Fallet skapade stora rubriker då den legitimerade barnmorskan Ellinor Grimmark 2014 valde att anmäla region Jönköpings län till diskrimineringsombudsmannen, DO.
Anledningen var att hon nekats jobb som barnmorska på Höglandssjukhuset i Eksjö efter att ha förklarat att hon varken tänkte medverka vid aborter, ge ut dagen efter piller eller sätta in kopparspiraler med hänvisning till sin kristna tro.
Men varken DO eller senare tingsrätten gick på hennes linje och ärendet togs därefter till Arbetsdomstolen, AD. Samtidigt som det nu prövas där kan Sveriges Radio avslöja att en stor amerikansk kristen anti-abortorganisation ligger bakom stödet till både Ellinor Grimmark och en annan svensk barnmorska som vägrar utföra aborter.
Organisationen säger sig vara beredd att ta fallet ända upp till Europadomstolen i Strasbourg för att på så sätt få till ett prejudikat som kan komma att påverka inte bara Sverige utan även många andra länder i frågan om en så kallad samvetsklausul som skulle kunna ge vårdpersonal rätt att vägra utföra aborter eller hjälpa till med preventivmedel.
Det är alltid kvinnans behov som ska gå först och det är tveklöst så att en barnmorska inte ska kunna välja bort en uppgift som faktiskt ingår i hennes jobb.
Mia Ahlberg, ordförande för Barnmorskeförbundet
Fallet som nu prövas i AD uppges av Sveriges Radio vara en del i en omfattande kampanj där barnmorskorna stöttas både juridiskt och ekonomiskt av organisationen ADF.
ADF anses vara en av den kristna konservativa högerns mäktigaste organisationer och har en årlig budget på omkring 350 miljoner kronor. Organisationen kämpar bland annat för att rätten till att liv ska gälla från befruktningsmomentet vilket i princip skulle göra alla typer av abort olaglig.
Sveriges Radio kunde under tisdagen rapportera att barnmorskans juridiska ombud, Ruth Nordström, har ett nära samarbete med ADF och att hon länge kämpat för samvetsfrihet.
På Barnmorskeförbundet är man starkt kritisk till en så kallad samvetsprincip och man hoppas att även AD ger region Jönköping rätt när de nekade Ellinor Grimmark en tjänst.
– För oss är det här helt självklart. Vi har inte och ska ha samvetsfrihet i Sverige. Det är alltid kvinnans behov som ska gå först och det är tveklöst så att en barnmorska inte ska kunna välja bort en uppgift som faktiskt ingår i hennes jobb, säger Mia Ahlberg, ordförande för Barnmorskeförbundet, till Arbetaren.
Facket menar att en eventuell ny lagstiftning skulle kunna få stora konsekvenser och ser allvarligt på att någon kan använda sig av sin religiösa tro för att driva frågan.
– Om vi skulle få en sådan lagstiftning skulle det innebära sämre tillgång till vård för många kvinnor. Och man ska inte för en sekund som kvinna behöva känna sig ifrågasatt när man träffar en barnmorska. Vi är helt emot alla typer av samvetsfrihet inom vården, säger Mia Ahlberg.
Rättegången i AD väntas pågå veckan ut.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr