig ökning jämfört med föregående år. Dessutom skickades drygt 32 000 guatemalaner, knappt 22 000 salvadoraner och drygt 20 000 honduraner tillbaka under året.
Uppskattningar gör gällande att närmare en halv miljon migranter från Centralamerika varje år försöker ta sig över den 318 mil långa gränsen mellan Mexiko och USA.
Ett mycket stort antal centralamerikaner blir varje år tillbakaskickade till sina hemländer från Mexiko, bara under årets första nio månader deporterades över 100 000 människor från landet.
Inget av det här är begripligt, det handlar bara om främlingsfientlighet och rasism.
Marta Sánchez, ordförande för Movimiento Migrante Mesoamericano
Vissa bedömare menar samtidigt att Donald Trump kommer att få svårt att leva upp till sina vallöften, eftersom både de sociala och ekonomiska konsekvenserna skulle bli så stora.
– Han är en affärsman och jag tror inte han vill bli av med billig arbetskraft. Inget av det här är begripligt, det handlar bara om främlingsfientlighet och rasism. Konsekvenserna för USA skulle bli långvariga, säger Marta Sánchez, som är ordförande för migrantorganisationen Movimiento Migrante Mesoamericano.
Efter Donald Trumps valseger kallade Mexikos utrikesminister Claudia Ruiz Massieu till ett möte med landets ambassadpersonal i USA för att diskutera hur man ska kunna hjälpa landets medborgare.
Men varken Mexikos eller Guatemalas, Honduras eller El Salvadors regeringar tycks ha några färdiga planer för hur de ska hantera Donald Trumps vallöften. Alla dessa länder skulle drabbas mycket hårt om intäkterna från de pengar som migranterna skickar hem till sina familjer skulle minska. I El Salvador står dessa intäkter för hela 17 procent av landets bruttonationalprodukt.
Även USA:s ekonomi skulle drabbas hårt om alla papperslösa migranter skulle skickas hem. Enligt den konservativa tankesmedjan American Action Forum skulle landets privata sektor drabbas av ekonomiska bakslag som motsvarar mångmiljardbelopp.
Juan har ännu inte gett upp drömmen om att kunna skapa ett bättre liv för honom och hans familj genom att arbeta i USA.
– Planen är att sedan återvända hem. Människor fortsätter åka till USA och så kommer det att förbli eftersom vi inte kan försörja oss i våra hemländer. Om jag skulle bli deporterad så gör jag ett nytt försök, säger han.
Alberto Donis vid härbärget säger att de länder som har många papperslösa migranter som arbetar i USA inte skulle klara av att ta hand om alla hemvändare, om massdeportationerna blev verklighet.
– Redan nu har de inte de resurser som krävs för att ta hand om människorna som lever i deras länder. Det skulle vara omöjligt för länderna att ta emot miljontals deporterade migranter. Det dessa länder skulle behöva göra för att minska migrationen är att investera i fler arbetstillfällen, infrastruktur och i människor, säger han.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr