Strax efter att Donald Trump installerats som president i USA gick miljontals kvinnor runt om i världen ut i en gemensam protest. Anledningen var inte bara de kvinnoförnedrande uttalanden som presidenten gjort utan också ett sätt att manifestera kraven på lika lön och villkor. Nu planeras nästa aktion. En global kvinnostrejk den 8 mars.
Redan i höstas strejkade kvinnor i bland annat Polen, Argentina och på Island i protest mot löneskillnader, totalförbud mot abort och mot det omfattande kvinnovåldet. Protesterna ledde bland annat till att den polska konservativa högerregeringen delvis tvingades backa från det nya lagförslaget och aktionen fick stor medial uppmärksamhet världen över.
Samtidigt organiserade sig feminister i USA och den 21 januari, i samband med Donald Trumps installation som president, genomfördes omfattande demonstrationer på fler än 500 platser runt om i landet med hundratusentals deltagare.
Jag möter många äldre kvinnor som kommer fram och säger att ”måste man kämpa för det här igen?”.
Virpi Palmunen, som varit med och planerat nätverket International Womens Strikes aktion
Runt om i världen beräknas omkring fyra miljoner kvinnor ha protesterat mot löneskillnader och annat förtryck som drabbar halva jordens befolkning. Nu planeras nästa steg av nätverket International Womens Strike, IWS. Nämligen en global kvinnostrejk på den internationella kvinnodagen, den 8 mars.
– Det känns verkligen som att det behövs. Det är dags nu, med alla motgångar kring kvinnors rättigheter vi sett runt om i världen se senaste åren, säger Virpi Palmunen, som varit med och planerat aktionen på Solidaritetshuset i Stockholm, till Arbetaren.
En av de frågor hon nämner som viktigast ur ett globalt perspektiv är de många slagen mot aborträtten.
– Det känns värre än på väldigt länge. Jag möter många äldre kvinnor som kommer fram och säger att ”måste man kämpa för det här igen?”.
Virpi Palmunen hoppas på en stor uppslutning bland kvinnor i hela världen och ser 8 mars som startskottet på något större.
– Vi vill visa att man kan skapa förändring bara man kämpar.
Inför den planerade strejken har IWS gått ut med förslag på hur aktionerna kan gå till. Allt ifrån total arbetsnedläggelse till att bojkotta företag som använder sig av sexistisk reklam i sin marknadsföring.
I ett uttalande från den grupp som låg bakom den stora protestmarschen i USA den 21 januari, där bland annat den världskända feministen och socialisten Angela Davies ingår, skriver åtta representanter att ”Kvinnors levnadsvillkor, särskilt färgade kvinnorns, arbetarklassens och de arbetslösas, har kraftigt försämrats de senaste 30 åren, och det beror till stor del på de multinationella företagens ökade globalisering”.
I uppropet, som bland annat publicerades på den brittiska tidningen The Guardians debattsida uppmanar de nu alla kvinnor runt om i världen att ansluta sig till strejken.