De som hyst farhågor kring att Unionen och Sveriges Ingenjörer ska få betala Almega dyrt för flexpensionslösningen verkar få vatten på sin kvarn. Av ett Almega-PM, läckt till tidningen Arbetet, framgår arbetsköparorganisationens motkrav.
Ett av dem, förutom avsteg från LAS, är att individgarantierna, det enda som garanterar någon löneökning alls, slopas i de avtal mellan parterna som fortfarande har dem.
En av de vars farhågor tycks vara på väg att besannas är arbetsrättsexperten Kurt Junesjö.
– Släpper man en så pass viktig sak som individgarantin, går man verkligen på principen att sälja försämringar mot förändringar. En förkastlig förhandlingsmetod i sig och frågan är om flexpensionen verkligen är värd det, säger han.
Att de starka medlemmarna solidariskt stödjer och lyfter de svaga är en grundläggande facklig princip.
Kurt Junesjö, arbetsrättsexpert
Kurt Junesjö säger att samtidigt som de flesta medlemmar nog inte har kännedom om individgarantins vikt är det i fackets intresse att inte låta löneklyftorna öka. Det skulle innebära att arbetsköparnas kamp för sifferlösa avtal är i hamn. Att släppa den fackliga principen är, enligt honom, ”inte en bra facklig politik”.
– Att de starka medlemmarna solidariskt stödjer och lyfter de svaga är en grundläggande facklig princip. Varför ska man vara med i ett fack som bara stöder de starka? Pensionen är viktig, men att förhandla det i en sådan här fråga är jättedåligt, säger han.
Jag berättar inte om våra förhandlingar och vad som sägs i de kontakterna.
Niklas Hjert, förhandlingschef på Unionen
Promemorian från Almegas vd Anna-Karin Hatt, chefsjuristen Jonas Stenmo och lönebildningsexperten Per Östlund ger en detaljerad bild av hur parterna förhandlar. Av den framgår att facket gått med på att förhandla om att slopa individgarantierna.
Både Unionen och Almega förnekar till Arbetaren att individgarantin är med i flexpensionsavtalet som ska presenteras den 15 december.
– Individgarantifrågan har inget med flexpensionen och principöverenskommelsen att göra, säger Niklas Hjert, förhandlingschef på Unionen.
Betyder det att ni avvisat deras krav?
– Jag berättar inte om våra förhandlingar och vad som sägs i de kontakterna. Det betraktar jag som ett ämne vi hanterar parterna emellan.
Men i Almegas PM beskrivs just det. Förhandlingarna ska ske som ett ”eget spår” utanför de punkter som tillkännagavs på den partsgemensamma presskonferensen den 11 november. Detta ”intensiva arbete” mellan Unionen och Almega ska vara klart tills avtalsförhandlingarna nästa år.
Men källor till Arbetet uppger att de slopade individgarantierna fanns med i ett tidigare utkast till principöverenskommelsen.
– Från början fanns det med i principöverenskommelsen. Och det är en av punkterna man ska enas om. Det ligger där, säger Joachim Källsholm, som är vd för Almega-företaget Securitas Sverige AB och har flera styrelseposter i organisationen, till tidningen.
Inte heller Per Östlund på Almega vill göra kopplingen mellan flexpensionsöverenskommelsen och individgarantin. Han är en av författarna och vi frågar honom varför punkten om individgarantierna i så fall är med i en PM med titeln ”Flexpension i Tjänsteföretag”. Inga andra frågor nämns.
– Det här är ett internt PM som innehåller intern information. Det är klart att det är med och vi ska ju jobba med det också. Men det kommer inte ligga med i det här paketet. Jag tycker inte att det är en motvaluta till något annat, säger Per Östlund.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr