I en intervju med New York Times förra veckan lovade Donald Trump att han skulle ha ”ett öppet sinne” i förhållande till klimatförändringarna. Det är ett annat besked än tidigare då han hävdat att hela fenomenet är en bluff som förts fram av Kina.
Den tillträdande presidenten har nu även sagt att det finns ”vissa kopplingar” mellan människans utsläpp av växthusgaser och klimatförändringarna. Oron som hans kontroversiella utspel om miljöpolitiken har skapat är dock inte stillade.
Donald Trump har tidigare meddelat att USA ska dra sig ur Parisavtalet, avsluta satsningarna på grön energi, upphöra med finansieringen av FN:s klimatprogram. Allt detta för att i stället satsa på den inhemska kol-, olje- och gasindustrin.
Den tillträdande presidenten meddelade även nyligen att han planerar att dra tillbaka finansieringen av all forskning som Nasa bedriver kring klimatfrågan.
– Valet av Donald Trump som USA:s president har skapat en akut oro för de globala insatserna för att hejda klimatförändringarna och bidragen till att hjälpa de fattigaste och mest sårbara länderna att hantera dess förödande effekter, säger Andrew Norton, chef för International Institute for Environment and Development, IIED.
Han säger att det är av avgörande betydelse att USA går i spetsen i kampen mot klimatförändringarna, däribland genom att följa det nya klimatavtal som förhandlades fram i Paris.
Inom detta avtal, som syftar till att hålla nere den globala uppvärmningen till under två grader Celsius, har USA – som är världens näst största utsläppsland – lovat att minska utsläppen av växthusgaser med minst 26 procent innan år 2025, från 2005 års nivåer.
Om USA skulle dra tillbaka den finansiering som utlovats så råder ingen tvekan om att detta skulle få enorma effekter för de fattigaste och mest utsatta ländernas möjligheter att skydda sig mot klimatförändringarnas värsta effekter.
Alden Meyer, vid organisationen Union of Concerned Scientists
Alden Meyer vid organisationen Union of Concerned Scientists säger samtidigt att Parisavtalet kommer att löpa vidare, oavsett hur ett USA med Donald Trump som ledare ställer sig till det.
– Det finns en känsla av att ”det här gäller oss alla”, och vi kommer att gå vidare med vetskapen om att USA förr eller senare kommer att komma tillbaka, säger han.
Strax efter valsegern meddelade den tillträdande presidenten att han utsett klimatförnekaren Myron Ebell, som arbetat mot Parisavtalet, till att se över USA:s miljöskyddsmyndighet EPA. Det är ytterligare ett tecken som oroar många bedömare.
Andrew Norton säger att det finns en oro för vad den kommande administrationen kan komma att göra när det gäller finansieringen av klimatinsatser.
– Om USA skulle dra tillbaka den finansiering som utlovats så råder ingen tvekan om att detta skulle få enorma effekter för de fattigaste och mest utsatta ländernas möjligheter att skydda sig mot klimatförändringarnas värsta effekter.
Särskilt gäller oron FN:s gröna klimatfond som etablerades 2010 och som syftar till att hjälpa utvecklingsländer att anpassa sig till ett förändrat klimat. Målet är att fonden till år 2020 ska samla in 100 miljarder dollar om året för detta ändamål. Om USA skulle dra tillbaka sina finansieringslöften till denna fond så skulle en stor kassabrist uppstå.
Även på hemmaplan skulle en förändrad politik kunna få stora effekter. Störst risk att drabbas är president Barack Obamas satsning ”Clean Power Plan”, som syftar till att minska utsläppen av växthusgaser från landets elkraftverk. Under de senaste sex åren har nästan en tredjedel av USA:s kolkraftverk fasats ut, och detta är skälet till att landets utsläpp av koldioxid har minskat under det senaste decenniet.
Donald Trump har dock utlovat att lyfta alla restriktioner för energiproduktionen i landet, däribland Clean Power Plan, i syfte att skapa nya arbetstillfällen. Han planerar dessutom att ge klartecken till flera enorma infrastruktursatsningar, däribland de mycket kontroversiella jätteledningarna Keystone XL och Dakota Access Pipeline.
Världen förväntar sig att USA ska ta en ledarroll i kampen för vår överlevnad och planetens välmående.
Frank Bainimarama, Fijis premiärminister
Under klimatmötet COP22, som nyligen hölls i Marrakech, vädjade flera länder till USA:s tillträdande president att inte lägga om kursen i klimatfrågan.
– Förenta staterna, som är världens mäktigaste ekonomi och näst största utsläppare av växthusgaser, måste hålla fast vid sina åtaganden, sade Frankrikes president Francois Hollande i ett tal inför representanter för världens länder.
Fijis premiärminister Frank Bainimarama, som kommer från en liten önation som är mycket hotad av klimatförändringarna, vädjade i ett känslosamt tal till Donald Trump:
– Tillträdande president Trump, jag vill formellt bjuda in dig till Fiji. Vi kommer att visa dig hur vi redan har tvingats flytta hela befolkningar för att de ska undkomma stigande havsnivåer. Världen förväntar sig att USA ska ta en ledarroll i kampen för vår överlevnad och planetens välmående. Tillträdande president Trump – jag vädjar till dig att för mänsklighetens skull visa detta ledarskap och att vi förenas i detta vårt gemensamma mål.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr