Nyheten om skottlossningen inne på en konstutställning i centrala Ankara spred sig snabbt över världen. Bara minuter efter attacken konstaterades att Rysslands ambassadör i Turkiet, Andrei Karlov, dött till följd av sina skador.
Bilder kablades nästan genast ut på den 22-årige man, anställd vid Ankaras kravallpolis, som avlossat skotten samtidigt som han skrek ”Glöm inte Aleppo, Glöm inte Syrien” strax innan han själv sköts till döds inne i konsthallen.
Attacken fördömdes genast av FN såväl som av USA och den turkiska och ryska ledningen och ses av många som en provokation för att försämra de nyligen upptinade relationerna mellan länderna.
De senaste veckorna har flera demonstrationer ägt rumt utanför den ryska ambassaden i huvudstaden Ankara och ilskan över Rysslands militära samarbete med Syriens president Bashar al-Assad är stor bland den turkiska befolkningen.
Turkiska myndigheter gick efter dådet ut med uppgifter om att det finns starka tecken på att attentatsmannen var anhängare av den så kallade Gülenrörelsen. Rörelsens ledare, president Erdoğans politiske fiende Fethullah Gülen som sedan flera år är bosatt i USA, anklagades även för sommarens misslyckade statskupp i landet.
Paul Levin är chef för Institutet för Turkietstudier på Stockholms universitet. Han säger till Arbetaren att det är svårt att veta vad dödsskjutningen kan komma att få för effekter på relationerna mellan Turkiet och Ryssland.
– Men det visar ju hur pass orolig situationen i Turkiet är just nu, säger han.
Enligt honom sätter attacken president Erdoğan i ett underläge gentemot Ryssland. Relationerna mellan länderna har precis börjat förbättras efter det att Turkiet i november förra året sköt ned ett ryskt stridsplan, vilket bland annat ledde till en rysk bojkott av turkiska varor.
Det kommer naturligtvis att ställas krav från Ryssland att Erdoğan agerar kraftfullt.
Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier på Stockholms universitet
Länderna står också på varsin sida i det pågående inbördeskriget i Syrien. Erdoğan och Rysslands president Vladimir Putin ska ha talat med varandra strax efter dödsskjutningen och enligt flera internationella nyhetsbyråer ska de båda ha varit överens om att attacken inte ska splittra länderna.
Putin lovade dock att höja säkerheten på landets ambassader runt om i världen och krävde samtidigt att Turkiet framöver garanterar ryska diplomaters säkerhet på plats i landet.
– Vi kräver att få veta vem som styrde mördaren, sade Putin i ett uttalande.
Hur Turkiet nu kommer att gå vidare för att klara upp händelsen är än så länge osäkert. Vid tidigare våldsdåd i landet har oppositionen fått betala ett högt pris.
– Hittills har ju Turkiet svarat hårt på sådana här angrepp och det kommer naturligtvis att ställas krav från Ryssland att Erdoğan agerar kraftfullt så det är väl knappast otänkbart, säger Paul Levin.
Bara timmar efter att Andrei Karlov mördades inne på konstmuseet i Ankara greps också en man utanför USA:s ambassad i staden efter att ha avfyrat flera skott i luften med ett hagelgevär. Amerikanska myndigheter meddelade strax efteråt att de låter ambassaden hållas stängd under tisdagen.
I dagsläget är det dock osäkert om de båda händelserna har något samband.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr