Sexismen i kapitalets tjänst

Lönearbete är ett tveeggat svärd för den feministiska rörelsen. Åtminstone för socialistiska feminister. För liberala feminister (givet att den systemkritik som feminismen förutsätter alls är möjlig inom ramen för en liberal, individualistisk världsåskådning) är frågan mer oproblematisk: att få sälja sitt arbete på den kapitalistiska marknaden till samma pris som en man är inte ett nödvändigt ont utan ett mål i sig.

Men ska den socialistiska feminismen hylla denna ”rätt”? Att se lönearbete som feminismens mål och mening är också, som många feminister som inte tillhör vit medelklass påpekat, att osynliggöra den stora grupp kvinnor som alltid varit tvungna att arbeta utanför hemmet.

Samtidigt går det inte att förespråka att kvinnor inte ska lönearbeta i ett samhälle organiserat enligt den heteromonogama normen, som till­sam­mans med kapitalismen de facto gör den icke-arbetande kvinnan betydligt mer skyddslös och utlämnad. Vidare är en kvinna som utför obetalt arbete i en heteromonogam relation i patriarkatet knappast mindre exploaterad eller alienerad från sig själv och det arbete hon utför än fabriksarbetaren vid det löpande bandet.

En indisk kvinna skördar ris på ett fält utan­för Guwahati i delstaten Assam i Indien.
En indisk kvinna skördar ris på ett fält utan­för Guwahati i delstaten Assam i Indien. Foto: Anupam Nath/TT

Den inom feministiska kretsar i Sve­ri­ge fortfarande relativt okända italiensk-amerikanska feministen Silvia Federici menar också i marxistisk anda att det sätt att sälja sitt arbete som det kapitalistiska samhället kräver i grunden är förtryckande. ”Kvinnorörelsen måste inse att arbete inte är frigörelse. Arbete i ett kapitalistiskt system är exploatering och det finns inget nöje, ingen stolthet och ingen kreativitet i att bli exploaterad” (artikelförfattarens översättning), skriver hon i Revo­lution at Point Zero: Housework, Reproduction, and Feminist Struggle.

Ändå har Silvia Federici ända sedan 1970-talet företrätt den kontroversiella ståndpunkten att kvinnor som inte yrkes­arbetar i konventionell me­ning borde få lön av staten för det hushållsarbete de utför. I Revolution at Point Zero, en samling texter från 1970-talet till 00-talet som ännu inte finns översatt till svenska och som är relativt svår att få tag på, argumenterar Federici för upplägget.

Vad är det då som får en socialistisk, marxistiskt inspirerad feminist att förespråka lön för hushållsarbete? Den som är negativ till hur vi redan tvingas sälja vårt arbete i det kapitalistiska samhället skulle nog, som till exempel Nina Björk gör i sin diskussion kring lönearbete i den nya boken Drömmen om det röda, påpeka att det mest tjänar kapitalets intressen att få in så många aspekter som möjligt av det mänskliga livet i den kapitalistiska produktionen.

Och utifrån en feministisk ståndpunkt ter det sig minst sagt vanskligt att ytter­ligare främja och normalisera den isolering med påföljande utsatthet som ett liv i hemmet skapar för kvinnor.

Silvia Federici under en utfrågning på museet MACBA i Barcelona.
Silvia Federici under en utfrågning på museet MACBA i Barcelona. Foto: Wikimedia Commons

Silvia Federici är dock lika lite posi­tiv till hushållsarbete, eller rättare sagt det faktum att största delen av detta fortfarande utförs av kvinnor, som till lönearbete. Men liksom Karl Marx ansåg att det kapitalistiska lönearbetet trots sin exploaterande natur var en förutsättning för att det socialistiska samhället skulle kunna uppstå, menar hon att avlönat hushållsarbete är en nödvändighet för att avveckla detsamma.

”Alltså är kampen för lön på samma gång kampen mot lön, för makten den symboliserar och mot det kapitalistiska system den förkroppsligar”, sammanfattar hon (artikelförfattarens översättning). Det är också viktigt att förstå att Federici inte ser hushållsarbete inom den patriarkala kärnfamiljen som den antites till kapitalistiskt löneslaveri som utgörs av arbete som ägs av arbetaren själv, just eftersom det sker i en patriarkal kontext.

Men många kvinnor, framför allt fat­tiga och rasifierade, utför ju redan hus­hållsarbete mot betalning, och detta är en av de mest exploaterade och isolerade grupperna av lönearbetare.

Silvia Federici är till skillnad från många andra västerländska feministiska tänkare inte omedveten om denna makt­struktur – tvärtom får kampen som förs av kvinnor från fattiga delar av världen stor plats i hennes skrifter. När det gäller hushållsarbete tycks Federici mena att det faktum att lönen skulle vara statlig skulle motverka privat inhyrning av arbetskraft i hemmet och uppvärdera arbetsuppgifterna så att de inte längre skulle behöva utföras under lika exploaterande villkor. Här övertygar hon inte riktigt.

Här ifrågasätter hon Marx syn på kapi­talismen och industrialiseringen som nödvändiga förutsättningar för det motstånd som på sikt kan bana väg för ett socialistiskt samhälle.

För att få en klarare bild av Silvia Fede­ricis teorier och historiesyn är annars hennes bok från 2004, Caliban and the Witch: Women, the Body and Primitive Accumulation (inte heller den översatt till svenska) ett väsentligt verk som både kompletterar och ger viss bakgrund till de uppfattningar hon uttrycker i Revolution at Point Zero.

Titeln anspelar på Shakespeares Stor­men, ofta läst som en allegori över kolonialism. Öns urinvånare Caliban och hans mor, den mäktiga häxan, fungerar i pjäsen som de hotfulla, irrationella Andra som hotar de västerländska huvudpersonerna som landstiger på ön.

Förutom detta ser Federici också i Caliban en symbol den härskande klassens skräck för underklassen, en kategori som liksom den rasifierade Andra i första hand förknippades med primitiv kroppslighet och därför måste kontrolleras i egenskap av yttre hot. Men hon läser honom också som ett förkroppsligande av den tidigmoderna människans skräck för sina egna ”låga instinkter”.

Caliban är med andra ord en figur som måste fördrivas och förintas både i egenskap av yttre och inre hot. Hans mor häxan då? I egenskap av kvinna tillskrivs även hon primitivitet och irrationalitet, men som häxa (någonting som alla kvinnor potentiellt kan uppfattas som, vilket Federici ska visa i sin bok) och därmed bärare av förbjuden kunskap, är hon förvisad längre in bakgrunden samtidigt som hon är ännu mäktigare.

Detta är en tankefigur som genom­sy­rar hela vår patriarkala och koloniala his­toria, men Silvia Federici anser att den är det synnerligen för det tidigmoderna 1600-talet med dess gryende kapitalism. Det är denna tid och förändringarna i det feodalsamhälle som föregick den som är hennes studieobjekt i Caliban and the Witch.

Här ifrågasätter hon Marx syn på kapi­talismen och industrialiseringen som nödvändiga förutsättningar för det motstånd som på sikt kan bana väg för ett socialistiskt samhälle. En sådan syn, menar hon, osynliggör det motstånd som bedrevs i det för- och tidigkapitalistiska samhället och där kvinnor spelade en viktig roll. Hon vill alltså ändra bilden av det revolutionära subjektet som en lönearbetande man ur en urban miljö.

Dock har ju kvinnor också arbetat i fabrikerna, något som Silvia Federici inte tar upp i någon större utsträckning. Men hennes ambition är ju också att undersöka det subversiva subjekt som inte är en fabriksarbetare.

Silvia Federici beskriver 1600-talets häxjakter som ”klimax på statens ingripande mot den proletära kroppen i den moderna eran”. Illustration (1876) av förhörsdomstolen under häxprocesserna i Salem i USA, 1692–1693, där 20 människor avrättades. 14 av dem var kvinnor.
Silvia Federici beskriver 1600-talets häxjakter som ”klimax på statens ingripande mot den proletära kroppen i den moderna eran”. Illustration (1876) av förhörsdomstolen under häxprocesserna i Salem i USA, 1692–1693, där 20 människor avrättades. 14 av dem var kvinnor. Illustration: William A. Crafts

Silvia Federici är en intellektuell som inte är rädd att ta ifrån tårna även om hon därigenom gör sina teorier mer sårbara för upptäckter av diverse hål. Hon går så långt som till att hävda att kapitalismen kan ses som en kontrarevolution efter den klasskamp som ägt rum inom feo­dalsystemet på medeltiden. Hon pole­miserar mot den gängse synen på medeltidens samhälle (vilket i sig är ett problematiskt begrepp då det som kallas medeltiden varade uppemot 1 000 år) som statiskt, och hävdar att det i själva verket fanns flera typer av motstånd som formades på landsbygden kring kampen om äganderätt till jorden.

I denna syn på det agrara, för­in­du­striella samhället som en fruktbar jord­mån för politiskt motstånd finns möj­ligen en motsättning i förhållande till  synen på lönen som absolut nödvändig för att icke-yrkesarbetande kvinnor ska kunna hävda sin rätt. Men å andra sidan utgår Federici där från ett samhälle som redan är kapitalistiskt och dessutom med föresatsen att på sikt befria kvinnorna från detta arbete.

Jordbrukets och den tidens hushållsarbetes kollektiva natur gjorde också att kvinnor kunde söka hjälp hos varandra när det gällde fysiskt våld från äkta makar, barnafödslar, preventivmedel och aborter.

Tillgången till jord var, och är till stor del fortfarande i den postkoloniala världen, enligt Federici en oumbärlig del i kvinnors relativa frihet, särskilt den jord som kunde användas kollektivt. ”Commons”, allmänningar, framställs i både Revolution at Point Zero och Caliban and the Witch som väsentliga för kvinnors materiella, fysiska och psykiska trygghet. Även på medeltiden, skriver Fede­rici, när kvinnors underkastelse bå­de predikades av kyrkan och var juri­diskt sanktionerad, hade de ändå vissa rättigheter i och med sin tillgång till jord där de utförde en stor del av det arbete som var viktigt för både familjen och samhället.

Jordbrukets och den tidens hushållsarbetes kollektiva natur gjorde också att kvinnor kunde söka hjälp hos varandra när det gällde fysiskt våld från äkta makar, barnafödslar, preventivmedel och aborter. På grund av detta hade kvinnor på medeltiden och tidigmodern tid överraskande ofta relativt framträdande positioner i kampen mot överheten om rätten till detta land, men de blev också, som Federici visar, extra sårbara för kapitalismens och industrialismens inträde.

Arbetarfamilj i Stockholm på 1940-talet. En kvinna lagar mat på vedspisen, med ett barn på armen och fyra som leker på köksgolvet.
Arbetarfamilj i Stockholm på 1940-talet. En kvinna lagar mat på vedspisen, med ett barn på armen och fyra som leker på köksgolvet. Foto: TT

Till skillnad från många andra femi­nistiska och marxistiska teoretiker menar Silvia Federici att kapitalismen som samhällssystem är helt beroende av sexism och rasism, eftersom kapitalismen måste ”rättfärdiga och mystifiera mot­sättningarna som finns inbyggda i dess sociala förhållanden”. Ett sådant synsätt riskerar förvisso att relativisera den rasism och den sexism som fanns långt innan kapitalismen – något som också sker i Caliban and the Witch, som ibland nästan idylliserar kvinnors ställning i feodalsamhället.

Som verktyg för att studera hur rasism och sexism har använts i kapitalets tjänst och hur dessa förtryck formar och omsluter varandra är dock Federicis teorier högintressanta. Huvudlinjerna i resonemanget är för det första att kvinnors arbete degraderades och reducerades till icke-produktivt arbete utanför den kapitalistiska marknaden.

Med sitt retoriska grepp att dra tankefigurer till sin spets skriver Federici att den skjuts som kapitalismen fick av att arbets­upp­gifter specialiserades bleknar i jäm­förelse med den skjuts den fick av degra­deringen av kvinnors arbete. Tyvärr följer ingen diskussion om de kvinnor som faktiskt arbetade i fabrikerna, men så handlar ju också Caliban and the Witch om kapitalismens tidigaste stadier.

Den andra röda tråden är hur den kroppens mekanisering och alienering som kännetecknar arbetaren i det kapi­ta­listiska samhället enligt marxistisk teori blev så mycket mer kännbar för kvinnor, eftersom kapitalismens inträde innebar en ökad statlig kontroll över deras kroppar och reproduktiva funktioner.

Enligt den gängse bilden har den hotfulla ”proletära” kroppen oftast varit manligt kodad, men hos Federici är den yttersta symbolen för den hotfulla underklassen alltså en kvinna.

Federici visar på att när allt fler gemensamma tillgångar i form av mark och annat försvann innebar det inte bara stor materiell fattigdom för mån­ga kvinnor. Även den gemenskap som för­knippades med dessa allmänna utrym­men försvann eller motarbetades. Såväl utbytet av kunskap om som praktisk hjälp med aborter och preventivmedel försvårades och stigmatiserades.

Böcker av Silvia Federici

Revolution at Point Zero: Housework, Repro­duction, and Feminist Struggle
Silvia Federici
PM Press/Autonomedia, 2012

Caliban and the Witch: Women, the Body and Primitive Accumulation
Silvia Federici
Autonomedia, 2004

I synnerhet lyfts 1600-talets häxjakter fram. Bilden av ”häxan” och förföljelsen av kvinnor som anklagades för häxeri har redan en central plats i feministiskt tankegods, men precis som Silvia Federici påpekar har häxjakterna sällan omnämnts som förföljelser av proletariatet. Själv beskriver hon dock häxjakterna som ”klimax på statens ingripande mot den proletära kroppen i den moderna eran”. ”Den proletära kroppen” uppfattades alltså enligt Federici, som vi har sett i resonemanget om Calibangestalten, som djuriskt fysisk men också hotfull både i sin kroppslighet och sin inneboende potential till revolt.

För att illustrera använder hon bilden av överklassens sätt att ta sig fram i staden i stängda vagnar för att skydda sig både mot stadens smuts och de lika smutsiga, svältande kropparna vars framsträckta, tiggande händer i desperation även kunde gå till attack. Enligt den gängse bilden har den hotfulla ”proletära” kroppen oftast varit manligt kodad, men hos Federici är den yttersta symbolen för den hotfulla underklassen alltså en kvinna. Detta dels eftersom det var de som drabbades hårdast av fattigdom, dels eftersom de i ännu högre grad uppfattades som kroppsliga, primitiva och bärare av traditionell kunskap som inte var önsk­värd i ett samhälle på tröskeln till det ”moderna” och industriella.

1600-talets häxjakter drabbade främst mycket ekonomiskt utsatta, oftast ensamstående kvinnor, men riktade också in sig på stigmatiserad kunskap, såsom den om läkekonst och preventivmedel. Federicis slutsats är att häxjakten och kriget mot kvinnors rätt till sina egna kroppar och reproduktiva funktioner inte, tvärtemot vad många tror, florerade som mest under den religiösa och ”vidskepliga” medeltiden, utan vid samma tid som alltmer kapital ackumulerades och arbetare förlorade kontrollen över sitt eget arbete.

Detta innebar alltså att det arbete som kvinnor traditionellt utfört kom att ses som allt mindre värt för marknaden, samtidigt som kvinnors kroppar blev ett medel för att producera mer arbetskraft genom barnafödande. ”I det förkapitalistiska Europa hade kvinnors underordning dämpats av det faktum att de hade tillgång till allmänningar […] medan de i den nya kapitalistiska ordningen själva blev allmänna tillgångar, eftersom deras arbete kom att definieras som en naturtillgång”, resonerar Federici (artikelförf.:s övers.).

"Det är också viktigt att förstå att Federici inte ser hushållsarbete inom den patriarkala kärnfamiljen som den antites till kapitalistiskt löneslaveri som utgörs av arbete som ägs av arbetaren själv, just eftersom det sker i en patriarkal kontext", skriver Anna Remmets. Foto: Claudio Bresciani/TT

Men detta framställs inte enbart som en historisk företeelse. I både Caliban and the Witch och Revolution at Point Zero ägnas stort utrymme åt kapitalets globalisering i nutid, på många sätt en fortsättning på den våldsamma kolo­ni­sering som ägde rum ungefär samtidigt som häxjakterna i Europa. De häxjakter som de facto äger rum, om än i mindre skala på olika ställen i världen (oftast fattiga), tillskrivs samma mekanismer.

”Om vi tillämpar historiska lär­domar på nutiden inser vi att häxjakternas återkomst på så många platser i världen på 80- och 90-talen är ett tydligt tecken på ’ursprunglig ackumulation’, vilket betyder privatisering av mark och andra gemensamma resurser, massfattigdom, plundring, och att man sår splittring i tidigare sammanhållna samhällen”, står det att läsa i sista kapitlet av Caliban and the Witch (artikelförf.:s övers.).

Det är en dyster bild som Silvia Fede­rici målar upp. Men också här ser hon livskraftigt motstånd, främst från kvinnor från de postkoloniala länderna, ofta jord­brukare, som sett sin jord och sina all­männa ytor tas ifrån dem och därför är mer hängivna att ta dessa tillbaka.

Publicerad
44 minuter sedan
Jobbstress den vanligaste orsaken till att kvinnor blir sjukskrivna för psykisk ohälsa. Foto: Isabell Höjman/TT

Rekordmånga kvinnor sjukskrivna på grund av stress

Förra året tvingades ett rekordstort antal kvinnor sjukskriva sig på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa. Det framkommer i en lägesrapport från Försäkringskassan. Dålig arbetsmiljö är den vanligaste orsaken. Även unga kvinnor drabbas i ökande grad av jobbstress.

Kvinnor löper mer än dubbelt så hög risk för sjukfrånvaro på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa jämfört med män, enligt Försäkringskassans lägesrapport för 2024. Värst drabbade är mödrar i åldern 30 till 39 år.

Könsskillnaderna förstärks av att många kvinnor arbetar inom vård och omsorg där risken att utsättas för stress är högre än i andra branscher.

– Samhällets ständiga effektiviseringshets har skett på bekostnad av rätten till ett långt och hälsosamt arbetsliv. Det ser vi inte minst inom kvinnodominerade välfärdsyrken, säger Hanna Gedin, Europaparlamentariker för Vänsterpartiet till Arbetaren.

Hon fortsätter:

− Grejen är att en stor del av den psykiska ohälsan och de stressrelaterade sjukdomar som kvinnor drabbas av på grund av jobbet är någonting som vi skulle kunna förhindra med ganska enkla medel om vi bara bestämde oss för det.

Samma slutsats drar Försäkringskassan i sin rapport och konstaterar att ökningen sker trots att det finns kunskap om hur stressrelaterade sjukskrivningar kan förebyggas.

Från våren 2019 till våren 2024 har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat från 34 700 till 43 500, vilket är en ökning med 25 procent. Det är också en ny högstanivå för sjukskrivningar kopplade till stress.
Kvinnor tar också statistiskt mer ansvar än män för barn och hem, vilket leder till dubbla arbetsbördor.

Att stressrelaterade sjukskrivningar på grund av utmattning ökar har varit känt under en längre period.

Dålig arbetsmiljö främsta orsak

Framför allt jobbstress ökar risken för att bli sjukskriven. Kvinnor mitt i livet som upplever jobbrelaterad stress löper en högre risk att bli sjukskrivna under året som följer. Och det är framför allt två stressfaktorer som sticker ut, nämligen brist på inflytande och konflikter på jobbet. Det visar en forskningsstudie från Göteborgs universitet, publicerad i tidskriften Scandinavian Journal of Primary Health Care.

Förra året kom siffror från Försäkringskassan som visar att även andelen unga kvinnor som drabbas av utmattning och påföljande sjukskrivning är högre än någonsin. En oroande trend inför framtiden.

– Sjukskrivningarna går från att handla om kroppen till att handla om psykisk hälsa och hjärnfunktioner, sade Siri Helle, psykolog och författare, till Fempers nyheter i samband med att den rapporten kom.

– Och vi vet att unga som upplever psykiska besvär har fördubblats sedan 1980-talet, och nu när de är i början av arbetslivet och möter dåliga arbetsvillkor så leder det till ännu sämre mående.

Den främsta orsaken till de stressrelaterade diagnoserna och sjukskrivningarna är dålig arbetsmiljö.

– Det är ofta svåra arbetsvillkor inom kvinnodominerade yrken, som ofta är inom välfärden. Kraven ökar samtidigt som man har lägre kontroll över sin arbetssituation och har färre resurser.

Kvinnors ohälsa ett demokratiproblem

Kvinnors ohälsa överlag är i förlängningen också ett demokratiproblem. I en rapport från Jämställdhetsmyndigheten, som kom förra året, är det färre kvinnor som engagerar sig i lokalpolitiken jämfört med män på grund av just ohälsa.

Ohälsa utgör ett dubbelt så stort hinder för kvinnors engagemang i politiken på lokal nivå jämfört med mäns.

– Vi vet att kvinnor sjukskriver sig från sina arbeten i högre grad än män på grund av psykisk ohälsa. Det skulle även kunna spilla över på fritiden och försvårar för kvinnors engagemang, sade Anna-Karin Berglund, utredare på Jämställdhetsmyndigheten i samband med att rapporten kom.

Mer resurser till välfärd och sund arbetsmiljö

Enligt Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan och författare till lägesrapporten för 2024, går det att bryta utvecklingen genom förebyggande arbetsmiljöarbete och ökad jämställdhet mellan kvinnor och män.

Europaparlamentariker Hanna Gedin (V) säger till Arbetaren att det också måste tillföras resurser.

− En fungerande välfärd med bra arbetsmiljö måste få kosta, den kan inte effektiviseras fram. Vi måste ta oss bort från idén om att samhället har som högsta mål att klämma öret ur varje krona, säger hon och tillägger:

– Det är politikens ansvar att se till att människor har ett jobb att gå till som inte riskerar att göra dem utbrända, sjukskrivna och att dö i förtid.

Hanna Gedin konstaterar också att det är symtomatiskt att kvinnor glöms bort när arbetsrelaterade dödsfall diskuteras.

– I kvinnodominerade yrken ser nämligen döden på jobbet ofta annorlunda ut. Till skillnad från olyckorna inom industrin eller på byggarbetsplatser så sker inte döden plötsligt och därför saknas den också i statistiken. För många kvinnor som drabbas handlar det om långvarig stress, hög arbetsbelastning och uttjänta kroppar, säger hon och fortsätter:

– Över 3 000 personer om året dör i förtid på grund av sjukdomar som är direkt relaterade till stress och dålig arbetsmiljö. Många av dem är kvinnor. Det här är någonting vi pratar alldeles för lite om, avslutar Hanna Gedin.

Publicerad Uppdaterad
1 dag sedan
En butiksantsälld kvinna på Ica Maxi i Botkyrka söder om Stockholm har dött efter en knivattack
En man i 25-årsåldern greps strax efter attacken där en butiksanställd kvinnan dödades under tisdagskvällen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Butiksanställd kvinna mördad i Botkyrka

Kvinnan som dödades på Ica Maxi i Stockholmsförorten Botkyrka under tisdagskvällen var anställd på butiken, enligt uppgifter till Expressen. En man i 25-årsåldern är gripen misstänkt för dådet och händelsen utreds nu som mord.

Det var strax innan 20 på torsdagskvällen som larmet kom. En kvinna i 60-årsåldern hade då skadats svårt vid en knivattack inne på Ica Maxi i Botkyrka strax söder om Stockholm. Ambulans och polis kallades till platsen och kvinnan fick föras med helikopter till sjukhus där hon senare under kvällen avled till följd av sina svåra skador. Senare under kvällen rapporterade tidningen Expressen att kvinnan var anställd på Ica-butiken där hon mördades.

En man i 25-årsåldern kunde kort efter dådet gripas sedan han övermannats av väktare. Han är nu misstänkt för mord och enligt polisen ska mannen och den mördade kvinnan inte haft någon relation till varandra.

Enligt Expressen misstänker polisen att psykisk ohälsa kan ligga bakom knivdådet.

Dödsfallet är det första i år på svenska arbetsplatser. 

Publicerad Uppdaterad
1 dag sedan
Den franska grundaren av högerextrema Front National, Jean-Marie Le Pen och hans dotter Marine Le Pen 2010, innan brytningen som gjorde att hon tog över och friserade partiet till mer rumsrent. Foto: Jaques Brinon/TT

Grundaren av högerextrema Front National död

Front Nationals grundare Jean-Marie Le Pen har avlidit efter sex decennier av intensiv politisk verksamhet. Han politiserades som frivillig fallskärmsjägare i efterkrigstidens koloniala bevarandekrig och var fram till sin död aktiv i den högerextrema partirörelse som fått starkt fäste i Europa.

Jean-Marie Le Pen har avlidit, 96 år gammal. Le Pen avpolletterades från det parti han själv grundade 1972, Front National. Det franska högerextrema partiet både vann och förlorade väljare på hans öppet fascistiska, för att inte säga nazistiskt färgade språkbruk. Under Jean-Marie Le Pens ledning var Front National ett parti som gapigt torgförde en patriarkal och moralistisk politik, som återinförande av dödsstraffet och en restriktivare abortpolitik. Till slut blev bland annat hans förminskning av tyska gaskamrar under andra världskriget, och uppmaning till att Frankrike och Ryssland skulle komma överens för att ”rädda den vita världen”, för magstarkt att marknadsföra och han ersattes mot sin vilja 2011 av sin dotter, juristen Marine Le Pen fram till hennes avgång 2021. Brytningen mellan grundaren och partiet blev allt öppnare med åren.

De stora nationella framgångarna för Front National har också kommit efter att Jean-Marie Le Pen avgick. Samtidigt har hans grundpolitik fortsatt svävat över partiet.

Jean-Marie Le Pens politiska övertygelse kom ur erfarenheter som (frivillig) fallskärmsjägare i Främlingslegionen, en stenhårt disciplinstyrd elitkår inom franska armén, i koloniala bevarandekrig som Indokinakriget och Algerietrevolten under 1950-talet. 

Stöttade Sverigedemokraterna

Front National var från början ett populistiskt missnöjesparti som genom träget arbete så småningom växte, från ett parti som snarast väckte beröringsskräck hos andra politiker till några att tvingas ta på allvar. Liksom hos sina framväxande broderpartier i Europa kom de stora framgångarna under sent 1980-tal. Bland annat har partiet stöttat svenska Sverigedemokraterna ekonomiskt under 1990-talet och samarbetat med dem i Europaparlamentet under 2000-talet.

Fokuset på invandringskritik har alltid varit en huvudfråga, och särskilt gentemot utomeuropeisk inflyttning. Det var just dessa folkgrupper som kom från utarmade länder, med rätt att bosätta sig i landet när de forna kolonierna i Afrika och Asien frigjorde sig ett efter ett under efterkrigstiden. Nationalismen, som skulle inge franskfödda medborgare hopp om att få mer av den skakiga statskassan gav så småningom framgång.

Under 2010-talet har partiet närmast fått status som rumsrent. Och den fattiga och underprivilegierade arbetarklassen går inte längre att ignorera. Författaren och sociologen Édouard Louis har i Vem dödade min far (2018) beskrivit logiken i att flera miljoner fattiga fransmän som tidigare röstat på Mitterands socialistparti gick över till Front National – det handlade om ett parti som de upplever ser dem, vilket den intellektuella partiöverklassen inte gjort på många år. 

Arvtagaren, dottern Marine Le Pen kunde efter faderns avgång ”modernisera” Front National, bland annat bytte man namn på partiet 2018 till det mindre aggressivt klingande Rassemblement National (Nationell Samling). Dock har hon till och från fortsatt haft Jean-Marie Le Pens stöd utifrån partiet Comité Jeanne som fadern startade 2016, och som kan beskrivas som ett anti-invandringsprojekt av vitt nationalistiskt märke, och som han ledde fram till sin död den 7 januari 2025.

Publicerad Uppdaterad
1 dag sedan

Dödsögonblickets Navy SEAL

Dödsögonblickets Navy SEAL

I Kominterns tredje avsnitt från Arbetarens studio gästas de av skribenten och poddaren Myrna Lorentzson. Med hjälp av boken Radical Intimacy som karta stapplar de mellan teman som relationer, boende och döden.

Avsnittet spelades in i Arbetarens poddstudio.

Publicerad Uppdaterad
2 dagar sedan
Silas Aliki inklippt framför ett polisingripande
Silas Aliki, advokat och grundare av Folkets advokatbyrå, är ny krönikör i Arbetaren. Foto: Johan Nilsson/TT, Lo River Lööf, Montage: Arbetaren

Silas Aliki:
Demonstrationsfriheten äts upp från två håll

Åtal och domar mot personer som har anordnat icke tillståndsgivna allmänna sammankomster ökar kraftigt. ”Det går inte att betrakta detta på något annat sätt än att det som sker är ett successivt inskränkande av demonstrationsfriheten” skriver Silas Aliki.

I aktivistkretsar har det länge varit en sanning att det oftast är straffrättsligt riskfritt att arrangera demonstrationer utan tillstånd. De flesta vet att det är bra att söka tillstånd, men ibland hinns det helt enkelt inte med – något händer, människor vill samlas och uttrycka åsikter, tankar och känslor. Det har varit en oskriven regel att staten inte, såvida inte tillställningen blir stökig eller involverar alkohol, åtalar den som arrangerat demonstrationen.

I alla fall om man tittar på den praxis som finns. 

Demonstrationsfriheten är trots allt grundlagsskyddad. Den får inskränkas genom lag, till exempel genom ordningslagen, men inte ens den får tillämpas på ett sådant sätt att den de facto inskränker demonstrationsfriheten. Därför har nästan ingen åtalats. 

Ändrad inställning till demonstrationsfriheten

När jag i början av sommaren blev kontaktad av en person som fått en stämningsansökan hemskickad där han åtalades för att ha anordnat en otillåten demonstration blev jag därför förvånad. En snabb sökning i rättsdatabaserna gav inga träffar. Förutom någon enstaka person som arrangerat tillståndslösa, alkoholindränkta raggarträffar i bostadsområden hade i stort sett ingen dömts för brottet.

Ett enda mål behöver inte betyda något. Men som försvarsadvokat har jag följt hur åklagarmyndigheten sedan 2022 tycks ha ändrat inställning till demonstrationsfriheten. År 2022 kom det första åtalet mot en grupp demonstranter från klimatrörelsen för sabotage.

Sabotage är ett grovt brott, som tillkom i brottsbalken under andra världskriget för att komma åt personer som exempelvis försöker spränga dammar för att underminera försvarsförmågan eller orsaka kaos i samhället.

Att använda denna rubricering mot personer som uttrycker en åsikt var därför något nytt. I ett avsnitt av Sveriges Radios program Konflikt visades tidigare i år hur åtalen tillkom efter att Sverigedemokraterna opinionsbildat på Twitter att klimataktivister borde betraktas som terrorister. 

Rättssystemets kvarnar maler långsamt. Ett antal tingsrätter har sedan 2022 dömt klimataktivister för sabotage. Först under 2024 började domarna rivas upp i hovrätter som ansåg att straff för sabotage krävde betydligt större skada än ett kortvarigt avbrott i biltrafik. Därmed började dörren stängas för att använda sig av sabotagebrottet mot fredliga demonstranter. 

Det var därför jag anade ugglor i mossen när min klient kom med sitt mål om anordnande av demonstration. Om det finns en ambition hos åklagarmyndigheten att försöka nagga demonstrationsrätten i kanten genom offensiva åtal, och sabotagebrottet inte längre går att använda – är den nya strategin då att åtala anordnare? 

Anledning till oro

Tyvärr indikerar den fortsatta utvecklingen att jag hade anledning att oroa mig. Flera personer har nu dömts för att ha anordnat icke tillståndsgivna allmänna sammankomster, trots att inget pekar på att demonstrationen i sig varit ordningsstörande.

Ytterligare ett antal personer har delgivits misstankar om att de anordnat demonstrationer utan tillstånd, i de förhör jag deltagit i med dessa personer. Det går inte att betrakta detta på något annat sätt än att det som sker är ett successivt inskränkande av demonstrationsfriheten, sakta men säkert. 

Även fällande domar för brottet ”ohörsamhet mot ordningsmakten” har exploderat. 

År 2020 dömdes enligt Brottsförebyggande rådets statistik endast sju personer för det. År 2023 var det hela 187 personer. De flesta som döms får endast böter, ibland på väldigt låga belopp. Men samtliga får vad som i folkmun ibland kallas en prick i registret – du är dömd för brott. 

Förklaringen till att brottsrubriceringen knappt använts de senaste årtiondena finns hos Polismyndigheten. Polislagens 13 paragraf, hos vana demonstranter ofta kallad PL13, anger att polisen om det är nödvändigt för att upprätthålla allmän ordning får avvisa, avlägsna eller omhänderta personer som stör ordningen. Det har vanligtvis skett genom att polisen först säger till någon att lämna platsen. Om personen inte följer tillsägelsen får polisen helt enkelt köra iväg personen eller folksamlingen till en annan plats för att avbryta ordningsstörningen. 

Det är det här arbetssättet som myndigheterna – på eget bevåg – gått ifrån. 

I stället för att nöja sig med att avbryta hotet mot den allmänna ordningen genom att upplösa folksamlingen, väljer man nu dessutom att i efterhand polisanmäla och åtala den ordningsstörande för brott.

Mer repressivt förhållningssätt

Det handlar alltså inte om att antalet våldsamma protester ökat i Sverige, utan om ett nytt och mer repressivt förhållningssätt från statligt håll. Därmed är demonstrationsfriheten dubbelt straffad – du har inte bara tvingats sluta demonstrera, genom att polisen avvisat eller avlägsnat dig. Du straffas dessutom i efterhand, genom åtal och dom. Detta fick demonstranterna i Palestinagård i Lund erfara under försommaren 2024, många av dem avvisades och omhändertogs när deras tältläger upplöstes. Därefter lades omfattade resurser på att åtala dem alla individuellt för brott, till stor kostnad för samhället. 

Många av oss har de koranbränningar som ägt rum i Sverige de senaste åren i färskt minne. I den auktoritära tid vi befinner oss i har regeringen som respons på de starka reaktionerna på skändningarna av islams heliga skrift tillsatt en utredning som föreslår att kraftigt inskränka demonstrationsrätten. 

Om förslaget går igenom, blir det förbjudet att arrangera demonstrationer som påstås kunna “hota Sveriges säkerhet”. I praktiken innebär det ett slags förhandscensur, som Owe Nilsson beskrivit det i DN.

Demonstrationsfriheten äts därmed upp i båda ändar, från lagstiftaren och de verkställande myndigheterna, samtidigt. För att ha en fortsatt stark demonstrationsfrihet i Sverige måste denna utveckling vändas. 

Justitierådet Thomas Bull har kallat rätten att demonstrera utan att utsättas för straffrättsliga sanktioner från staten ”de resurssvagas opinionsfrihet”.

Åklagarmyndighetens agerande, där man tänjer på paragrafer så mycket som möjligt för att åtala människor som använder sin grundlagsskyddade rättighet att göra sin röst hörd, fyller därför samma funktion som polisvåld – att avskräcka personer från att göra just det. Myndigheterna sällar sig därför till den auktoritära utveckling vi ser i såväl Sverige som i vår omvärld, där demokratin sakta kvävs genom tusen små nålstick.

Publicerad Uppdaterad
1 vecka sedan
Flest dödsolyckor på jobbet 2024 skedde inom bygg- och transportbranschen
Av de som dog på sina jobb förra året var samtliga män och de värst drabbade branscherna var precis som tidigare år bygg- och transport. Björn Larsson Rosvall/TT

De dog på jobbet 2024

Minst 43 personer omkom på jobbet under 2024. En minskning jämfört med 2023, och den hittills lägsta siffran sedan det stora pandemiåret 2020 enligt Arbetsmiljöverkets statistik.

2023 var mörkt med det högsta antalet dödsolyckor på 12 år där minst 65 personer omkom på sina jobb runt om i Sverige. 2024 minskade dock dödsolyckorna något men landar ändå på anmärkningsvärda 43 personer. Detta utöver alla de som omkommer i jobbrelaterade sjukdomar som exempelvis hjärtinfarkt till följd av stress och lungsäckscancer orsakat av bland annat asbest.

Av de som dog på sina jobb var samtliga män och de värst drabbade branscherna var precis som tidigare år bygg- och transport.

Samtidigt visar statistik från Vårdförbundet att kvinnor i betydligt höre grad än män sjukskrivs på grund av stress och utbrändhet. Vanligast är det inom de klassiska välfärdsyrkena som vård och omsorg där brister i arbetsmiljön och problem med schemaläggning spelar en avgörande roll.

De dog på jobbet 2024:

2 jan: 48-årig dykare, undervattensbygge, Skåne
14 jan: 52-årig hästuppfödare, klämd under hjullastare, Halland
15 jan: 65-årig lokförare, krock med lastbil, Västra Götaland
16 jan: 68-årig elkraftingenjör, kontakt med elektricitet, Västra Götaland
19 jan: 65-årig budbilschaufför, fallolycka, Kalmar
22 jan: 64-årig lastbilschaufför, påbackad av hjullastare, Västra Götaland
12 feb: 51-årig byggledare, omkom i brand på bygge, Västra Götaland
22 feb: 62-årig busschaufför, kollision med bil, Uppsala
6 mars: 60-årig radioloksoperatör, klämd mellan lok och vagn, Kronoberg
6 mars: 25-årig lantarbetare klämd av lastbil, Västra Götaland
13 mars: Lastbilschaufför från norskt företag, klämd när Lastbilen välte
13 mars: Lastbilschaufför från tyskt företag, körde av vägen och in i ett träd
30 mars: 75-årig egenföretagare, drunknar under arbete vid vattenkraftsstation, Sandviken
1 april: 42-årig chaufför klämd under lastbil, Örebro
2 april: 64-årig grävmaskinist, fallolycka, Västmanaland
12 april: 55-årig lastbilschaufför, klämd under kranbilens bom, Jönköping
18 april: 39-årig svetsare, fall från hög höjd, Gävleborg
24 maj: 32-årig astmasjuksköterska, fallolycka, Uppsala
24 maj: 59-årig maskinmekaniker, klämd av fallande lucka, Norrbotten
27 maj: 23-årig gipsmontör, fallolycka från byggställning, Stockholm
11 juni: 51-årig lastbilschaufför, klämd mellan bil och balk, Kalmar
18 juni: 46-årig byggnadssmed, kollision med lastbil, Stockholm
20 juni: Svetsare från slovakiskt företag faller genom hål i golv
17 juli: 65-årig anläggningsarbetare, hjullastare påkörd av tåg, Norrbotten
27 juli: 71-årig fordonsreparatör, klämolycka, Halland
5 aug: 29-årig slambilschaufför, omkom vid servicearbete i en brunn, Gotland
18 aug: 36-årig lantarbetare, klämd mellan släp och traktor, Östergötland
19 aug: 51-årig maskinförare, klämolycka med hjullastare, Norrbotten
23 aug: 61-årig byggnadsarbetare, klämolycka med skylift, Jönköping
19 sept: 36-årig turistguide, drunkning vid kajakolycka, Norrbotten
20 sept: 25-årig svetsare, i el-olycka, Uppsala
20 sept: Man i 40-årsåldern anställd vid utländskt företag kläms i hiss i Vindkraftverk, Piteå
23 sept: 47-årig underhållningsmekaniker, klämd i pelletsmaskin, Örebro
23 sept: 53-årig tidningsdistributör, bil kolliderade med häst, Piteå
3 okt: 45-årig arbetsledare inom byggindustrin, fall från tak, Stockholm
8 okt: 57-årig lastbilschaufför, träffad av tung last vid lossning, Västra Götaland
18 okt: 53-årig lastbilschaufför, klämolycka, Dalarna
7 nov: 46-årig anläggningsarbetare klämd mellan grävmaskin och vägg, Skåne
19 nov: 64-årig avfallsarbetare, fall ner i underjordsbehållare, Västra Götaland
24 nov: 47-årig lastbilschaufför, trafikolycka, Kalmar
2 dec: 41-årig rivningsarbetare, fall med lastare från hög höjd på bygge, Östergötland
15 dec: Man klämd under traktor, Jönköping
27 dec: Skogsarbetare i 70-års åldern, klämd under rotvälta, Ulricehamn

Siffrorna från Arbetsmiljöverket kan komma att justeras i efterhand . Dödsolyckor till och från arbetet samt dödsfall till följ av sjukdomar orsakade av jobbet ingår inte i statistiken. Källa: Arbetsmiljöverket

Publicerad Uppdaterad
2 veckor sedan
Medicarrier strejk Emil Boss
Emil Boss, poet och facklig organisatör på Stockholms LS. Foto: Stockholms LS, Axel Green

Emil Boss:
Individuell lönesättning är urbota dumt

För ungefär trettio år sedan infördes individuell lönesättning i LO-yrkena, och med det lämnades makt över till cheferna. Det var urbota dumt av arbetarrörelsen, skriver Emil Boss.

”Jag har jobbat här i arton år. Vi gör samma arbetsuppgifter. Ändå får jag flera tusen kronor mindre i månadslön än de som är de nyanställda som jag lär upp.” Det säger Akram Mardan, lagerarbetare på Region Stockholms sjukvårdslager Medicarrier. Denna kalla decembermorgon står han tillsammans med en grupp kollegor utanför arbetsplatsen. Strejken har pågått i tre dagar. 

Arbetet på lagret är mätbart och standardiserat. Det är modernt på så sätt att arbetarna har ganska lite att säga till om. Lagerarbetarna gör samma sak, tillsammans. Ändå kan det skilja sju tusen kronor i månadslön mellan den ena lagerarbetaren och den andra.

Flera av de anställda som strejkade i december har arbetat mycket länge på Medicarrier: Femton år, tjugo år. Ändå har vissa av dem lägre löner än ingångslönerna för de nyanställda som de själva lär upp. Det är absurt, och det sätter fingret på en viktig fråga.

För ungefär trettio år sedan infördes individuell lönesättning i LO-yrkena. I stället för att löner sätts kollektivt genom fackligt inflytande (alltså att arbetarnas fackföreningar beslutar om avtalskrav som gäller lika för alla baserat på enkla variabler som erfarenhet och arbetsuppgifter), lämnades makten över till cheferna. Det var urbota dumt av arbetarrörelsen.

Tiden har gått. Managementkonsulterna har jobbat på. Lönekompendierna har blivit tjockare. I dag återspeglar det individuella löneläget – föga förvånande – i minst lika hög grad arbetarnas relation till sin lönesättande chef som själva arbetsprestationen. På många arbetsplatser är det numera tjänstefel att vara kritisk till ledningsbeslut. När det talas om ledarskap i lönekriterierna, betyder det bara en specifik typ av ledarskap: Den som säljer in chefsbeslut till arbetare. Du kan vara en alldeles enastående ledare, en sådan som får kollegor att gå samman och göra någonting tillsammans, ja till och med någonting så avancerat och ovanligt som att organisera en strejk – gissa om det ger individuellt lönepåslag?

Kommunal överger individuell lönesättning

På många arbetsplatser har arbetsglädjen blivit en uttalad arbetsuppgift, det vet jag av egen erfarenhet. Arbetare får högre lön om de inte klagar (och i stället utstrålar att allt är toppen). I lönekompendierna kan det heta ”tar du en aktiv del i att sprida arbetsglädje på arbetsplatsen?”. Eller: ”Målar du upp attraktiva framtidsbilder för dina kollegor och utstrålar en positiv attityd?”. De exemplen kommer från mitt eget lönehäfte på ett statligt butiksjobb för några år sedan. Denna förtryckande gegga måste få ett slut. 

Lagerarbetarna som strejkade på Medicarrier gör helt rätt. Fler borde protestera. Efter trettio år av orättvisor tycks till och med Kommunals ledning förstå att läget är ohållbart. ”Det har inte gynnat medlemmarna, det har lett till en skev maktbalans, säger Malin Ragnegård, Kommunals förbundsordförande till DN. ”Vi vill inte ha individuella lösningar på lön, de upplevs som godtyckliga och orättvisa”.  

Trettio år. Den lilla strejken på Medicarrier blev framgångsrik och kort. Det ligger inte i arbetarnas intresse att vänta på förbundsledningarna. 

Publicerad Uppdaterad
2 veckor sedan
Edvin Alpros Kristall cykelstöld
Edvin Alpros skriver brev från borgerligheten. Foto: Janerik Henriksson/TT, Jessica Gow/TT, privat. Montage: Arbetaren

Hur många cykeltjuvar tål Sverige?

Edvin Alpros om hur en mindre genomtänkt tweet fick helvetets portar att öppna sig.

En märklig kedja av händelser inträffade nyligen när jag på väg till ett styrelsemöte noterar att min cykel inte står i cykelstället. Som ansvarsfull politiker gör jag det enda rätta och lägger ut ett inlägg på twitter där jag förklarar att om det är så att det är en invandrare som ligger bakom stölden så ska han ut ur mitt land!

Mitt inlägg delas snabbt av politikerkollegor, ledarskribenter och andra diplomerade källkritiker och innan mitt styrelsemöte ens hunnit börja har sverigedemokraterna startat en kampanj emot de svenskfientliga cykelstölderna.

En moderat politiker och tillika polis (inget av yrkena verkar vara en skyddad titel) kräver att få sätta in militären för att punktmarkera cyklarna längs med Strandvägen i Stockholm och kristdemokraterna har redan hunnit sätta upp affischer där de uppmanar muslimer att antingen anamma vårt judeo-kristna cykelvett eller återvända hem igen.

På väg hem från styrelsemötet blir jag lite full i skratt när det plötsligt slår mig att jag ju faktiskt inte har haft någon cykel på flera år. Jag försöker kontakta media för att berätta om missförståndet, men de har inte tid för mig, Sverige har gått upp i stabsläge på grund av de eskalerande cykelstölderna och det finns knappast utrymme för woke i det här läget.

Hela Sverige som visitationszon

Lite illa till mods kommer jag hem och slår på nyheterna, och döm om min förvåning när statsministern står och förklarar hela Sverige som en visitationszon. Skulle inte det råda bot på den pågående brottsvågen kan han rentav tvingas utfärda utegångsförbud för samtliga invandrare tills dom erkänner vad dom har gjort med våra cyklar. Vad har jag egentligen satt igång för något?

Därpå följer en extrainsatt debatt: ”Hur många cykeltjuvar tål Sverige”? Inte särskilt många ska det visa sig när en av debattörerna har klätt sig i cykelhjälm och skottsäker väst dagen till ära. Han har tidigare under dagen, till skillnad från PK-media, livebloggat ifrån ett cykelställ på Frölunda torg och säger sig nu frukta repressalier från de kriminella cykelstöldsnätverken.

En bekymrad kristdemokrat flikar in och förklarar att cykelägare måste ha rätt att använda självförsvar. Kärnvapen är inte helt otänkbart, och eventuella civila offer är på tjuvarnas samvete. Liberalerna bryter då in och förklarar att de på sin höjd kommer att gå med på taktiska kärnvapen, för att sedan teatraliskt vända blicken emot kameran för att deklarera ännu en liberal seger.

Hela helvetets portar verkar stå på vid gavel. Jag försöker undvika samvetskval över att jag lade ut det där ogenomtänkta inlägget genom att intala mig att man faktiskt måste ta människors oro på allvar.

Ingen rök utan eld, och tendenser tenderar ju som bekant att amplifieras utan motstånd. Jag bestämmer mig för att skaka av mig det dåliga samvetet och i stället åka och inhandla årets julklappar; cykellås och handeldvapen.

Men ställde jag inte bilen här någonstans…?

Publicerad Uppdaterad
3 veckor sedan
Efter strejken: MediCarrier börjar betala ut 100 procents höjning av OB-tillägg för storhelger och 50 procents tillägg för övriga lätthelgdagar. Foto: Johan Apel Röstlund och Stockholms LS

Att strejka lönar sig

De strejkande arbetarna på MediCarrier vann en viktig delseger i form av höjda OB-tillägg. En kollektiv seger som alla arbetare på företaget kommer att gagnas av. Men vad var det som gjorde att man vann och hur viktig var egentligen strejkens tajming?

Som tidningen Arbetaren rapporterat om i maj och i december har syndikalistanslutna arbetare strejkat vid sjukvårdslaget MediCarrier i Stockholm. Lagerarbetarna strejkade för ett eget kollektivavtal och rättvisa löner. Idag är det fackförbunden Kommunal och Vision som har kollektivavtal på företaget. 

Ett eget kollektivavtal lyckades den syndikalistiska fackklubben inte vinna – men däremot tvingades arbetsköparen att börja betala ut 100 procents höjning av OB-tillägg för storhelger och 50 procents tillägg för övriga lätthelgdagar. Ett krav som bland annat Kommunal drivit.

När Arbetaren, som enda svenska tidning, intervjuade de strejkande arbetarna utanför lagret i förra veckan så sade dem också att:

”… ledningen har tagit bort alla våra tidigare förmåner. När det till exempel är obligatoriska medarbetardagar, ofta på helger, fick vi tidigare dubbelt betalt.”

Den här kritiken gav med andra ord resultat med tanke på att företaget nu kommer börja betala ut bättre tillägg för obekväma arbetstider.

Hur avgörande var strejkens tajming?

Förbättringarna slöts mellan MediCarrier och Kommunal, men det som är extra intressant att titta på är strejkens tajming och dynamiken mellan Kommunal och den syndikalistiska fackklubben. Kommunalklubben lade ett krav – syndikalisterna strejkade och sedan gick kravet igenom. 

Allt det här utspelade sig under tiden som företaget höll på att förbereda sig inför julen. 

När Arbetaren i förra veckan intervjuade Akram Mardan, som är ordförande för den syndikalistiska fackklubben, på Medicarrier så underströk han också:

”Nu är det snart jul och många röda dagar. Det kommer att bli kaos inne på lagret om vi fortsätter att strejka, så jag hoppas verkligen det här ger resultat.”

Huruvida det var Kommunals krav eller syndikalisternas strejk som tvingade Medicarrier till eftergifter – det kanske vi aldrig får reda på. Men vi vet att arbetarnas motstånd i slutändan gav dem bättre villkor.

Att strejka lönar sig.

Publicerad Uppdaterad
3 veckor sedan
Riseup4rojava
I lördags lanserade Rojavakommittéerna och RiseUp4Rojava en kampanj mot företaget Accenture för att uppmärksamma deras roll i att möjliggöra krigsbrott i Palestina, Syrien och Kurdistan. Foto: Bilal Hussein/TT

Stoppa Turkiets och Israels imperialistiska projekt

Turkiets och Israels ockupation av syrisk mark måste upphöra för att Syrien ska kunna gå en fredlig framtid till mötes, skriver Rojavakommittéerna i en debattartikel som riktar sig till de företag baserade i Sverige som möjliggör ockupationen av syriskt territorium liksom krigsbrott i Kurdistan och Palestina.

Den 51-åriga syriska diktaturen har fallit, och medan folket firar på gatorna i Damaskus, Homs och Hama, utnyttjar de regionala stormakterna Israel och Turkiet situationen för att roffa åt sig ännu mer syriskt territorium.

Båda länder kontrollerar sedan tidigare syrisk mark – i södra respektive norra Syrien – och nu  utvidgar de sina invasioner genom att upprätta så kallade ”buffertzoner.” Det handlar om regelrätta ockupationer av syrisk mark – mark som riskerar att aldrig återlämnas till det syriska folket.

Alliansen mellan Turkiet och Israel

Israel och Turkiet ger utåt sken av att vara varandras fiender, men deras strategiska samarbete är avgörande för deras respektive krigföring och kontroll i Mellanöstern. Israel genomför ett pågående folkmord mot det palestinska folket, och Turkiet har spelat en nyckelroll i detta genom att säkerställa att 40 procent av Israels totala oljeimport transporteras via turkiska hamnar. Detta ekonomiska beroende gör Turkiet till en avgörande partner i Israels krigföring gentemot Palestina. Samtidigt används israelisk teknologi i Turkiet, vars drönare regelbundet bombar det kurdiska självstyret i Rojava. Dessa vapen har blivit ett dödligt och avgörande verktyg för Turkiets försök att utplåna det kurdiska motståndet.

Genom sin handel och det militära samarbetet har de regionala stormakterna Israel och Turkiet kunnat utvidga sina imperialistiska och expansionistiska projekt, och förvärra lidandet för de folk som redan drabbats av krig och förföljelse. Utan detta samarbete hade deras kapacitet att bedriva folkmord och aggressionskrig varit kraftigt begränsad.

Kampanj mot företaget L3Harris och Accentures inblandning

Som en del av denna imperialistiska och militaristiska samverkan spelar företag världen över en avgörande roll. Ett exempel är det multinationella företaget Accenture med kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö. Via ett strategiskt partnerskap tillhandahåller Accenture kritisk IT-infrastruktur för L3Harris, ett företag som i sin tur producerar komponenter för drönare som Turkiet använder i sin krigföring mot kurder, samt för Israels F35-plan som används mot palestinier. I dag terroriserar samma drönare och stridsflygplan folket i Gaza, Libanon och Syrien.

Tillsammans med det internationella nätverket RiseUp4Rojava som Rojavakommittéerna är en del av lanserade vi i lördags en kampanj mot Accenture för att uppmärksamma deras roll i att möjliggöra krigsbrott i Palestina, Syrien och Kurdistan. Genom att rikta ljuset mot deras kopplingar till L3Harris hoppas vi kunna sätta press på Accenture att avsluta sitt samarbete och ta avstånd från anfallskrig, ockupation och folkmord.

Det syriska folket har redan störtat en tyrann. Nu måste vi stå enade mot Turkiets och Israels försök att utnyttja maktvakuumet för att sprida sitt eget förtryck genom expanderad ockupation. En fredlig och självständig framtid för Syrien är endast möjlig när dessa despoter drar sig tillbaka och det syriska folket får styra över sin egen framtid.

Vi kräver att Accenture avslutar sitt samarbete med L3Harris!

Inga vapenexporter till Turkiet och Israel! Stoppa folkmord och etnisk rensning!

Publicerad Uppdaterad