Under folkmordet i Rwanda var våldtäkter en del i krigföringen och i dagens Irak hålls uppskattningsvis 3 000 yazidiska kvinnor som fångar av Islamiska staten och utsätts för grovt sexuellt våld.
Med tanke på Rwandas erfarenheter har nu den irakiska FN-delegationen och Rwandas motsvarighet meddelat att man kommer att inleda ett samarbete. Målet är att dela med sig av kunskaper som ska förbättra möjligheterna för kvinnor som utsatts för våldtäkter att återintegreras i samhället.
Rwanda var det land i världen där en internationell domstol för första gången slog fast att våldtäkter använts som ett vapen i samband med folkmordet. En ny dokumentärfilm, The Uncondemned, belyser detta och nyligen visades den för första gången vid FN:s högkvarter i New York.
Filmen följer rättsprocessen mot Jean Paul Akayesu, som var borgmästare i staden Taba mellan april 1993 och fram till juni 1994. Han åtalades vid Rwandatribunalen, ICTR, och dömdes 1998 i nio fall för folkmord och brott mot mänskligheten. I en banbrytande dom dömdes han även för våldtäkt som en del av folkmordet.
Inför visningen av dokumentären underströk FN:s särskilda ombud mot sexuellt våld i konflikter, Zainab Bangura, vikten av att systematiska våldtäkter ska kunna betraktas som en del av ett folkmord. Hon hyllade samtidigt de rwandiska kvinnor som ställde upp och vittnade mot Jean Paul Akayesu, liksom de två yazidiska kvinnor som fanns närvarande vid visningen, varav en flytt fångenskap hos IS. Zainab Bangura påpekade att dessa kvinnor ”ger andra kvinnor modet att kliva fram”.
FN:s människorättsråd har slagit fast att IS bedriver folkmord mot yazidierna.
– Filmen visar att bara då överlevande och civilsamhället samarbetar med utredare, åklagare och beslutsfattare kan rättvisan till fullo ha sin gång, säger Zainab Bangura.
I synnerhet unga kvinnor och barn är måltavlor för IS och de säljs systematiskt på slavmarknader för en dollar eller ett paket cigaretter.
Mohamed Ali Ahakim, Iraks representant i FN
Jeanne D’arc Byaje, chef för Rwandas FN-delegation, påpekar att de kvinnor som deltog i processen var väldigt modiga.
– De bröt mot traditionerna och valde att göra sin röst hörd, trots rädslan för att stigmatiseras eller risken för att drabbas av hämnd från förövarna, sade Jeanne D’arc Byaje.
Många tusentals rwandiska kvinnor blev utsatta för våldtäkter under folkmordet i Rwanda. Men enligt Jeanne D’arc Byaje har landet under de 22 år som gått sedan folkmordet framgångsrikt arbetat för att motverka övergrepp och våld mot kvinnor.
Iraks representant i FN, Mohamed Ali Ahakim, vädjade till det internationella samfundet om hjälp att hantera den fruktansvärda situation som många yazidier, och andra minoriteter, drabbats av efter att ha blivit tillfångatagna av IS.
– I synnerhet unga kvinnor och barn är måltavlor för IS och de säljs systematiskt på slavmarknader för en dollar eller ett paket cigaretter. Det här är en tragedi som ingen av Iraks många olika folkgrupper tidigare har upplevt, sade Mohamed Ali Ahakim.
Samtidigt underströk han att IS härjningar kommer att få ett långt efterspel.
– Frågan är vad vi ska göra efter att Irak befriats, när de unga kvinnorna och barnen är fria igen. Jag saknar förmåga att ta in de svårigheter vi kommer att ställas inför när vi ska försöka skapa ett normalt liv för dessa människor.
Dokumentären belyser hur viktigt det är att rättvisa skipas.
– Jag ville att sanningen skulle komma fram, men framför allt ville jag uppnå rättvisa. Det som hände oss var fruktansvärt, men vi finns fortfarande kvar – och det är tack vare rättvisan, berättade ett rwandiskt vittne, som kallades ”JJ”.
18-åriga Lea Le flydde fångenskapen hos IS genom att knyta ihop halsdukar och fira sig ned genom ett fönster.
– Vi ska inte dölja det som hänt och det är mycket viktigt att rättvisa skipas. Det är orättvist att de överlevande tvingas vänta så länge på rättvisan, sade hon.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr