Det var i onsdags som regeringen beslutade om ett lagförslag som kan komma att riva upp den tolv år gamla Laval-lagen. Facken kan därmed komma att ges möjlighet att vidta stridsåtgärder när utländska gästarbetare saknar kollektivavtal.
Nu väntar en omröstning i riksdagen. Först därefter blir det möjligt för Socialdemokraterna att införliva ett av sina vallöften, som bland annat garanterar utstationerade arbetare från andra EU-länder en garanterad minimilön även i Sverige.
”Det ska alltid vara tillåtet att kräva ett svenskt kollektivavtal, ytterst med stöd av stridsåtgärder”, skriver arbetsmarknadsminister Ylva Johansson i en debattartikel som publicerades i Aftonbladet tidigare i veckan.
Facket ställer sig positiva till den planerade lagändringen som är tänkt att träda i kraft den 1 juli nästa år.
– Ända sedan vi gick med i EU har vår utgångspunkt varit att den svenska modellen, där parterna kommer överens i kollektivavtal, ska gälla alla som arbetar i Sverige. Vårt budskap har varit glasklart: Vi ska inte ha låglönekonkurrens eller ställa arbetare mot arbetare, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i ett pressmeddelande.
Den omdiskuterade Laval-lagen stiftades efter att en dom förkunnats i EU-domstolen 2007 och reglerar bland annat i vilka sammanhang som svenska fackföreningar har rätt att ta till stridsåtgärder mot företag med utstationerade arbetare i Sverige.
Bakgrunden är den så kallade Vaxholmskonflikten som pågick vid ett skolbygge utanför Stockholm 2004 till 2005 mellan Byggnads och det lettiska byggföretaget Laval un Partneri Ltd.
Facken krävde, efter att det lettiska bolaget vunnit upphandlingen om skolbygget, svenska kollektivavtal men företaget tecknade i stället ett lettiskt avtal med löner på 13 700 kronor i månaden, långt under vad svenska byggarbetare tjänar.
Byggnads beslöt då att sätta arbetsplatsen i blockad, vilket vållade stor debatt. EU-domstolen gav dock företaget rätt i sitt avgörande 2007 och sedan dess har flera fackförbund kämpat för att lagen ska rivas upp.
Tidigare i veckan meddelade Sverigedemokraterna att de stödjer regeringens linje för en lagändring, vilket om de står fast vid sin hållning skulle räcka för en majoritet vid riksdagsomröstningen. Allianspartierna har hela tiden motsatt sig en ändring av lagen.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr