En nya rapport från den globala biståndsorganisationen Oxfam visar att åtta personer, alla män, äger lika mycket som den fattigaste hälften av världens befolkning på 3,6 miljarder människor.
Rapportförfattarna lyfter också fram att många kvinnor tvingas arbeta för usla löner på arbetsplatser där de ofta utsätts för diskriminering, samtidigt som kvinnorna även i betydligt högre utsträckning ansvarar för att utföra obetalda arbetsuppgifter.
I rapporten har kvinnliga arbetare på en textilfabrik i Vietnam, som tillverkar produkter till några av världens största klädmärken, intervjuats. Kvinnorna arbetar tolv timmar om dagen, sex dagar i veckan, för en timlön på motsvarande en dollar. Det samtidigt som cheferna på företagen tillhör de mest välbetalda i världen.
Enligt Anna Ratcliff vid Oxfam lever kvinnor i en mycket utsatt position i stora delar av världen.
– De utgör en majoritet av dem som arbetar med de sämst betalda och mest otrygga jobben, samtidigt som de ansvarar för det mesta av det obetalda arbetet. Och detta är ingen slump, den rådande ekonomiska modellen är beroende av denna arbetskraft som är billig eller gratis, säger hon.
Kvinnor utsätts för diskriminering både i sina hem och på institutionell nivå. Den politiska och ekonomiska eliten domineras av män.
Anna Ratcliff, talesperson för Oxfam
Anna Ratcliff menar att när den offentliga servicen saknas på grund av att stora företag eller rika individer inte betalar sina rättmätiga andelar av skatterna blir det ofta kvinnorna som tvingas ta smällen. När exempelvis skolorna tvingas ta ut avgifter är det ofta flickorna som drabbas hårdast.
– Kvinnor utsätts för diskriminering både i sina hem och på institutionell nivå. Den politiska och ekonomiska eliten domineras av män, alla de åtta rikaste i världen är män och 89 procent av alla miljardärer är män, säger Anna Ratcliff.
Hon anser att världens ekonomier i stället måste arbeta för att se till att kvinnor får samma ekonomiska möjligheter som männen.
– Det kan handla om att skapa en jämlik tillgång till utbildning, att erbjuda bättre och billigare förskolor för barnen, satsa på investeringar i infrastruktur och tjänster, och utmana sociala normer om vilka roller kvinnor ska ha i våra samhällen.
De som är allra mest utsatta för orättvisor är kvinnor på landsbygden, vilka ofta är bönder. De är ofta de fattigaste av de fattiga, trots att deras arbetsinsatser är av avgörande betydelse då de utgör hälften av arbetarna inom jordbruket.
Enligt EU:s biståndskommissionär Neven Mimica skulle världens jordbruksproduktion öka med nästan en tredjedel om kvinnor fick tillgång till samma resurser som männen.
– Resultatet skulle bli att upp emot 150 miljoner färre människor i världen tvingades gå hungriga, sade Neven Mimica nyligen vid ett högnivåmöte mellan flera FN-organ och EU-kommissionen.
Han påpekar att det dessutom är känt att barn har betydligt bättre framtidsutsikter när deras mammor är friska, välmående och utbildade, och i synnerhet gäller det de små barnen.
Enligt FN:s jordbruksorganisation, FAO, arbetar ofta kvinnorna inom jordbruket i Afrika och Asien många timmar mer i veckan än männen.
Över hela världen är det ett återkommande fenomen att kvinnor inte ges möjlighet att äga sina jordbruksmarker, eller tilldelas sämre jordar. Färre än 20 procent av världens markägare är kvinnor.
FAO slår även fast att många kvinnor använder nästan alla sina inkomster till sina hushåll, vilket kan bidra till att bryta cykeln av fattigdom. Av det skälet är kampen för jämställdhet enligt FAO-chefen José Graziano da Silva av mycket stor betydelse.
– Det är inte bara rätt sak att eftersträva, utan också en avgörande del av kampen mot den extrema fattigdomen, hungern och undernäringen, sade han vid högnivåmötet, som hölls i Rom.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.