Det var i november som den fackliga Bygg- och träinternationalen, BWI, undertecknade ett avtal med Qatars regim. På plats i huvudstaden Doha skrevs pappren under som skulle ge facket rätt till säkerhetsinspektioner på de jättelika arena- och infrastrukturbyggen som sedan flera år pågår inför herrfotbolls-VM 2022.
– Det är historiskt inte bara för oss utan även för Qatar, sade svenska Byggnads ordförande Johan Lindblom till tidningen Byggnadsarbetaren.
Johan Lindblom var själv på plats i landet och har länge arbetat med frågan som rör fackliga rättigheter för de svårt utsatta migrantarbetarna som jobbar under slavlika förhållanden.
Men trots det underskrivna avtalet, som trädde i kraft i tisdags, ges fortfarande inte arbetare rätt att organisera sig fackligt utan sin arbetsköpares medgivande.
Det så kallade Kafalasystemet fortsätter i det närmaste intakt trots att namnet tagits bort ur lagboken. Ett system som bland annat innebär att ingen av de många migrantarbetarna ges rätt att vare sig byta arbetsplats eller lämna landet utan arbetsköparens godkännande utan i praktiken är livegna.
I praktiken blir inget bättre utan det är samma sjuka system med långa kontraktstider där arbetare kan åtalas om de försökt att lämna jobbet.
Ami Hedenborg, pressekreterare på svenska Amnesty
Kafalasystemet är ett slavsystem som praktiseras i flera av Gulfstaterna och som innebär att åtal kan väckas mot någon som försöker byta jobb under den pågående kontraktstiden som ofta uppgår till fem år.
Det har också under lång tid kommit mängder av rapporter om tvångsarbete och död i samband med byggandet av jättearenorna och hotellkomplexen inför herrfotbolls-VM.
Än en gång reagerar därför flera människorättsorganisationer på förhållandena som råder i den stenhårda diktaturstaten där omkring 1,5 miljoner av landets sammanlagt 2,3 miljoner invånare är migrantarbetare.
– Det vi ser är ju en form av läpparnas bekännelse. I praktiken blir inget bättre utan det är samma sjuka system med långa kontraktstider där arbetare kan åtalas om de försökt att lämna jobbet. Nu måste sportvärlden och Internationella fotbollsförbundet ta situationen på allvar, säger Ami Hedenborg, pressekreterare på svenska Amnesty, till Arbetaren.
FN:s internationella arbetsorganisation, ILO, har flera gånger fördömt det rådande systemet i Qatar och krävt att landets lagar ändras helt. Men trots protester och stigande dödstal bland migrantarbetarna ligger Fifas beslut att spela herrfotbolls-VM i landet kvar.
Redan för två år sedan hade omkring 1400 arbetare dött vid byggena och enligt flera fackliga rapporter beräknas fler än 4000 omkomma innan avspark om knappt sex år.
– De huvudproblem som driver på övergrepp finns kvar. I praktiken kan arbetsgivare fortfarande stoppa migrantarbetare från att lämna landet. Genom att göra det lättare för arbetsgivare att konfiskera arbetstagarnas pass kan den nya lagen till och med göra situationen värre för en del arbetare, säger James Lynch, biträdande chef för internationella frågor vd Amnesty International, i ett pressmeddelande.
I mars nästa år kommer ILO att hålla ett möte där de bland annat kommer att besluta huruvida Qatar gör tillräckligt för att förhindra tvångsarbete i landet. Amnesty befarar nu att arbetet med att färdigställa allt inför VM kommer att nå sin peak de kommande två åren då minst åtta idrottsarenor tillsammans med intilliggande hotell och annan infrastruktur ska byggas.
– Övergrepp kommer fortsätta att fläcka Fifa:s rykte och deras VM om de inte driver på för strukturella förändringar, sade James Lynch i samband med att Amnestys nya rapport ”New name, old system? Qatar´s new employment law and abuse of migrant workers” släpptes tidigare i veckan.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr