Majsodlaren Surrender Hamufuba från distriktet Pemba berättar att han så sent som för fyra år sedan tvingades ta upp kampen mot de fjärilslarver som på engelska går under namnet armyworms. Nu har hans odlingar återigen drabbats – och denna gång är angreppet allvarligare.
– En orsak till dessa återkommande skadedjursproblem kan vara det förändrade vädret, säger den 48-årige bonden.
Närmare en femtedel av hans fem hektar av majsodlingar har drabbats. Bara i denna region har minst 5 000 småbönder rapporterat att de i varierande grad har drabbats av larvinvasionen.
På nationell nivå har nästan en tiondel av alla majsodlingar drabbats av larverna, enligt jordbruksminister Dora Siliya. Myndigheterna har skickat ut stora mängder bekämpningsmedel för att hjälpa bönderna mot invasionen.
Den globala uppvärmningen gör att klimatet i Afrika kommer att fortsätta förändras.
Donald Zulu, forskare, Copperbeltuniversitetet
Samtidigt finns det en oro för att problemen ökat med tiden. Forskaren Donald Zulu vid Copperbeltuniversitetet menar att förändringar i klimatet kan vara en orsak, men att det är för tidigt att dra några slutsatser.
– Utbrott av fjärilslarver hänger till stora delar samman med vind och nederbörd. Den globala uppvärmningen gör att klimatet i Afrika kommer att fortsätta förändras, vilket kan leda till fler eller färre larvutbrott. Larverna lever på små majsplantor eller andra grödor och tuggar sig så snabbt igenom grödorna att de vanligtvis redan har ställt till med stora skador när de väl upptäcks.
Professor Ken Wilson vid det brittiska Lancasteruniversitetet har forskat om fjärilslarverna i 25 års tid. Han menar att det är högst troligt att mängden utbrott har förändrats under de senaste decennierna – och att klimatförändringarna kommer att leda till ytterligare förändringar.
– Utbrotten hänger i hög grad samman med regnoväder och hur ofta dessa inträffar, säger Ken Wilson.
Även han påpekar dock att det fortfarande inte finns tillräckligt med data för att dra några långtgående slutsatser.
Larver är, precis som de flesta insekter, helt beroende av värme för sin tillväxt, säger Donald Zulu.
– Eftersom temperaturerna förväntas öka så kommer larverna att kunna utvecklas snabbare, säger han.
FN:s klimatpanel har slagit fast att det finns en stark koppling mellan den globala uppvärmningen och ett ökat antal fall av växtsjukdomar och skadedjur, vilket utgör ett hot mot jordbrukets framtida produktivitet.
Jag tror att det är monokulturen som ligger bakom detta, eftersom våra jordbrukare bara fortsätter att odla majs där de har odlat majs.
Max Choombe, koordinator för jordbruksfrågor, Zambia
Samtidigt menar Max Choombe, som är koordinator för jordbruksfrågor i Zambias södra provins, att ett annat skäl till larvinvasionen kan vara att så många bönder odlar samma grödor.
– Jag tror att det är monokulturen som ligger bakom detta, eftersom våra jordbrukare bara fortsätter att odla majs där de har odlat majs, säger Max Choombe.
Han anser att en ökad rotation mellan olika grödor skulle göra det svårare för skadedjuren att sprida sig. Samtidigt utesluter inte Max Choombe att det finns ett samband mellan de återkommande problemen och den globala uppvärmningen.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.