Fack och arbetsköpare på den sydafrikanska vinproducenten Robertson Winery har tecknat ett treårigt avtal. Det innebär att den 14 veckor långa strejken är över och arbetarna kommer att återgå till arbetet nästa måndag.
”Löneökningen, om än långt från levnadslönen, representerar en avsevärd höjning för arbetarna i vinindustrin. Detta hade inte kunnat åstadkommas och strejken hade inte kunnat bibehållits utan den oerhörda solidariteten som mobiliserade internationellt och lokalt”, skriver facket CSAAWU:s ledning i ett gemensamt uttalande.
Alla vinkällare kommer nu möta militant klasskamp mot samma villkor som vi upplevt på Robertson Winery.
Fackförbundet CSAAWU
Överenskommelsen innebär en 8-procentig löneökning för samtlig personal, men för dem med lägst lön, ökas lönen med krontalet 400 rand. Det är långt ifrån fackets ursprungliga krav på 8500 rands minimilön, vilket motsvarar vad CSAAWU beräknat vara en lön som går att leva på. Men även om lönen inte landade där man velat har strejken inneburit en lavinartad ökning i medlemsantal i branschen. Fackledningen hoppas att strejken kan inspirera vinarbetare över hela landet.
”Vinindustrin kommer aldrig vara densamma. Regeringen har tvingats utreda slaverivillkoren som råder på gårdarna och i industrin”, skriver CSAAWU och fortsätter: ”Alla vinkällare kommer nu möta militant klasskamp mot samma villkor som vi upplevt på Robertson Winery”.
Men även om facket fick kompromissa med sina krav, fick företaget också ge med sig. Förslaget som nu blev verklighet låg på bordet redan under de första dagarnas medling, men företaget vägrade släppa rätten att straffa dem som deltagit i strejken och dra in julbonusen.
Vidare har Robertson Winery varslat 16 arbetare om att företaget avser vidta ”disciplinära åtgärder”. Det slutliga avtalet innebär dock att samtliga strejkande är fredade från straff, men även att en julbonus motsvarande en månadslön kommer att betalas ut.
– Det är långt ifrån levnadslönen, vilket är synd. Men Robertson Winery har haft som uttalat mål att sätta facket i konken, bestraffa dem som deltagit i strejken och kasta ledningen fängelse. Avtalet är också långt ifrån det målet, säger Emil Boss, arbetsplatsombud för syndikalistiska DFSA på Systembolaget.
Försäljningen av vinerna har gått ned under bojkotten, någon jag fått veta från en mycket säker källa på Systembolaget. Det visar på arbetarmakt.
Emil Boss, arbetsplatsombud för syndikalistiska DFSA på Systembolaget
DFSA har under strejkens lopp aktivt stött CSAAWU:s strejk både med ekonomiska medel och med sympatiåtgärder. Emil Boss meddelar att efter kontrollsamtal till det sydafrikanska facket, kommer åtgärderna att avslutas, så ock bojkotten mot företaget.
– När arbetarna återgår så avblåser vi varslet om bojkott. Då kommer vi fokusera på att sprida att det skett en överenskommelse och att man nu åter kan köpa Robertson Winery, säger han.
Emil Boss säger att han är imponerad över de ringar på vattnet som strejken har gett och den uthållighet som arbetarna visat trots att facket saknat stridsfond.
– Försäljningen av vinerna har gått ned under bojkotten, någon jag fått veta från en mycket säker källa på Systembolaget. Det visar på arbetarmakt. Facket har själva drivit bojkotten och har blivit underminerad av företag och fack i Sverige. Ändå har de kunnat nå ut med sitt budskap och påverka försäljningen i utlandet.
Det är dock inget Robertson Winery fokuserar på i sitt pressmeddelande. Där tackar vd:n i stället för det stora stöd de fått från allmänheten:
– Vi vill skicka vår djupaste tacksamhet till vår personal, konsumenter, leverantörer och allmänheten för sitt lojala och osvikliga stöd under vad som varit en svår period, säger Anton Cillier, vd för Robertson Winery, i pressmeddelandet.
Robertson Winery har avböjt att svara på Arbetarens frågor och hänvisar i stället till sitt pressmeddelande.