Den strejk som på onsdagen skulle ha utbrutit i skogsnäringen har blåsts av. Anledningen är GS-fackets motpart Skogsstyrelsen har gått med på att återuppta diskussionerna kring ett nytt avtal för statligt anställda skogsarbetare.
Den springande punkten var, enligt facket, att motparten gått med på att förlänga det rådande avtalet, som löpt ut, till den 9 maj.
– Efter varsel och lite medling gick de med på att prolongera. Därför avblåste vi strejken och drog tillbaka konfliktvarslet. Sakfrågan är fortfarande inte löst. Men jag är försiktigt hoppfull, säger Per-Olof Sjöö, GS-fackets ordförande.

Avtalet gäller de runt 800 personer som via Arbetsförmedlingen arbetar i skogsnäringen som ett led i en arbetsmarknadsåtgärd. Den punkt där förhandlingarna körde fast i oktober förra året rör de pensions- och försäkringsregler som redan överenskommits.
Reglerna är desamma som gäller för övriga statliga anställda, men GS-facket vill att de ska skrivas in i avtalet för att kunna förhandla vid en eventuell tvist. Skogsstyrelsen å andra sidan anser att det räcker med att de nämns i förhandlingsprotokollet.
Enligt Skogsstyrelsen är det Arbetsgivarverket, arbetsköparorganisationen för statliga myndigheter, som inte tillåter att styrelsen tecknar avtal om dessa frågor.
– Det här är en övergripande statlig fråga. Vi sitter inte riktigt själv som part i den båten och måste ha en dialog med Arbetsgivarverket, säger Karl-Gustav Karlsson, HR-chef på Skogsstyrelsen.
Ska Skogsstyrelsen bedriva traditionellt skogsarbete ska GS teckna avtalet.
Per-Olof Sjöö, GS-fackets ordförande
Men bakom den synbart triviala tekniska frågan rymmer konflikten en annan komplicerande aspekt. Enligt GS handlar det om att försöka manövrera ut facket från avtalsområdet över huvud taget, medan de själva vill slå vakt om rätten att organisera allt skogsarbete.
– GS äger rätten att organisera och teckna avtal på skogligt arbete. Det är vår principiella hållning. Staten, via Arbetsgivarverket, har en annan principiell hållning. Man har sina motparter inom statens område och vill inte släppa in andra fackliga motparter i den kartellen, säger Per-Olof Sjöö.

Och farhågan är inte helt lösryckt. Redan under upptakten har Skogsstyrelsen uttryckt att de egentligen inte anser att det rör sig om riktigt skogsarbete. Men enligt facket utför de som arbetar i skogen som arbetsmarknadsåtgärd samma arbete som de som gör det i den privata sektorn. De vill kunna garantera att det statliga avtalet inte blir sämre och pressar ned villkoren i övriga avtal.
– För oss är det en av våra viktigaste uppgifter att konkurrensneutraliteten hålls. Ska Skogsstyrelsen bedriva traditionellt skogsarbete ska GS teckna avtalet, säger Per-Olof Sjöö.
Enligt Karl-Gustav Karlsson är denna fråga en del i de kommande förhandlingarna. Huruvida arbetet skiljer sig från reguljärt skogsarbete vill han inte gå in på.
– Den här frågan, vilket avtal ska gälla, handlar förhandlingen också om. Jag vill inte resonera om det så öppet. Jag vill nog inte kommentera det egentligen.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.