Enligt en ny forskningsrapport från Världshälsoorganisationen, WHO, sprider tobaksbolagen vilseledande information i vissa länder, genom att hävda att hårdare regler mot tobak skulle skada ländernas ekonomier. Uppgifterna presenteras i studien ”The Economics of Tobacco and Tobacco Control”, som publiceras i samarbete mellan WHO och USA:s hälsovårdsmyndighet.
Studiens redaktör Frank Chaloupka säger att när låg- och medelinkomstländer driver igenom hårdare lagar för tobakskontroll, så blir effekterna ofta mycket positiva.
– Vi presenterar nya bevis som visar att förbud mot tobaksreklam har en större effekt i låg- och medelinkomstländer än i rikare länder, säger Frank Chaloupka, som är professor i ekonomi och folkhälsa vid Illinois universitet.
Att genomslaget blir större i dessa länder beror enligt honom delvis på att tobakens skadeverkningar är mindre kända.
– I många låg- och medelinkomstländer har inte informationen om tobakens hälsoeffekter nått ut på samma sätt och människor är mer mottagliga för tobaksindustrins positiva budskap om tobaken, säger han.
Med hjälp av avskräckande varningar kan människor verkligen se de skador som tobaken kan orsaka.
Frank Chaloupka, redaktör för studien ”The Economics of Tobacco and Tobacco Control”
Frank Chaloupka säger också att tydliga varningar visat sig vara mer effektiva i fattigare länder.
– Med hjälp av avskräckande varningar kan människor verkligen se de skador som tobaken kan orsaka och för dem som sett färre av dessa varningar har de större effekt.
Höjda tobaksskatter är en annan åtgärd som har större påverkan i låg- och medelinkomstländer, enligt Frank Chaloupka.
– Eftersom människor har lägre inkomster så är de mer priskänsliga, säger han.
Att fattigare länder har otillräckliga lagar för tobakskontroll beror bland annat på hur tobaksindustrin agerar.
– De argument som industrin för fram om riskerna för illegal försäljning, en negativ påverkan på antal arbetstillfällen och ekonomin, minskade skatteintäkter, alla dessa ekonomiska argument är i verkligheten vilseledande och mestadels falska, säger Frank Chaloupka.
Skillnaderna mellan hur skarpa regelverken är i rika respektive låg- och medelinkomstländer har fortsatt att öka, vilket delvis beror på att tobakskontroll har införts snabbt i många rika länder.
– Stater har tagit frågan på allvar och agerat genom hårda regler mot tobaken, höjda skatter, rökförbud på offentliga platser och förbud mot tobaksreklam. Detta har resulterat i att tobaksanvändningen minskat under de senaste decennierna i de flesta höginkomstländer.
Frank Chaloupka påpekar att kraftigt höjda tobaksskatter kan leda till att rökningen minskar. Intäkterna kan dock inte på långa vägar täcka upp för de enorma sjukvårdskostnader tobaken för med sig.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr