Ecuador har tagit över som ordförandeland för G77-gruppen, den största koalitionen av utvecklingsländer inom FN. I ett tal inför representanter för gruppens 134 medlemsländer nyligen framhöll Ecuadors president Rafael Correa att illegalt förskingrade pengar är ett särskilt stort problem för världens fattigare länder.
– Det borde finnas fler kunskapsparadis och färre skatteparadis, sade presidenten i samband med att Ecuador övertog ordförandeskapet för 2017.
Vi behöver ett FN-organ som arbetar för rättvisa skatter. Ecuador kommer att samarbeta med alla som ställer sig bakom kampen för detta.
Rafael Correa, president, Equador
Nyligen meddelade Ecuadors utrikesminister Guillaume Long att landet avser att hålla en folkomröstning om skatteparadis den 19 februari. Men samtidigt framhöll han att kampen mot skatteparadis är en global fråga.
– Vi behöver ett FN-organ som arbetar för rättvisa skatter. Ecuador kommer att samarbeta med alla som ställer sig bakom kampen för detta, både stater och civila organisationer, sade utrikesministern.
I folkomröstningen kommer deltagarna att ta ställning till frågan om de anser att de ska finnas ett förbud för folkvalda och offentliga tjänstemän att ha egendomar eller kapital i skatteparadis.
Flera USA-baserade organisationer ställer sig bakom Ecuadors initiativ. Förslaget om inrättandet av ett nytt FN-organ har dock redan varit uppe, och då avvisats vid två tillfällen av västländerna. Dels vid ett toppmöte i Addis Abeba i juli 2015, men även vid den fjortonde konferensen som arrangerades av FN:s organisation för handel och utveckling, UNCTAD, i Nairobi i juli förra året.
Men Eric LeCompte, ordförande för organisationen Jubilee USA Network, som står bakom förslaget, menar att det ändå är dags att det tas upp igen.
– På bara några år har vi sett ett nästan universellt erkännande av de problem som skatteflykt och korruption ger upphov till. Trots det har flera rika länder gjort motstånd mot tanken på ett globalt skatteorgan som en del av lösningen, säger Eric LeCompte.
För att lyckas krävs det enligt honom en justering av det förslag som avvisades vid konferensen i Addis Abeba.
– Ecuador agerar i en fråga där det tycks råda konsensus inom G77, säger Eric LeCompte.
Ecuador agerar i en fråga där det tycks råda konsensus inom G77.
Eric LeCompte, ordförande, Jubilee USA Network
Det tidigare förslaget från G77 syftade till att skapa en mellanstatlig expertgrupp för skattefrågor för att hjälpa länder att ta itu med skatteflykt och för att öka den inhemska resursmobiliseringen.
Enbart i Afrika uppgick kapitalflykten till 530 miljarder dollar mellan 2002 och 2012, enligt UNCTAD.
De illegala finansflödena härstammar främst från kommersiell skatteflykt, statlig korruption och kriminalitet, däribland pengatvätt.
Enligt Ecuadors utrikesminister Guillaume Long har levnadsstandarden i landet ökat under det senaste decenniet tack vare ekonomiska reformer som lett till ökade skatteintäkter, främst genom en ökad skatteindrivning, inte skattehöjningar.
– Detta är en viktig källa till investeringar i offentliga tjänster. Nästa steg i denna kamp för en mer rättvis ekonomi är att bekämpa skatteparadis, säger Guillaume Long.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.