Ett barn som slutat prata. En förälder som har dött. I Linda Boström Knausgårds Välkommen till Amerika möter vi en familj i något man å ena sidan kunde kalla upplösningstillstånd men som ändå sakta tycks fortskrida i väntan på att det en dag ska gå över.
[BOK] Välkommen till Amerika
Linda Boström Knausgård
Modernista, 2016
Det är det tysta, egenpåtaget skuldbelagda barnet som är romanens berättarjag; flickan som bor med sin mamma skådespelerskan och storebror med musiken och kissflaskorna i en sexrummare. Mamman tar emot elever på eftermiddagarna, ibland pojkvänner eller teaterkollegor efter föreställningarna på kvällen. Men flickans vänner har slutat hälsa på.
Pappan är den som dött. Han återkommer i tillbakablickar och märkliga, mardrömsliknande bilder genom flickans minnen, som varken förklarar eller förstår den vuxnes psykiska sjukdom. Flickan som först blivit lättad, är varken glad eller ledsen. Hon befinner sig i orubblig tystnad. Att ens rycka på axlarna vore detsamma som att kommunicera.
När jag lagt undan boken kommer jag osökt att tänka på när jag läst om barn som traumatiserats svårt och blivit apatiska, som flyktingbarn. Barnet i Välkommen till Amerika lever dock i en annan tillvaro. Hon har vidare en driftig, förtrollande mor som serverar bra mat, kan väl tala för sig och självmedvetet ta ställning för sin dotter inför skolans rektor, när denne uttrycker oro för hur flickan i sin tystnad ska klara av läsåret. (Här kan man förvisso kanske tycka att familjen borde tagit emot hjälp utifrån när den erbjöds?)
Styrkan i romanen ligger i språket, men också i inlevelsen.
Flickan, vars namn vi inte får veta förrän boken nästan är slut, bär på nästintill en dödslängtan. Det känns också gripande att läsa hur personer som kommer in i hemmet och barnets liv försvinner så snabbt, som broderns flickvän eller mammans yngre pojkvän som gjorde mamman så lycklig. Eller hur rotlös flickan plötsligt verkar när skolbyggnaden brunnit och hon inte kan gå dit som hon brukar om dagarna.
Styrkan i romanen ligger i språket, men också i inlevelsen. Boström Knausgård lyckas få läsaren att ryckas med så man stundom tror sig få ta del av ett barns tankar.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr