Det svenska oljebolaget, där bland annat tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt satt i styrelsen mellan åren 2000 till 2006, har utretts av den internationella åklagarkammaren i Stockholm under sex år. Nu kan förundersökningen leda till åtal för medhjälp till grovt folkrättsbrott i början av nästa år.
Misstänkta är styrelseordförande Ian Lundin och bolagets vd Alex Schneiter.
Lundin Petroleum, som tidigare hette Lundin Oil, har länge kritiserats för sina affärer i Sudan. Företaget började operera i landet redan i början av 1980-talet, mitt under brinnande inbördeskrig, och har kritiserats hårt av flera internationella människorättsorganisationer sedan dess.
Bolaget misstänks för att ha investerat miljarder i landet och pengar sägs ha gått till regeringen som länge drivit ett våldsamt krig mot gerillan i landet och även brutalt drivit bort civilbefolkningen från de platser där det svenska oljebolaget haft sin verksamhet.
Enligt organisationen European Coalition on Oil in Sudans rapport Unpaid Dept från 2010 ska omkring 12 000 människor dödats och 160 000 tvingats fly mellan åren 1997 och 2003 i det område där Lundin Petroleum velat verka, skriver Aftonbladet.
Carl Bildt, som också under lång tid kritiserats för sitt engagemang i bolaget, har länge vägrat svara på frågor om verksamheten, men har bland annat avfärdat påståendena om folkfördrivning med att även människor i Sverige ibland måste flytta när till exempel en väg ska anläggas.
Det är extremt sällsynt att företag åtalas för den här typen av brott och det är grova kränkningar vi pratar om.
Kathleen McCaughet, sakkunnig jurist vid Amnesty
Kathleen McCaughet är sakkunnig jurist vid Amnesty och arbetar med företagsansvar. Hon säger till Arbetaren att hon välkomnar att fallet nu är på väg att drivas mot åtal och kallar processen unik, även ur ett internationellt perspektiv.
– Det är extremt sällsynt att företag åtalas för den här typen av brott och det är grova kränkningar vi pratar om. Vad som än händer framöver så kan vi konstatera att Lundin Petroleum gav sig in i Sudan och att de antingen inte förstod den allvarliga situationen där, eller så förstod de men struntade i det. Oavsett vilket är det inte bra. Det är häpnadsväckande, säger Kathleen McCaughet.
Lundin Petroleum själva säger till Aftonbladet att de är helt övertygade om att det saknas grund för anklagelserna om medhjälp till grovt folkrättsbrott.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr