– Konflikter har lett till att fler än 56 miljoner människor lider av akut brist på mat, säger Kimberly Flowers, ordförande för organisationen Global Food Security Project.
Det är en växande siffra på grund av de fortsatta konflikterna i länder som Syrien, Jemen och Sydsudan.
Den globala matkrisen som uppstod år 2007/2008 ledde till att antalet hungrande i världen steg till över en miljard, en sjättedel av världens samlade befolkning. Men sedan dess har flera länder genomfört insatser för att vända utvecklingen.
Ett exempel är USA som under ledning av Barack Obama investerat 6,6 miljarder dollar i utvecklingsprogrammet Feed the Future, som syftar till att minska både svälten och fattigdomen i världen. Målet med satsningen är att jordbrukare i utvecklingsländer ska få hjälp att utveckla nya tekniker som ska öka deras matproduktion.
Kimberly Flowers påpekar att den amerikanska kongressen förra sommaren antog en lag om den globala matsäkerheten som innebär att frågan även fortsatt kommer att vara prioriterad.
– Kongressen inser hur viktig denna fråga är, säger hon.
Även om det är oklart hur politiken kommer att förändras under ledning av den tillträdande presidenten Donald Trump så innebär den nya lagen att satsningarna kommer att fortsätta i åtminstone ytterligare två år.
Brist på mat både orsakar och är konsekvensen av konflikter.
Kimberly Flowers, ordförande för organisationen Global Food Security Project
USA:s säkerhetstjänster har slagit fast att det finns ett samband mellan politisk instabilitet och bristande tillgång på mat, och även varnat för en ökande risk för bristande matsäkerhet i många länder under det kommande decenniet.
– Brist på mat både orsakar och är konsekvensen av konflikter, säger Kimberly Flowers.
I en rapport skriver FN:s livsmedelsprogram, WFP, att brist på mat ökar riskerna för att demokratin slås sönder, att inbördes konflikter uppstår eller att protester, upplopp och etniska strider blossar upp.
Matbrist kan även användas som ett strategiskt vapen i krig. Under den pågående konflikten i Syrien har både Islamiska staten och Bashar al-Assads regim använt mat eller bristen på mat i sin krigföring. Civilbefolkningen har nekats tillgång till humanitär hjälp och hungrande befolkningar har erbjudits mat i utbyte mot att de låtit sig värvas.
Kriget i Syrien har förstört landets jordbruk. Produktionen av mat är rekordlåg eftersom landets bönder inte kan bruka sina jordar. I Nigeria har bristen på mat ökat på grund av den instabilitet som uppstått på grund av terrorgruppen Boko Harams härjningar.
– Boko Haram förhindrar produktionen av mat, de har placerat ut landminor på åkermarker, stulit boskap och tvingat människor på flykt, vilket gör att åkermarker står obrukade, säger Kimberly Flowers.
Även i Venezuela har tillgången på mat minskat, men där är orsaken landets svåra ekonomiska problem. Eftersom Venezuela är så beroende av sina oljeinkomster har landet drabbats mycket hårt av de sjunkande globala oljepriserna.
I Sydsudan har konflikten mellan regeringsstyrkorna och oppositionella grupper haft en stor inverkan på landets ekonomi, och priset på mat har ökat dramatiskt.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.